Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Useimmiten dj Ollist soittaa modernia housea, elektroa, poppia ja räppiä.
30.5.2024 klo 09:33
Uutinen

Oliver, 11, miksaa dj-keikoillaan Disturbedia ja Snoop Doggia – ”Soitan periaatteessa kaikenlaista musiikkia paitsi jotain countrya”

11-vuotias Oliver Häkkinen eli dj Ollist innostui dj-hommista laajan musiikkiharrastuksen ja kurssin myötä. Oliverin keikkailun liiketoimintaa varten hänen perheensä perusti yrityksen.

Musiikki on aina kuulunut Oliver Häkkisen, 11, elämään. Syntymävuonnaan 2012 hän sai vanhemmiltaan lahjaksi bongo-rummun, jonka nämä toivat tuliaisena Gambiasta.

– Viisivuotiaana sain kunnon rummut, seitsemänvuotiaana pienen dj-pöydän, Oliver muistelee.

Nykyisin hän soittaa pianoa, kitaraa, rumpuja sekä bassoa. Hän on opetellut soittamaan kaikkia soittimia täysin itsenäisesti.

Oliverin isä Oskari Häkkinen kertoo, että soittoharrastus on lähtöisin täysin Oliverin omasta kiinnostuksesta. Vanhempien harrastukset eivät ole tässä tapauksessa periytyneet lapselle.

– Oliver on aina halunnut soittaa, emme ole mitenkään tuoneet sitä esille.

Uusia ulottuvuuksia Oliverin musiikkiharrastus sai, kun hän kävi viime tammikuussa dj-kurssin. Sen järjesti oriveteläinen artisti, Talent Suomessakin aikoinaan kisannut dj Perttu Tuomaala eli dj Preal. 

– Hän näki, että Oliver on taitava ja lahjakas, ja pyysi häntä mukaan keikalleen. Oliver on kiertänyt hänen kanssaan aika paljon ja nyt hän on alkanut tehdä myös omia keikkojaan, Oskari kertoo.

Viialan markkinoilla kauhistutti

Oliver on käynyt soittamassa artistinimellään Dj Ollist jo monissa tapahtumissa.

– Soitan periaatteessa kaikenlaista musiikkia, paitsi jotain countrya ja vanhaa musiiikkia, Oliver sanoo.

Useimmiten dj Ollist soittaa modernia housea, elektroa, poppia ja räppiä sekä miksailee tunnettuja biisejä. Hänen valikoimaansa kuuluu muun muassa Disturbedin Sound of Silence -cover. Vanhemmasta räpistä Oliver miksailee esimerkiksi Snoop Doggia.

– Vähän kauhistutti Viialan markkinoilla, kun niissä biiseissä on aika rajua kieltä, isä Oskari sanoo. 

Vanhemmat eivät kuitenkaan puutu Oliverin musiikkivalintoihin.

– Jälkikäteen sanoimme, että jos yleisössä on lapsia, voisi valita biisejä, joissa ei ole niin rajut sanoitukset. Räppi ei ehkä ole hyvä valinta lasten tapahtumiin, Oskari kertoo.

Dj Ollist keikalla.

Liian nuori yrittäjäksi

Dj Ollistin kesä näyttää kiireiseltä, sillä hänet on buukattu jo esimerkiksi Kotkaan Lasten Meripäiville, Tampereen Extreme-festeille ja Viialan Lasten festivaaleille. 

Liiketoimintaa varten Oliverin perhe perusti vastikään yrityksen. Yritys tarvittiin yksinkertaisesti siksi, että Oliverin pitäisi laskuttaa keikoistaan. Oliver on kuitenkin liian nuori kevytyrittäjäksi, sillä ikäraja on 14. Toiminimiyrittäjän taas pitäisi olla 15-vuotias. Niinpä Oskari Häkkinen on perustanut itse yrityksen, jonka aikoo lahjoittaa pojalleen.

– Nyt pitää vielä selvittää, voiko niin tehdä vai tarvitseeko siihen luvan Digi- ja Väestötietovirastolta. Minä ja Oliverin äiti olemme ehkä esteellisiä ajamaan Oliverin etua, koska olemme molemmat yrityksen vastuuhenkilöitä.

Yrityksen myötä laskutus kuitenkin onnistuu, ja Oliver voi vaikkapa ostaa dj-tarvikkeita yrityksensä nimiin.

– Sitten hänellä on yritys valmiina, kun hän on täysi-ikäinen, eikä hänen ehkä koskaan tarvitse mennä palkkatöihin, naurahtaa Oskari.

– Yrittäjyys on ehkä vähän hevi lähtökohta lapsen harrastukseen, mutta on parempi näyttää hänelle heti nuoresta pitäen, miten asiat tehdään oikein. Byrokratiat, Teosto- ja Gramex-luvat sun muut täytyy hoitaa kuntoon, Oskari sanoo.

Oskari huomauttaa, että kesällä tehdään toki muutakin kuin keikkaillaan, mutta vanhemmat haluavat tukea lasta hänen harrastuksessaan.

Oliver uskoo haluavansa isonakin toimia musiikin parissa. Hän on saanut hyvää palautetta yleisöltään.

– On ne tykänneet, aika paljonkin.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen