Maikki Marjaniemen verkkovalmennukset ovat kasvattaneet suosiotaan vuosi vuodelta. Äitiysloma oli järjestelykysymys, eikä katkaissut yrityksen nousukiitoa.

Osaava tiimi mahdollisti hyvinvointiyrittäjän huolettoman äitiysloman – ”Tiesin, että he kysyvät, jos kysyttävää tulee”

Maikki Marjaniemi on monille tuttu painonhallintaan ja hyvinvointiin keskittyvistä somevideoistaan sekä verkkovalmennuksistaan. Kun yrityksen julkikuva nojaa vahvasti yhteen henkilöön, hänen taustalle jättäytymisensä perhevapaan ajaksi vaatii suunnittelua.

Kun hyvinvointi- ja voimavalmentaja Maikki Marjaniemi jäi vanhempainvapaalle, hän jätti yrityksensä muun tiimin käsiin rennoin mielin.

– Ei jännittänyt yhtään. Tiesin kokemuksesta, että tiimi hoitaa hommat hyvin, ja jos kysyttävää tulee, he kysyvät.

Maikki Marjaniemi Valmennukset Oy tekee verkkovalmennuksia, joita markkinoidaan runsaasti sosiaalisessa mediassa Marjaniemen tekemillä vinkkivideoilla. Kokonaisuus on osoittautunut toimivaksi, sillä vuonna 2021 yrityksen liikevaihto oli 780 000 euroa. Vuosittain valmennuksille osallistuu noin 20 000 henkilöä.

Marjaniemi aloitti toiminnan pienimuotoisesti yhdellä verkkokurssilla vuonna 2016, mutta yritys kasvoi nopeasti.

– Osuimme ehkä hyvään hetkeen, juuri ennen kuin verkkovalmennustarjonta jotenkin räjähti. Meidän jälkeemme alkoi tulla hirveästi erilaisia kursseja, ja korona-aikana vielä enemmän. Ehdin rakentaa pohjaa, ennen kuin kilpailu kasvoi, Marjaniemi arvioi.

Sisällöntuotanto, eli verkkokurssien ja somevideoiden ideointi sekä toteutus oli yrityksen alkutaipaleella lähes kokonaan Marjaniemen vastuulla. Nykyisin hänellä on apunaan viiden hengen tiimi, mikä auttoikin häntä paljon, kun hän jäi vanhempainvapaalle tammikuussa 2020.

Tiimi hoitaa hommat

Marjaniemen äitiyslomaa ehdittiin valmistella yrityksessä hyvissä ajoin. Hänen raskausaikansa sujui kohtuullisen normaalisti, ja hän teki töitä tavalliseen tapaan. Hän kouluttautui raskausajan liikuntaan, ja teki aiheesta pari verkkokurssia.

Marjaniemen tiimin toinen liikunta- ja hyvinvointialan asiantuntija Sohvi Ollila sai vastuulleen Marjaniemen tehtäviä vanhempainvapaalla. Äitiyslomalla Marjaniemi ei pysytellyt kovinkaan pitkään.

– Aloin tehdä aika pian töitä yhden päivän viikossa, jotta pysyin kartalla, mitä tapahtuu. Pystyin vastaamaan asiakkaiden kysymyksiin ja suunnittelemaan pieniä juttuja.

Osittaisella vanhempainvapaalla

Koronapandemia sulki Suomen juuri Marjaniemen lapsen synnyttyä. Kuntosaliohjelmille ei niinkään ollut kysyntää, mutta kotona tehtävät treenit nousivat suosituiksi.

– Minä ja Sohvi suunnittelimme yhdessä treeniohjelmia. Sohvi sekä muu tiimi kuvasi ne ja paketoi verkkokurssiksi. 

Varsinaisella vanhempainvapaalla Marjaniemi oli puolisen vuotta. Sitten hän aloitti puolisonsa kanssa osittaisen vanhempainvapaan. 

– Kun hain sitä Kelalta, virkailijakaan ei tiennyt, mikä se on, vaan sanoi, ettemme saa olla yhtä aikaa vanhempainvapaalla. Ilmeisesti se on niin harvinaista.

Osittainen vanhempainvapaa kuitenkin järjestyi, ja loppuaika vapaasta mentiin niin, että molemmat vanhemmat olivat töissä osa-aikaisesti.

Treenivinkit kestävät aikaa

Marjaniemen äitiysloman aikana tiimi myös kierrätti vuosien aikana syntynyttä materiaalia sosiaalisessa mediassa.

– Meidän somemme on vinkkikeskeinen, jaamme siellä treenivinkkejä ja hyvinvointiasioita. Ne eivät vanhene parissa vuodessa, Marjaniemi sanoo.

Kun Marjaniemi aloitti yrittäjänä, hän piti YEL-maksunsa minimitasolla.

– Kun alkoi olla kassavirtaa, säädin sen todelliseen tulotasoon, ja hyvä niin. Äitiysloman tulotaso katsottiin YEL:n kautta edellisestä vuodesta. 

Marjaniemi ja hänen puolisonsa pärjäsivät normaalia pienemmilläkin tuloilla, eivätkä käyttäneet säästöjään vanhempainvapaalla.

Marjaniemi sanoo, että hänen pelastuksensa äitiyslomalla oli pätevä ja omatoiminen tiimi. 

– Hommat hoituivat, eikä minun tarvinnut stressata. Kannattaa siis panostaa rekrytointiin, hän naurahtaa.

Hänen perheelleen osittainen vanhempainvapaa oli toimiva järjestely.

– Usein isotuloisemmat miehet jäävät töihin, koska kuvitellaan, että tulotaso on silloin suurempi, mutta se saattaa ollakin progressiivisen verotuksen takia päinvastoin. Sitä kannattaa hieman laskeskella.

Nykyisin yrittäjille helpotusta perhevapaan järjestelyyn tuo elokuun alusta voimaan tullut perhevapaauudistus. Lue täältä lisää.

Muita kiinnostavia aiheita

Kaisu Puranen