Android 13 julkistettiin
Android 13 tulee loppuvuoden aikana useimmille suosikkipuhelimille.
16.8.2022 klo 13:46
Uutinen

Omistatko Android-puhelimen? Saatat saada siihen uuden käyttöjärjestelmäpäivityksen jo tällä viikolla 

Uusi Android-käyttöjärjestelmäversio tulee saataville kaikkiin yleisimpiin puhelimiin lähikuukausien aikana.

Google on julkaissut Android 13 -käyttöjärjestelmäpäivityksen, mutta yleisimmille älypuhelimille se on tulossa vasta lähiviikkoina tai lähikuukausien aikana. Tästä päivästä lähtien päivitys tulee saataville Googlen Pixel-älypuhelimille. Loppuvuonna päivityksiä on luvassa muun muassa Samsungin ja OnePlus-puhelimille sekä Nokia-merkkisille laitteille.

Muun muassa Mobiili.fi on kertonut Android 13:n mukanaan tuomista uudistuksista käyttäjille. Yksi merkittävimmistä on panostus käyttäjän yksityisyyteen ja tietoturvaan. Android 13:ssa on uudistettu sovellusten ilmoituslupa, jonka myötä sovelluksen täytyy pyytää lupa käyttäjältä ennen kuin ne voivat lähettää ilmoituksia. Uutta on myös se, että jatkossa sovellukset voivat pyytää lupaa ainoastaan kuviin, videoihin tai äänitiedostoihin, eivät muihin mediatyyppeihin. Sovellukset voivat jatkossa kysyä pääsyä vain käyttäjän valitsemiin kuviin ja videoihin, jolloin käyttäjän ei tarvitse antaa lupaa kaikkiin mediatiedostoihin.

Käyttäjän yksityisyyttä parantaa myös se, että Android 13 kysyy liittymistä lähellä oleviin langattomiin Wi-Fi -laitteisiin ilman, että laitteen tarvitsee pyytää lupaa käyttäjän sijaintitietoihin. Aikaisemmin sijaintitietoja saatettiin kysyä, vaikka niillä ei tarvittu.

Tablet-käyttäjälle uusi käyttöjärjestelmäversio tuo ominaisuuden, joka helpottaa sovellusnäkymää jaetulle näytölle vain vetämällä haluttu sovellus näytölle. Jos käytössä on kosketuskynä, sen käyttöä on helpotettu niin, että laite ei tulkitse näytöllä lepäävää käden osaa kosketukseksi.

Muita kiinnostavia aiheita

Pauli Reinikainen