28.3.2019 klo 11:18
Uutinen

Päijät-Hämeen Yrittäjien kampanjapäivä keräsi yhteen ehdokkaita ja yrittäjiä

Päijät-Hämeen Yrittäjät ja Suomen Yrittäjät järjestivät eduskuntavaaliteemaisen kampanjapäivän 25.3.2019 ja keräsi yhteen yrittäjät ja eduskuntavaaliehdokkaat! Tapahtumapäivä koostui kolmesta vaalitilaisuudesta ja sisälsi lukuisia kohtaamisia ja tärkeitä keskusteluita.

Työllisyysasteen nostaminen vaatii rohkeita uudistuksia työmarkkinoilla

Päivä alkoi ehdokkaiden ja yrittäjien yhteisellä keskustelutilaisuudella Lahden pääkirjastossa, jossa Suomen Yrittäjien vaalitavoitteet esitteli työmarkkinajohtaja Janne Makkula.

Makkula korosti esityksessään erityisesti tavoitetta yhteistoimintalain rajan nostamisesta. Suomen Yrittäjien vaaliohjelman mukaan rajaa pitää nostaa nykyisestä 20 työntekijästä 50 työntekijään, jotta työllistäminen helpottuu ja byrokratia vähenee.

– Kirjainyhdistelmällä yt on kansan korvissa kylmä kaiku. Sen tulkitaan tarkoittavan irtisanomisia, vaikka siitä ei läheskään aina ole kyse, Makkula toteaa.

Yhteistoimintaneuvottelut pitää käydä myös silloin, jos vähintään 20 työntekijän työpaikalla tehdään olennaisia muutoksia töiden järjestelyyn ja työtehtäviin. Laki on hankala myös yrittäjille, sillä byrokratia esimerkiksi työtehtävien uudelleen järjestelyssä on todella raskas.

– 20 työntekijästä on käytännössä tullut kasvun este. Moni yrittäjä ei palkkaa 20:nnettä työntekijää yt-byrokratian pelossa. Byrokratiaa pitää keventää eikä lisätä. Se auttaa lisäämään työtä Suomeen, Makkula sanoo.

Tilaisuudessa käytiin myös syventävät teemakeskusteluihin Etelä-Suomen Sanomien päätoimittajan Markus Pirttijoen johdattelemana.

Teemakeskusteluissa keskityttiin työmarkkinoiden uudistamiseen, verojärjestelmään ja sote-uudistukseen. Keskusteluihin osallistui yhteensä 17 ehdokasta kuudesta eri puolueesta (Keskusta, Kokoomus, Kristillisdemokraatit, Liike Nyt, Perussuomalaiset ja Vihreät).

Suomen Yrittäjien viesti vaaleihin yksinkertainen: Yritykset luovat työn ja kasvun

Keskustelutilaisuuden jälkeen eduskuntavaaliehdokkaat pääsivät osallistumaan kolmelle yritysvierailuille Lahden seudulla. Yritysvierailujen aikana tutustuttiin pk-yrittäjyyteen ja yrittäjän arkeen konkreettisten esimerkkien kautta.

Vierailujen aikana yrittäjät kertoivat omia näkemyksiään ja ratkaisujaan Suomen talouden kasvun säilyttämiseksi. Viestien ydin oli selvä: jos yrittäjät uskaltavat ottaa riskiä, investoida ja työllistää, voi kestävä kasvu jatkua ja työllisyys parantua. Tämä edellyttää kuitenkin yrittäjämyönteistä päätöksentekoa.

Suomen Yrittäjät ovat esittäneen vaaliohjelmassaan keinoja tilanteen parantamiseksi. Näitä ovat mm. kannustavan verojärjestelmän, yrittäjien hyvinvoinnin tukeminen ja osaava työvoima, sekä epäonnistumisia kohdanneen yrittäjän uuden alun helpottaminen, lisääntyvä maahanmuuttajayrittäjyys ja ilmastonmuutoksen torjunta.

Vaaliteemat olivat esillä myös kauppakeskus Triossa järjestetyssä Kasva Suomi -yleisötilaisuudessa, joka järjestettiin samaan aikaan yritysvierailujen kanssa. Yleisötilaisuudessa kuultiin myös yrityshaastatteluita ja tavattiin yrittäjäjärjestön luottamustoimijoita ja toimihenkilöitä sekä jaettiin paikallisen leipomon leipää ajatuksella ”yrittäjä tuo leivän pöytään”.

Kampanjapäivä oli osa Suomen Yrittäjien Kasva Suomi -bussikiertuetta. Kiertue kesti 20 päivää, jonka aikana järjestettiin yli 100 tapahtumaa ja tilaisuutta eri puolilla Suomea. Kiertue huipentui Helsingissä järjestettyyn päätöstapahtumaan 26.3.2019.

Eduskuntavaalit vetävät yrittäjiä ehdolle – yrittäjäehdokkaiden määrä kasvoi viidenneksellä

Eduskuntavaaleissa on yhteensä 2468 ehdokasta, joista yrittäjäehdokkaiden osuus on 17,6 prosenttia. Yrittäjäehdokkaiden määrä on kasvanut 20 prosentilla edellisiin vaaleihin verrattuna.

Suurimmat yrittäjäpuolueet ovat kokoomus (66 ehdokasta), perussuomalaiset (62) ja keskusta (61). Kasvu on ollut kovaa etenkin vasemmistoliitossa, jonka yrittäjäehdokkaiden lukumäärä on noussut yhdeksästä viiteentoista. Yrittäjäehdokkaiden määrä on kasvanut myös muun muassa vihreissä ja RKP:ssä.

Perinteisissä isoissa puolueissa yrittäjäehdokkaiden määrä on sen sijaan laskenut. Erityisen suurta lasku on ollut SDP:n yrittäjäehdokkaissa.

Puoluekentän uusista tulokkaista yrittäjäehdokkaita ovat keränneet Seitsemän tähden liike (40) ja Sininen tulevaisuus (31). Vuosi sitten perustettu poliittinen liike Liike nyt on kerännyt listoilleen 35 yrittäjäehdokasta.

Lue Suomen Yrittäjien vaalitavoitteet täältä >