25.11.2019 klo 14:24
Uutinen

Ovatko nämä talousasiat jo kunnossa yrityksessäsi? – Viisi vinkkiä pienyrittäjän talouteen

Talouden moniottelija ja TT Valmennus Oy:n yrittäjä Timo Toivanen jakoi Helsingin Yrittäjien Vahva yrittäjyys -hankkeen järjestämässä Yksinyrittäjäaamussa 14.11.2019 tiiviin katsauksen, mitä yrittäjän tulisi ymmärtää yrityksen talouden peruspilareista. Lue Toivasen viisi vinkkiä yrittäjille.

Viisi käytännön vinkkiä pienyrityksen talouteen:

  1. Aloita ottamalla yrityksen talouden toiminnan terveyskolmio haltuun. Se koostuu maksuvalmiudesta, vakavaraisuudesta ja kannattavuudesta. Kannattavuus on käytännössä sitä, että tuotot ylittävät kustannukset. Maksuvalmius viittaa siihen, että lyhyellä tähtäimellä rahaa riittää joka hetki. Vakavaraisuudella tarkotetaan sitä, että pitkällä tähtäimellä rahoitusrakenne riittää liiketoiminnan pyörittämiseen. Näiden perusasioiden ymmärtäminen yrityksen arjessa edesauttaa yrityksen menestymistä.
  2. Hinnoittelussa tulisi huomioida kolme näkökulmaa: omat kustannukset, kilpailijat ja asiakkaat. Kannattaa pyytää rohkeasti alusta saakka riittävän korkeaa hintaa. Jos on tarvetta korottaa hintaa, mieti etukäteen millä keinolla sen teet, koska hinta pitää pystyä perustelemaan. Hinnan korottaminen on aina vaikeampaa kuin laskeminen.
  3. Valitse osaava tilitoimisto kumppaniksi. Useimmiten kirjanpito, tilinpäätös ja juoksevat veroasiat voivat olla hyödyllisintä jättää tilitoimiston hoidettavaksi. Tilitoimistolta myös voi pyytää konsultaatiota.
  4. Perehdy sähköisiin taloushallinnon järjestelmiin, jos ne eivät ole vielä tuttuja. Reaaliaikaisuus ja paperittomuus ovat ehdottomia etuja. Markkinoilla on tarjolla paljon hyviä ohjelmia, joilla pääset alkuun.
  5. Tiedätkö, mikä on omassa toiminnassa kannattavaa? Kannattavuuslaskelma jää usein monella tekemättä, joten siihen panostaminen on tärkeää. Muuten mennään mutulla ja tuurilla.

Vinkit jakoi TT Valmennus Oy:n Timo Toivanen, joka on toiminut yritysvalmentajana yli 10 vuotta sekä toiminut vuodesta 2015 yrittäjänä. Toivasen erityisosaamista on yritystalouden valmentaminen.

Helsingin Yrittäjien ESR-rahoitteisessa Vahva yrittäjyys -taloushankkeessa kehitetään kahden vuoden ajan pienyrittäjien osaamista yrityksen talouden ja oman hyvinvoinnin johtamisessa ja kasvatetaan yrittäjien mahdollisuuksia kestävään yritystoimintaan, kasvuun ja parempaan työhyvinvointiin.

Kuva: Jaana Tihtonen