29.6.2021 klo 15:04
Uutinen

Opetellut rutiinit auttavat kriisissä – Kuntosaliyrittäjä päätti heti koronakriisin alussa, että hän ei hyvinvointiaan uhraa

Yritys, palkkatyö ja opinnot koronavuoden aikana on ollut paketti, jota Miia Luokkala on pyörittänyt tarkalla suunnittelulla. Vapaapäivä viikossa on ehdoton.

– Pidän päivän viikossa vapaata, vaikka mikä olisi. En uhraa itseäni tälle alttarille, ajatteli kuntosaliyrittäjä Miia Luokkala, 39, kun koronakriisi iski.

Hän oli suorittanut liikunnan ammattitutkinnon ja kouluttautunut henkilökohtaiseksi valmentajaksi ennen kuin jättäytyi yrittäjäksi sairaanhoitajan työstään vuonna 2017.

Kuntosaliliiketoiminnan ostaminen Oulaisten keskustassa oli osoittautunut kannattavaksi liiketoiminnaksi – kevääseen 2020 saakka.

– Ounastelin heti, että edessä oli vaikea vuosi. Liikunta-alalta lähtee euroja ja vaikutukset näkyvät pitkään.

Ikäihmiset jäivät asiakkaista pois ensimmäisinä, pian myös työikäisiä asiakkaita. Liikevaihto tippui 40 prosenttia.

Luokkala ymmärsi, että hänen täytyisi etsiä oma elantonsa muualta, sillä liiketoiminnan kulut olivat 5 500–7 000 euroa kuussa. Kertakorvauksena maksettu 2 000 euron yksinyrittäjätuki oli Luokkalan liiketoimintaan mukava ele, mutta ei mitenkään tukisi olemassaolon edellytyksiä.

– Pääsin ohjaajaksi lastensuojeluyksikköön, jossa töitä tehdään kahdessa vuorossa. Lisäksi täytyi kuitenkin hoitaa salin paperiasiat, valmennukset sekä pienimuotoisia huolto- ja siivoustöitä. Samalla opiskelin ja valmistuin myös seksuaalineuvojaksi tammikuussa 2021. On ollut aika työntäyteinen koronavuosi, Luokkala toteaa.

Suunnittelua ja ennakointia

Hän on onnistunut vapaapäivien ja työpäivien rytmittämisessä kalenterin ennakoinnilla ja suunnittelulla. Vapaapäivä on ehdoton, mutta Luokkala katsoo kalenteria myös pidempinä jaksoina.

– Varmistan, ettei kalenteriin tule liian pitkiä, intensiivisiä putkia ja siellä on tiiviitä ja löysempiä päiviä sopivassa suhteessa. Olen myös luonut tapoja pysähtyä kesken päivän. Esimerkiksi vessassa käydessäni voin hengittää 5–10 kertaa rauhassa ennen kuin poistun sieltä, Luokkala kertoo.

Iltatoimissa meditointihetki ja rauhoittuminen nukkumaan on tärkeä rutiini.

– Olen opetellut tapoja ja rutiineja, joten ne sujuvat kuin hampaiden pesu. On tärkeää huolehtia tauoista, ettei vain mene oravanpyörässä.

Koulutus liikunta-alalle ja henkilökohtaiseksi valmentajaksi on antanut tietopohjaa oman kuormituksen säätelyyn. Sen sijaan, että Luokkala olisi purkanut paineita urheilemalla entistä kovemmin, hän on keskittynyt rauhallisempaan lenkkeilyyn ja meditointiin, jotta keho ei kuormitu liikaa. Oma jaksaminen on etusijalla.

Uusia suunnitelmia

Seksuaalineuvojan tutkinto on synnyttänyt ajatuksia palveluiden laajentamisesta tulevaisuudessa.

– Olen suunnitellut laajentaa yritykseni palvelutarjontaa lähitulevaisuudessa. Olen kiinnostunut luennoinnista ja olenkin jo saanut joitain pyyntöjä. Sitä haluan tehdä tulevaisuudessa enemmän.

Luokkala on valmentajana suuntautunut kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin pelkän kehon muokkaamisen sijaan. Monilla asiakkailla on haasteita kehonkuvan kanssa.

– Haaveissani on myös terapeuttiopinnot, mutta niitä en aloita tänä vuonna. Liiketoimintasuunnitelman päivittäminen vaatisi rauhallista aikaa ja sitä pyrin järjestämään tänä keväänä.

Runoutta ja lyriikkaa

Luokkala on yrittänyt tehdä tilaa myös toiselle rakkaalle harrastukselleen, kirjoittamiselle.

– Kirjoittaminen on vapaa-aikani voimavara. Rakastan suomen kieltä ja tunnelmien luomista sanoilla. Lapsuuteni haaveammatti oli äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Elämä kuljetti toista reittiä, mutta palo kirjoittamiseen säilyi. Tunnen intohimoa runouteen ja laululyriikkaan, Luokkala kertoo.

Hän on kirjoittanut tajunnanvirtaa ja runoja ihan vain itselleen, mutta haaveissa on omakustannerunokokoelma, jonka tekstit alkavat olla kohta koossa. Sosiaalisen median kanavissa hän julkaisee tekstejä ja itse kuvaamiaan maisemakuvia, joiden luomat tunnelmat ovat saaneet hyvää vastakaikua verkostoissa.

– Laululyriikoissa olen vielä noviisi, mutta olen ostanut siihen valmennusta ja saanut kannustavaa palautetta. Kehitettävää on, mutta tavoite on saada sitä eteenpäin pitkällä tähtäimellä. Uskon, että ovet avautuvat ajallaan, kun teen asioita, joihin tunnen intohimoa ja joiden eteen olen valmis tekemään töitä, Luokkala toteaa.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kuvat Jaani Föhr