9.8.2017 klo 12:05
Uutinen

Päivähoitoyhtiöltä kyselty myyntihaluja – ”Emme kisaa samoista asiakkaista”

Päivähoitoala keskittyy yhä Suomessa, kun isot ketjut käyvät yrityskaupoilla. Albatross Päiväkotien yrittäjän mukaan hänen yritystäänkin on kosiskeltu jo viiden vuoden ajan.

Suurin yksityinen päivähoitoa tarjoava ketju on kotimainen Touhula, jolla on yli 140 päiväkotia ja reilut 2000 työntekijää. Touhula osti heinäkuun lopulla vaasalaisen Provida-päiväkodit yhtiön ja on perustanut syyskaudelle kokonaan uusia yksiköitä.

Kotimaisen Korona Investin palvelurahaston omistama Pilke Päiväkodit on ostanut kolme pientä päiväkotia elokuussa. Pilkkeen toiminnassa on mukana noin 4000 lasta. Työntekijöitä yrityksellä on noin 750.

Espoossa toimivan Albatross Päiväkodit Oy:n yrittäjä-toimitusjohtaja Eija Rolamo kertoo isompien ketjujen kyselleen hänen myyntihalujaan jo viiden vuoden ajan.

– Yhteydenotot alkoivat, kun ketjut lähtivät laajentumaan ja voimistumaan.

Rolamon mukaan päivähoito liiketoimintana ei ole pienyrittäjälle varsinaista bisnestä, se on yksi tapa hankkia elanto.

– Riippuen vuosista ja lapsimääristä jonkinlaista tulostakin voi saada. Mutta jos [tarkoituksena] on pyrkiä maksimoimaan tulos, silloin menot pitää karsia minimiin ja se kaikki on lapsilta pois. Ketjuilla kulut ovat tosi tiukassa hallinnassa, eli tehdään mininimiehityksellä, Rolamo sanoo.

Albatross Päiväkodit on toiminut vuodesta 1998.

Päivähoitoyrittäjä haukkuu kilpailutukset liian raskaiksi

Yksityiset päiväkodit ovat tuoneet päivähoitoon valinnanvapautta perheille, kun tarjolla on eri teemoin painotettua päivähoitoa. Päiväkodissa voi esimerkiksi olla liikunta- tai taidepainotus.

Vuoden 2013 lopulla tehty EPSI Rating -tutkimus osoitti, että yksityisen sektorin päiväkodit tarjoavat tasokasta varhaiskasvatusta ja laadukkaita palveluja. Tutkimuksen vastaajina olivat päivähoitopalveluita käyttävät perhettä.

Albatross Päiväkodit on englanninkielinen päiväkoti, joka toimii useammassa toimipisteessä.

– Emme ole kisaamassa samoista asiakkaista kuin ketjut. Tarjoamme jotain spesiaalia omassa pienessä yksikössä. Emme ole mukana ostopalveluissa tai kilpailutuksissa, emmekä mene kilpailutuksiin, ne ovat raskaita projekteja, Eija Rolamo toteaa.

Rolamon mukaan kilpailutukset ovat liian raskaita, ja hirveän epäreiluja, kun puhutaan yksityisistä yrityksistä sosiaalipuolella. Espoossa ei ole käytössä palveluseteliä varhaiskasvatuksessa. Asiakkaat, eli perheet saavat Kelan myöntämää yksityisen hoidon tukea.

– Kilpailutuksissa pitää avata koko talous arvioitavaksi ja perustella, miksi tarvitsisimme jotain profittia jostain, sitten tulee kunta ja sanoo ettei noin paljon. Se ei toimi.

Albatross Päiväkodit ei ole lähtemässä aktiivisesti laajentumaan, mutta Rolamo on mahdollisuuksille avoin.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta@yrittajat.fi