5.9.2018 klo 17:40
Uutinen

Pääministeri Sipilä: henkilömäärä tarkasteluun irtisanomisasiassa

Pääministeri Juha Sipilä kertoo, että pienyrityksen henkilömäärää tarkastellaan vielä hallituksen irtisanomista koskevassa esityksessä.

Esitys henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta pienyrityksissä on ollut lausuntokierroksella. Sipilän mukaan lausunnoissa on ollut paljon kommentteja siitä, että rajan tulisi olla alempi kuin 20 työntekijää.

Pääministeri arvioi, että hallituksen esitys irtisanomissuojan madaltamisesta annetaan eduskunnan käsittelyyn marraskuussa.

Sipilä nosti sekä pienyrityksen irtisanomisesityksen että ei-omistavan perheenjäsenen työttömyysturvan esille puhuessaan Yrittäjän päivän pääjuhlassa Helsingissä keskiviikkona.

– Eduskunnassa on ruuhkaa, mutta lähdemme siitä, että molemmat asiat on läpivietynä ensi kesään mennessä. Irtisanomisuudistus on tärkeä askel, jotta työllisyysaste nousee, Sipilä kommentoi juhlan jälkeen.

Sipilän mukaan irtisanomisen helpottaminen koskee pienimpiä yrityksiä, mutta muistutti sen vaikuttavan myös isoihin yrityksiin, jotka ostavat tuotteita ja palveluita pieniltä.

– Pienessä yrityksessä jokainen työntekijä on avainhenkilö ja jokainen rekrytointi merkittävä investointi, mutta samalla myös riski. Moni pienyrittäjä on kokematon rekrytoija eikä kaikilla ole varaa ostaa rekrytointipalveluita, hän muistutti.

Maailman parhaaksi yrittäjämaaksi

Pääministeri korosti satapäisen yrittäjäjoukon edessä juhlassa, että yrittäjyyden asia on koko kansakunnan asia.

– Jos meillä ei ole hyviä yrityksiä, meillä ei ole työpaikkoja, verotuloja, palveluita eikä voimavaroja huolehtia kaikista suomalaisista. Jos meillä ei ole hyviä yrityksiä, meillä ei ole varaa hyvinvointivaltioon, osaamisen kehittämiseen, puolustukseen eikä kohta mihinkään muuhunkaan.

Sipilän mukaan Suomen kannattaa pyrkiä maailman parhaaksi yrittäjämaaksi.

– Meillä on edelleen tekemistä. Maailman yrittäjyysindeksi antaa Suomelle yrittäjyyden olosuhteissa sijan 12. Euroopassa olemme yhdeksäntenä. Hyvä tavoite on olla maailman paras.

Yrittäjiä tarvitaan Sipilän mukaan etenkin toisen koneajan haasteiden ratkomiseen.

– Tekoäly, robotiikka, virtuaalinen läsnäolo, kehittyvä konetulkkaus ja muu tekninen kehitys vievät kokonaisia ammattikuntia, mutta samalla luovat myös uusia. Mitä enemmän on toimivia yrityksiä ja riskiä ottavia yrittäjiä, sitä enemmän on mahdollisuuksia selvitä haasteista.

Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski(at)yrittajat.fi