Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Pixhill

Pakkausten tuottajavastuu laajenee – Muutos koskee jopa 30 000 yritystä

Jätehuollon tuottajavastuu laajenee ensi vuoden alussa koskemaan kaikkia ammattimaisesti toimivia yrityksiä, jotka saattavat markkinoille pakkauksia.

Pakkausten tuottajavastuuseen tulee muutoksia 1. tammikuuta 2024 alkaen. Jätelain muutoksen myötä aiemmin voimassa ollut miljoonan euron liikevaihtoraja poistuu, ja velvoitteet koskevat kaikkia ammattimaisia toimijoita. Aikanaan kansallisista syistä säädetty liikevaihtoraja poistetaan EU-sääntelystä johtuvista vaatimuksista.

Pirkanmaan ELY-keskus kertoo tiedotteessaan, että pakkausten tuottajavastuu koskee yrityksiä, jotka saattavat pakkauksia Suomen markkinoille. Näiden yritysten on järjestettävä markkinoille saattamiensa pakkausten jätehuolto.

Lisäksi jatkossa tuottajavastuu koskee ns. palvelu- ja viljelijäpakkausten valmistajia ja maahantuojia. ELY-keskuksen mukaan muutosten myötä tuottajavastuun piiriin tulee Suomessa arviolta 20 000–30 000 uutta yritystä.

Samalla alle 50 tonnia pakkausmateriaaleja markkinoille saattavien yritysten raportointimallia on kevennetty ensi vuoden alusta lähtien.

”Tyydyttävä kompromissi”

Suomen Yrittäjät on kritisoinut muutosta.

– Pelkkä liikevaihtorajan poisto lisäisi tuottajavastuullisten pakkaustuottajien lukumäärää merkittävästi. Tuottajien lukumäärän kasvua haluttiinkin rajoittaa lisäämällä lakiin pakkausten tuottajan määritelmästä poikkeava uusi palvelupakkausten ja viljelijäpakkausten tuottajan määritelmä, sanoo Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen.

– Ratkaisu on tyydyttävä kompromissi, sillä palvelu- ja viljelijäpakkausten pakkaajia on huomattavasti enemmän kuin näiden pakkausten valmistajia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suuri määrä muun muassa kukkakauppiaita, leipomoyrittäjiä ja kaupan alan yrityksiä jää uusien velvoitteiden ulkopuolelle, Toivonen jatkaa.

– Jos yritys pakkaa tuotteita esimerkiksi BtoB-käyttöön, koskevat uudet velvoitteet kuitenkin näitä yrityksiä.

Keitä vastuu koskee?

Pakkausten tuottajavastuu koskee seuraavia toimijoita, jotka saattavat pakkauksia ammattimaisesti Suomen markkinoille:

  • pakkaajat eli yritykset, jotka pakkaavat tai pakkauttavat tuotteitaan Suomen markkinoille (lukuun ottamatta palvelu- ja viljelijäpakkaukset)
  • maahantuojat eli yritykset, jotka tuovat Suomeen pakattuja tuotteita
  • etämyyjät eli ulkomaiset yritykset, jotka myyvät etäkaupalla pakattuja tuotteita suoraan suomalaiselle käyttäjälle
  • palvelu- tai viljelijäpakkausten valmistajat eli yritykset, jotka valmistavat kyseisiä pakkauksia Suomen markkinoille
  • palvelu- tai viljelijäpakkausten maahantuojat eli yritykset, jotka tuovat kyseisiä pakkauksia Suomen markkinoille.

Mikäli Suomeen sijoittunut toimija ei ole arvonlisäverovelvollinen, toimintaa ei katsota ammattimaiseksi, eikä se ole tuottajavastuussa.

Mitä pakkaukset ovat?

Sääntelyssä pakkaukset määritellään kertakäyttöisiksi tai uudelleenkäytettäviksi tuotteiksi, joita käytetään säilyttämään tai suojaamaan ainetta tai esinettä, helpottamaan sen esillepanoa taikka mahdollistamaan sen käsittely tai kuljetus. Pakkauksia ovat myyntipakkausten lisäksi myös ryhmä- ja kuljetuspakkaukset.

Palvelupakkaukset ovat pakkauksia, joita käytetään myyntipaikalla elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden pakkaamiseen suoraan kuluttajalle. Tällaisia ovat esimerkiksi kantokassit, takeaway-annosten pakkaukset sekä muut pakkaukset, joita käytetään palvelutoiminnassa.

Viljelijäpakkaukset ovat pakkauksia, joita käytetään maatilalta ulos myytävien, käsittelemättömien maatalous- ja puutarhatuotteiden pakkaamiseen.

Esimerkiksi kahvilasta mukaan ostetun kahvimukin tai vaateosastolta uusille farkuille ostetun paperikassin tuottajiksi katsotaan jatkossa niiden valmistaja tai maahantuoja, ei niitä myyvä liike, ellei tämä ole myös valmistaja tai maahantuoja, kertoo Rinki tiedotteessaan.

Miten tuottajavastuun voi hoitaa?

Pirkanmaan ELY-keskus on tuottajavastuuta valvova viranomainen. ELY-keskuksen mukaan tuottajavastuun voi hoitaa helpoiten liittymällä pakkausten tuottajayhteisöön.

Suomessa on kaksi hyväksyttyä pakkausten tuottajayhteisöä, Sumi Oy ja Suomen Pakkaustuottajat Oy. Yritys voi valita, kumpaan tuottajayhteisöön se liittyy. Kumpaankin liitytään tekemällä sopimus Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n välityksellä. Tuottajayhteisöt perivät jäseniltään vuosittain kierrätysmaksuja, jotka perustuvat markkinoille saatettujen pakkausten määrään.

Lue lisää tuottajayhteisöstä ja siihen liittymisestä

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus