2.11.2020 klo 14:30
Uutinen

Päijät-Hämeen Yrittäjät: Jos tytäryhtiösuunnitelmassa edetään, Lahden kaupungin on vähintään minimoitava markkinahäiriöt omistajaohjauksellaan

Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden tytäryhtiösuunnitelmat aiheuttavat vakavaa huolta yrittäjissä ja yrittäjäjärjestössä, toteaa Päijät-Hämeen Yrittäjien työvaliokunta 30.10. Etelä-Suomen Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan. Yritysten toimintaedellytyksiä ja tervettä kilpailua ei pidä kaventaa – juuri yrityksistä syntyy työllisyyttä ja elinvoimaa kuntiin.

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut on suurimman omistajansa Lahden kaupungin siunauksella perustamassa tytäryhtiötä, jotta se voisi toimia avoimilla markkinoilla (ESS 25.10.2020). Tällaista tytäryhtiötä eivät koskisi niin sanotut in house -rajoitukset, eli se voisi myydä palveluitaan muillekin kuin omistajilleen rajoituksetta. Julkisomisteinen yhtiö tulisi siis kilpailemaan avoimille markkinoille yksityisten toimijoiden kanssa.

Päijät-Hämeen Yrittäjillä on suuri huoli siitä, että tilanne vääristää markkinaa niin Lahdessa kuin koko Päijät-Hämeessä. Yrittäjyyden ja vapaan kilpailun kannalta tällaiset julkiset yhtiöt ovat myrkkyä. Ne ovat lähtökohtaisesti epäreilussa kilpailuasemassa yksityisiin yrityksiin nähden.

Kuntayhtiön kalusto ja muut resurssit on kustannettu verovaroista: yksityiset puolestaan joutuvat keräämään alkupääoman suoraan kilpailluilta markkinoilta. Julkisomisteisella yhtiöllä on aina etumatka yksityisiin, omillaan ponnistaviin yrityksiin nähden, jotka kantavat yrittämisen riskit ja kasvattavat asiakaskuntaansa ja palvelujensa laatua kilpailun kautta.

KORONAN VAIKUTUSTEN iskettyä voimalla myös Päijät-Hämeen yrityksiin ja kuntiin viimeinen asia, jota tarvitaan, on yritysten toimintaedellytysten kaventaminen – juuri yrityksethän luovat työllisyyttä ja elinvoimaa kuntiin. Päätösten vaikutukset yritysten toimintaan tulisi arvioida jo prosessien alkuvaiheessa. Jos näin on jo tehty, odotamme, että Lahden kaupunki kertoo asiasta.

Ateriapalveluiden toimitusjohtaja Tuulia Pelli perustelee Etelä-Suomen Sanomien jutussa tytäryhtiön perustamista sillä, että Ateriapalvelut pystyisi jatkossa osallistumaan kilpailutuksiin, joista se on nyt in house -säädösten takia rajattu ulos. Lisäksi yhtiötä kiinnostaisivat esimerkiksi tapahtumien ruokahuollon kilpailutukset.

KAUPUNGILLA ON nyt uskottavan ja elinvoimaa aidosti lisäävän omistajaohjauksen paikka. Yritysten toimintaedellytysten ja terveen kilpailun kaventaminen olisi lyhytnäköistä elinkeinopolitiikkaa aikana, jolloin jokainen työllistävä, veroja maksava, alueeseen sitoutunut yritys on kullanarvoinen. Nyt jos koskaan Lahden olisi syytä toimia yritysystävällisesti ja liiketoimintamahdollisuuksia luoden, yritysten kilpailukykyä ja kehittymismahdollisuuksia tukien.

Jos tytäryhtiösuunnitelmassa edetään, kaupungin on vähintään minimoitava markkinahäiriöt omistajaohjauksellaan. Lahti ryhtyi koronakriisin alussa ripeisiin toimiin yritysten auttamiseksi hyvässä yhteistyössä alueen elinkeinotoimijoiden kanssa. Jotta Lahden seutu olisi hyvä ja reilu paikka yrittää ja työllistää jatkossakin, nyt on syytä valita toimintatavat yrittäjyyttä ja elinvoimaa vaalien, ei niitä vaarantaen.

Tiina Wangel, Tiina Rantala, Pirjo-Liisa Virtanen, Juha Tähkänen, Marko Samiola
Päijät-Hämeen Yrittäjien hallituksen työvaliokunta