15.3.2020 klo 15:29
Uutinen

Pääekonomisti Kuismanen: Myös Finnveran suora rahoitus on nyt tärkeää

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen painottaa, että Finnveran ja pankkien nopea ja joustava rahoitus on nyt äärimmäisen tärkeää, jotta vältetään konkurssiaalto.

– Pankkien taseet ovat vahvat, siellä on mahdollisuutta liikkumavaraan ja nopeisiin toimiin, pääekonomisti Mika Kuismanen korostaa.

– Siltarahoituksen myöntäminen on koko järjestelmän etu – että ei tule konkurssiaaltoa kuten 90-luvun lamassa. Myös pankkijärjestelmä hyötyy tästä pitkässä juoksussa, Kuismanen sanoo.

Siltarahoitus tarkoittaa muun muassa sitä, että velalliselle lainataan väliaikaisesti rahaa, jonka avulla tämä säilyttää maksuvalmiutensa varsinaisen lainan maksamiseen saakka.

Finnveralta tarvitaan enemmän suoraa rahoitusta

Pääekonomisti Mika Kuismanen kiittää Finnveran nopeaa heräämistä ja reagointia koronaviruksen aiheuttamiin yritysten talousvaikeuksiin. Finnvera ilmoitti lauantaina päivittäneensä ohjeistustaan yrityksille.

Finnveralla on valmius kasvattaa pk-yritysrahoitusta merkittävästi. Se voi myös myöntää pankeille luvan antaa lyhennysvapaata takaamiinsa lainoihin. Finnveran suoraan myöntämiin lainoihin voi hakea kuuden kuukauden lyhennysvapaata.

– Ensin ota yhteys omaan pankkiisi, mieluimmin heti. Sen jälkeen Finnvera ja pankki yhteisellä maksujärjestelyllä etsivät nopeaa tapaa ohittaa kassakriisi, Kuismanen kuvaa prosessia.

– Yritysten vaikeat tilanteet syntyvät nyt hyvin nopeasti. Finnveran pitäisi pystyä mahdollisimman paljon käyttämään sen omaa suoraa rahoitusta. Se on pelastava enkeli todella hankalissa tapauksissa, Mika Kuismanen toteaa.

Finnveran suoran rahoituksen lisääminen edellyttää omistajan eli valtion päätöksen muutokselle.

Pankit myös hereille

Pankit ovat myös nopeasti heränneet koronaviruksen aiheuttamaan poikkeustilanteeseen.

– Pankit ovat reagoineet tilanteeseen sen vaatimalla vakavuudella, Mika Kuismanen toteaa.

Esimerkiksi Nordea ilmoitti perjantaina, että se myöntää yrityksille kolmen kuukauden lyhennysvapaita ja asuntovelallisille puolen vuoden lyhennysvapaan.

Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen huomauttaa, että pankkien ja viranomaisten pitää nähdä kokonaisuus. Regulaation (sääntelyn) rajoissa pitää etsiä mahdollisuuksia joka kulmasta ja ottaa kaikki joustot käyttöön.

– Tätä tilannetta ei saa tuhrata siihen, että vedotaan regulaation tiukkuuteen. Pankkien joustavat rahoitusjärjestelyt ja Finnveran suora rahoitus ovat nyt todella tärkeitä, Kuismanen painottaa.

Lue myös Yrittäjien esittämä 10 kohdan rahoitus- ja työlakipaketti

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi