Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

26.3.2021 klo 09:52
Uutinen

Omalle mökille saa mennä, vuokramökille ei – Mökkiyrittäjä: Kolmasosa pääsiäisen asiakkaista tulisi meille liikkumisrajoitusten alueelta

Hallituksen esitys liikkumisrajoituksista on uusi kylmä suihku pääsiäisen sesonkia odottavien mökkivuokraajien ja laskettelukeskusten ympärillä palveluita tarjoavien yrittäjien niskaan. ”Noin 30 prosenttia asiakkaistamme olisi tulossa pääkaupunkiseudulta ja Turusta”, kertoo Pyhähippu Oy:n yrittäjä Jarkko Vartioniemi, joka vuokraa 120:aa mökkiä ja loma-asuntoa Pyhätunturilla.

Hallitus julkisti keskiviikkoiltana esityksensä liikkumisrajoituksiksi pääkaupunkiseudulle ja Turkuun. Pääministeri Sanna Marinin infossa torstai-iltapäivänä mökkimatkoja koskeva pykälä täsmentyi kahden asiantuntijan suulla:

– Omalle mökille voi mennä oman perheen kanssa, mutta vuokramökille ei, THL:n johtaja Mika Salminen totesi.

– Sellaiselle mökille voi mennä, joka on omistuksessa tai pysyvässä käytössä. Ei sellaiselle, joka on vuokrattu lyhyeksi aikaa. Tarkoituksena on vähentää kontakteja, siksi ei ole sallittua vuokrata lyhytaikaisesti mökkejä ja kulkea niille, sanoi alivaltiosihteeri Timo Lankinen.

30 prosentin menetys pääsiäissesongin mökkimajoitukseen?

Liikkumisrajoitukset ovat nyt eduskunnan käsittelyssä ja voivat nopeimmillaan astua voimaan jo pääsiäiseksi eli kiirastorstaina 1. huhtikuuta tai viimeistään pääsiäisen jälkeisenä tiistaina. Pääsiäisen liikkumisrajoitus tietäisi merkittäviä menetyksiä sesonkiin valmistautuville mökkien vuokraajille.

– Meillä 30 prosenttia mökkivarauksista 1.4.–10.4. tulee alueelta minne on kaavailtu liikkumisrajoituksia, kertoo Pyhähippu Oy:n yrittäjä Jarkko Vartioniemi.

Pyhähippulla on vuokrattavana yhteensä 120 mökkiä, paritaloa tai rivitaloasuntoa. Pääsiäinen on myyty täyteen.

– Tämä on valitettavan tuttua touhua viime keväältä, jolloin peruttiin kaikki, satoja varauksia. Silloin yrityksemme menetti pelkästään maaliskuun loppupuolen ja huhtikuun sulun aikana noin 150 tuhatta euroa, noin 10 prosenttia liikevaihdostamme, Vartioniemi toteaa.

Yrityksellä on tarkat korona- ja hygieniaohjeet asiakkailleen. Loma-asuntojen avaimet, ajo-ohjeet ja muu tarvittava materiaali on pakattu valmiiksi kirjekuoreen asiakkaille, näin ollen kohtaamiset ovat todella lyhyitä. Loman lopuksi avaimetkin palautetaan postilaatikkoon.

Kesä meni hyvin, ja mökit täyttyivät kotimaan matkailijoista. Loppuvuodesta hiljeni, joulukuun brittimatkailijat ja talven muut ulkomailta tulijat jäivät tulematta koronan ja rajoitusten vuoksi.

– Yrityksemme menetykset koronavuodesta ovat yhteensä satoja tuhansia euroja. Seuraavasta talvestakaan ei vielä tiedä. Kyllä tulijoita olisi ulkomailta, varauksia on Briteistä ja Hollannista, Vartioniemi kertoo.

”Valtion korvattava tämä menetys täysimääräisesti”

Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo on todella huolissaan niin Lapin kuin koko Suomen mökki- ja matkailuyrittäjien puolesta.

– Tilanne on todella hankala jo entuudestaan rajoitusten vuoksi. Mökkimajoittaminen on pitänyt yllä hiihtokeskusten elämää. Valtiovallan pitää korvata nämä menetykset yrittäjille täysimääräisesti, Salo vaatii.

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti torstaina, että se valmistelee pikavauhtia ”kohtuullista korvausta” tukemaan yrityksiä, joihin liikkumisrajoitukset vaikuttavat. Tuki aiotaan kohdistaa palkkojen ja vuokrien korvaukseen. Tuen suuruudesta ja muista yksityiskohdista ei ole vielä tietoa.

– Lähes kaikki mökit on vuokrattu pääsiäiseksi koko Suomessa. Pelkästään Lapissa on tuhansia vuokramökkejä. Sesonkiaikana kuten pääsiäisenä mökkien keskihinta on pyöreästi hieman alle 1000 euroa viikolta. Siitä voi jokainen arvioida yrittäjien menettämiä summia vuokramökkien sulusta, Salo toteaa.

Ylen perjantaiaamun uutisten mukaan ainakaan vielä liikkumisrajoituksista uutisointi ei ole aiheuttanut mökkivarausten peruuntumisia.

Täsmällistä vuokramökkien määrää on arvioida, koska kaikkia ei ole rekisteröity majoitustoimintaan. Tilastokeskuksen mukaan suurimmilla kotimaisilla vuokramökkien kauppapaikoilla ja välityssivustoilla oli vuoden 2020 joulukuussa tarjolla 10 935 vuokramökkiä ja vuokrattavaa loma-asuntoa.

Lapissa vuokramökkejä oli 3525, mikä on 32,2 prosenttia koko manner-Suomen vuokramökkikapasiteetista.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi