18.8.2017 klo 13:18
Uutinen

Paikka ei määritä menestystä!

Yrittäjyys ja yrittämisen muodot ovat muuttuneet teknologian kehittymisen myötä voimakkaasti viime vuosina. Vaikka pääkaupunkiseutu ja muut suuret keskukset ovat vetovoimaisia, yrityksen sijaintipaikalla ei välttämättä ole merkitystä yrityksen menestymiselle ja kasvulle. Tästä saimme oivia esimerkkejä Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen vieraillessa Mikkelissä.

Vierailun kohteena tällä kertaa olivat mikkeliläiset uuden teknologian yritykset Aika24, Observis Oy, OiOi Oy ja Visla Solutions Oy. Lisäksi Janne Neuvonen savonlinnalaisesta BCaster Oy:stä kertoi yrityksensä alkutaipaleesta.

Kysymykseen ”miksi Mikkeli” yrittäjät vastasivat yksiselitteisesti. Toimialat ovat sellaisia, että yrityksen sijaintipaikkakunnalla ei ole kovin suurta väliä. Mikkelin sijainti on keskeinen kotimaassa toimiessa ja tarvittaessa lentokentälle on vain parin tunnin matka. Kaikki olivat aloittaneet työuransa muualla, mutta kotiseutu ja elämän sekä virastoasiointien ”helppous” pienellä paikkakunnalla painoivat vaakakupissa yrityksen sijaintia päätettäessä.

Yritysten ongelmat ovat myös samantyyppisiä. Rahoituksen saanti etenkin pankeilta, on erittäin hankalaa tai mahdotonta. Toimialat poikkeavat perinteisistä. Tieto on yrittäjän päässä ja konkreettisia työvälineitä kuten koneita tai kuorma-autoja ei tarvita. Rahoituksen vakuudet eivät pankeille riitä. Ongelmana on myös ammattitaitoisen työvoiman saanti. Kouluista saa teoriapohjan, mutta varsinaisen työn oppii vain tekemällä. Oppilaitosten kanssa yhteistyö on hyvää ja harjoittelupaikkoja täytetään yhteistyössä. Valitettavasti hyville harjoittelijoille on ottajia ja pääkaupunkiseutu vetää nuoria puoleensa. Tämä vaikeuttaa yrityksen kasvua.

Kaiken kaikkiaan päivä oli erittäin valaiseva ja opettavainen sekä antoi uskoa siihen, että meillä Etelä-Savossa on mahdollisuus yrittää ja menestyä!

Aika24 on digityökalujen ja -palveluiden tuottaja. Yrittäjä Jukka Voutilalla on yli 30-vuoden kokemus erilaisten ohjelmistojen suunnittelusta, toteutuksesta, myynnistä ja ylläpidosta. Observis Oy tekee sovelluksia, jotka perustuvat paikkatietoihin. Yrittäjät Tommi Kainulainen ja Heikki Isotalus kertoivat, että heillä on toimispisteet sekä Mikkelissä että Espoossa. Yritykselle on avautunut hiljattain ovet vientimarkkinoille. Tämä edellyttää myös toimiston perustamista kohteeseen. OiOi Oy:n yrittäjä Sami Kämppi esitteli yrityksensä toimintaa videoin. Yrityksessä tehdään vuorovaikutteisia elämysympäristöjä niin lasten kuin aikuisten tapahtumiin ja näyttelyihin mm. Heurekaan ja museoille. Visla Solutions Oy:n Mikko Laukkasen yritys kerää asiakkaiden tarpeiden mukaista dataa, joka visualisoidaan. Bcaster Oy on nuori yritys, joka osallistui viime vuonna kansainväliseen teknologia ja kasvuritystapahtuma Slushiin. Yrityksen verkkopalvelu videomateriaalien globaalille jakelulle herätti pääomarahoittajan kiinnostuksen ja johti sopimukseen. Tämä mahdollisti yhdessä Tekesin rahoituksen kanssa tuotteen kehittämisen ja viemisen esiteltäväksi Piilaaksoon.