24.8.2020 klo 08:00
Uutinen

Ompelijat ryhtyivät maskitalkoisiin – “Ei ole tarvinnut olla työttömänä”

Ompelijoiden koneet ovat käyneet kuumina, kun kasvomaskien kysyntä on ylittänyt odotukset.

Kasvomaskikauppa sai uutta pontta tänä syksynä, kun viranomaiset vihdoin antoivat suosituksen maskien käytöstä. Ompelijoille ja käsityöalan yrittäjille kasvomaskit ovat olleet tervetullut lisäys tuotevalikoimaan, sillä koronakriisi söi muita tuloja.

– Valmistan pääasiassa kestotuotteita, kuten kestovaippoja sekä asusteita ja joukkuevoimistelupukuja. Keväällä yrityksen reagoivat ja yksityishenkilötkin alkoivat kysellä maskeja, kotkalainen Omama-brändin perustaja ja käsityöalan osa-aikainen yrittäjä Tanja Taipale kertoo.

Yritysasiakkaat halusivat maskeja omalla brodeeratulla logollaan ja väreillään. Yksityishenkilöt taas halusivat viestittää jotain omasta persoonastaan tai ammatistaan maskin välityksellä.

Maskien suosio oli tervetullut pelastus Taipaleen yritykselle.

– Joukkuevoimistelukilpailut peruttiin keväältä ja ne siirrettiin syksyyn. Nyt joukkueet kilpailevat tämän syksyn tietysti viime keväänä valmistetuilla puvuilla, eli yksi kausi jää myymättä. Onneksi kasvomaskit tulivat tilalle, koska muuten olisin pulassa. Nyt uskon, että syksyn tulos on sama kuin normaalisti, Taipale kertoo.

”Ei tässä muuta ehdi tehdäkään”

Haminassa lahjatavaraliikettä pyörittävän ompelijamestari Jaana Jääskeläisen toiminta loppui keväällä kuin seinään, kun liikkumisrajoitukset tulivat voimaan.

– Kaksi viikkoa liike oli hiljainen, kunnes totesin, että minun on turha istua liikkeessä tyhjän panttina. Laitoin oveen lapun, että liike on suljettu, mutta minut saa kiinni puhelimitse, Jääskeläinen kertoo.

Koronakriisi siirsi tai perui juhlia, joten lahjatavara ei liikkunut. Kesän suuri tapahtuma Hamina Tattoo peruttiin, mikä tarkoitti sitä, että turistit puuttuivat. Piristystä kesään toi Jukka Rintalan näyttely, joka toi jonkun verran turisteja. Liiketila on Haminan Raatihuoneen lähellä, joten pistäytyijä on keäsn mittaan tullut.

Kevät oli kuitenkin aluksi hiljainen.

Jääskeläisellä on kodin yhteydessä 40 neliön työtilat, joissa hän valmistaa lahjoja sekä Hamina-aiheisia tuotteita. Hän ajatteli käyttää ajan hyödykseen ja tehdä tuotteita varastoon ja rästitöitä pois.

Sitten alkoi puhelin soida. Asiakkaat kyselivät kasvomaskeja.

– En ollut ajatellut aloittaakaan niiden tekemistä, mutta kun yhden päivän aikana tuli neljäs puhelu kasvomaskeista, päätin ryhtyä valmistamaan niitä. Maskeja on myyty reippaaseen tahtiin. Ei tässä muuta ehdikään tehdä, Jääskeläinen kertoo.

Hän on Haminan ainoa kasvomaskien valmistaja, mutta suurin kysyntä tulee verkkokaupan kautta. Asiakkaat tulevat pääasiassa pääkaupunkiseudulta.

Elina Hakola

elina.hakola(at) yrittajat.fi