9.11.2020 klo 15:45
Uutinen

”Oletko aivan hullu?”, kysyvät jotkut Minna Parikan lopettamispäätöksestä – ”Kaikkea ei voi mitata rahassa”

Kenkäsuunnittelija Minna Parikka kertoi lopettavansa yritystoimintansa. Muut vaihtoehdot eivät tuntuneet omilta ja hän halusi toiminnalle kauniin lopetuksen.

– On paljon ristiriitaisia tunteita. Jännitin tätä päivää todella paljon, kun saan asian ulos. Vastaanotto on ollut yllättävän positiivinen ja erityisesti tämän alan ihmiset ovat ymmärtäneet hyvin. Monelle tämä vuosi on ollut reflektoinnin vuosi, ja ihmiset ovat miettineet omaa ajankäyttöään, työtään ja omannäköistään elämää, kenkäsuunnittelija ja nimeään kantavan brändin toimitusjohtaja Minna Parikka kertoo.

Parikka kertoi marraskuun 9. päivä lopettavansa kenkäbrändinsä. Siitäkin huolimatta, että yritys on täysin terve ja kannattava. Kuluva vuosi on ollut tuloksellisesti jopa erinomainen.

Verkkokaupan nettomyynti kasvoi kevään aikana parhaimmillaan 150 prosenttia suhteessa viime vuoteen. Kivijalan sulkemisesta huolimatta yrityksen kokonaisnettomyynti suhteessa viime vuoteen on kasvanut 21 prosenttia.

Minna Parikan kenkiä on myyty Selfridgesin, Harrodsin ja Galeries Lafayetten kaltaisissa kansainvälisissä tavarataloissa ja useat kansainväliset vaikuttajat ja julkisuuden henkilöt ovat käyttäneet niitä esiintymisissään.

Parikka on kuitenkin päättänyt lopettaa yritystoiminnan sen sijaan, että myisi sitä eteenpäin. Yrityskauppamiljonäärien listoilla Parikka ei siis tule keikkumaan.

– Moni on kysynyt, olenko aivan hullu. Kaikkea ei voi kuitenkaan mitata rahassa. Kyseessä on koko elämä ja olen tehnyt töitä välillä 24 tuntia vuorokaudessa. Ennen sain megakicksit, mutta enää en innostua tästä työstä samalla tavalla, Parikka kertoo.

Erilainen elämäntyyli houkuttaa

Päätös luopumisesta on muhinut pitkään, ja Parikka on puhunut avoimesti ajatuksistaan, vaikka lopullinen luopumispäätös kypsyi vasta viime viikolla. Yritys työllistää tällä hetkellä kuusi työntekijää, kun se parhaimmillaan on työllistänyt 28 työntekijää.

Parikka kävi keskusteluita yrityskaupasta, mutta ehtona olisi ollut se, että hän jatkaisi brändin palveluksessa pitkään. Se ei palvellut Parikan tulevaisuudenunelmaa. Hän ei kuitenkaan täysin halunnut luopua myöskään omaa nimeään kantavasta brändistä, sillä mistä sitä tietää, mihin omaa nimeään vielä tarvitsee. Ehkä samoja elementtejä voi hyödyntää vielä johonkin muuhun.

– Haluan erilaisen elämäntyylin, enkä olla alaisena samassa hommassa. Haaveeni on keskittyä luovaan ajatteluun ja maailman luomiseen, Parikka sanoo.

Vakituisiin palkkatöihin hän ei kuitenkaan usko päätyvänsä. Parikka on toiminut yrittäjänä 15 vuotta ja opetellut kaiken siihen liittyvän yrityksen ja erehdyksen kautta. Illuusio vapaudesta ja mitä yrittäjänä voi tehdä houkuttelee kokopäiväistä sitoutumista enemmän.

Mutta jos lähtisit uudelleen yrittäjäksi, mitä tekisit toisin?

– Lähtisin pienellä, osaavalla ja sitoutuneella tiimillä. Ehto tekemiselle olisi, että sitä tehtäisiin muiden kanssa, eli vastuuta olisi jakamassa joku. Ja se olisi joku ei-fyysinen tuote, jossa on kokoja, Parikka naurahtaa.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi