4.1.2017 klo 12:22
Uutinen

Otsa rypyssä ja huiput sumussa – Työnantaja, varo näitä kahdeksaa virhettä

Työnantajalle on tärkeää saada väki sitoutumaan työyhteisöön, sen toimintatapoihin ja sen arvoihin, kirjoittaa Kauppalehti.

Suurin osa työnantajan virheistä, joilla yritys menettää parhaat työntekijänsä, olisi vältettävissä, kirjoittaa Kauppalehti.

Kauppalehti listaa kahdeksan mokaa, joiden seurauksena työntekijät nostavat talosta kytkintä. Lehti perustaa listansa johtamiskirjoja kirjoittaneen Travis Bradberryn neuvoihin. Lehti on julkaissut jutun kertaalleen aiemmin viime vuonna.

Bradberryn mukaan tärkeää olisi saada työntekijät sitoutumaan työyhteisöön, sen toimintatapoihin ja sen arvoihin.

Nämä sen sijaan ovat virheitä:

  • Typerät säännöt. Kun hyvistä työntekijöistä tuntuu, että isoveli valvoo, he lähtevät jonnekin muualle töihin.
  • Tasapäistäminen. Tasaveroisesti kaikkien kohteleminen ei saa tarkoittaa sitä, ettei hyviä suorituksia saisi huomata ja huomioida.
  • Alta riman. Työyhteisön tasoa ei saa määritellä sen heikoimman lenkin mukaan.
  • Huiput sumussa. Huippuosaajat ovat luonnostaan motivoituneita, ja he haluavat mainetta sekä kunniaa. Se voi tulla vaikkapa palkankorotuksen muodossa tai hiljaisena kiitoksena, mutta tultava sen on.
  • Pelkkää ilmaa. Yli puolet ihmisistä, jotka jättävät työnsä, tekevät niin, koska heidän suhteensa esimieheen ei toimi. Esimies ei välitä heistä – tai ainakin siltä heistä ammattilaisina ja ihmisinä tuntuu.
  • Rattaaksi koneistossa. Työntekijälle on kerrottava ”iso kuva”. Se valaisee, miksi mitäkin tehtävää hoidetaan. Silloin he välittävät aidosti työstään, joka saa samalla tarkoituksen.
  • Haaleassa vedessä. Ihmisten pitää antaa kokea intohimoa työtään kohtaan. Esimerkiksi Google antaa työntekijöiden käyttää vähintään 20 prosenttia ajastaan tekemään sitä, ”minkä he uskovat hyödyttävän Googlea eniten”. Tulokset voivat kaikki nähdä.
  • Otsa rypyssä. Työnteosta pitää tehdä hauskaa. Jos ihmisillä ei ole hauskaa töissä, he eivät anna sille kaikkeaan. Työn ilo on tärkeä lääke loppuunpalamista vastaan.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi