Promilless
Promilless Oy:n kehittämä nuoltava promilletesti tulee laajemmin saataville ensi kesänä. Kuva: Promilless
27.7.2022 klo 12:59
Uutinen

Oulussa kehitetty nuoltava ranneke paljastaa promillet parissa minuutissa – Näin se toimii

Oululainen yritys kehittää nuoltavaa ranneketta, joka kertoo liian korkean promillemäärän. Tuotetta on testattu tänä kesänä ja se on tulossa laajempaan käyttöön ensi vuonna.

Promilless on aikaisemmin tuonut markkinoille kielen päällä käytettävä tikkutestin, joka kertoo, ylittyykö lain sallima promilleraja. Nuoltava ranneke on seuraava kehitysaskel. Teknologiaa on hiottu yhdessä VTT:n kanssa. Aiheesta on kertonut aikaisemmin Myllypuro-lehti.

– Olemme pyrkineet kehittämään testiä niin, että se olisi aina mukana, kun sitä tarvitaan. Testejä tarvitaan usein erilaisissa tapahtumissa ja festivaaleilla, joissa on alkoholitarjoilua. Ihmiset poistuvat paikalta usein jonkinlaisella autokyydillä, johon liittyy aina se riski, onko tullut otettua liikaa, oululaisyrityksen osakas ja hallituksen puheenjohtaja Tommi Vaskivuo kertoo. 

Kyseessä on kertakäyttöinen testi, joka paljastaa liian korkean promillepitoisuuden värimuutoksella. Kyseinen testitapa on tuttu muun muassa koronakotitesteistä.

Ennen käyttöä rannekkeen päällä oleva muovikalvo vedetään pois. Alta paljastuu testipinta, joka reagoi sylkeen. Tuloksen saa kahdessa minuutissa.

Kuluvan kesän aikana ranneketta on testattu juhannusfestivaaleilla. Sieltä saadun palautteen perusteella rannekkeen käyttömukavuutta parannetaan.

– Näytepinta on pidettävä suojassa valolta ja kosteudelta. Kalvon ideana on suojata pinta. Palautteen perusteella kalvon avattavuudessa on vielä kehitettävää, Vaskivuo jatkaa.

Rannekkeen kehityksen taustalla on kaksi kliinistä tutkimusta, jotka on toteutettu yhdessä VTT:n kanssa. Tutkimuksissa sata vapaaehtoista nautti alkoholia hallituissa olosuhteissa. Tämän jälkeen testiliuskan tulosta verratiin verikokeisiin ja alkometrien antamiin tuloksiin.

– Tutkimusten perusteella rannekkeen tulokset ovat hyvin luotettavia. Vääriä tuloksia ei tullut, Vaskivuo sanoo.

Alkometri koetaan koronariskiksi

Todellinen testi rannekkeen suosiolle on ensi kesä, jolloin se tullaan todennäköisesti näkemään useammilla festivaaleilla. Promilless tekee tällä hetkellä yhteistyötä Sinebrychoffin kanssa, joka on toimittanut rannekkeita sponsoroimiinsa kesätapahtumiin. Ruokakauppoihin testiä ei ole näillä näkymin tulossa myyntiin.

– Jos näemme, että kysyntää on, vähittäiskauppamyyntikin on mahdollista. Silloin testin hinta olisi alle 10 euroa.

Vaskivuo pitää tärkeänä testin henkilökohtaisuuden merkitystä korona-ajan kokemuksien jälkeen.

– Jos kaveriporukassa on yksi alkometri, siihen saattaa puhaltaa useampi henkilö. Ranneketesti on henkilökohtainen. Olemme huomanneet, että esimerkiksi Aasiassa on pidättäydytty kokonaan alkometritesteistä koronan takia.

Promilless Oy on perustettu vuonna 2020. Edelliset omistajat lanseerasivat promilletestin markkinoille jo vuonna 2017, mutta sen jälkeen koronapandemia toi odottamattomia vaikeuksia ja silloinen yritys ajautui konkurssiin. Tuolloin toiminnassa mukana ollut avainryhmä hankki tuotteiden teknologian oikeudet itselleen ja lähti tuomaan tuotteita markkinoille uudella yrityksellä. Jatkossa Promilless aikoo kehittää myös muita tuotteita muun muassa verensokerin mittaamiseen.

Pauli Reinikainen