27.12.2018 klo 21:33
Uutinen

Palaneen hotelli Iso-Syötteen yrittäjä ei luovuta – Uusi hotelli jo suunnitelmissa: ”Pahemmastakin on selvitty”

Yrittäjä Juha Kuukasjärvi on kokenut elämässään kovia. Joulun alla palanut hotelli ei ole kuitenkaan koettelemuksista pahin.

Yrittäjä Juha Kuukasjärven joulu ei olisi voinut saada surullisempaa alkua. Kuukasjärven 90-luvulta lähtien omistama hotelli Iso-Syöte paloi 21. joulukuuta lähes maan tasalle. Tulipalon syytä selvitetään edelleen.

Hotelli ja ravintolarakennus ovat tuhoutuneet lähes kokonaan. Hotellista on edelleen osa pystyssä, mutta savu- ja vesivahingot ovat niin mittavia, että rakennus joudutaan purkamaan ainakin runkoon asti.

– Vaikea sanoa, millainen tilanne on henkisellä tasolla. Olen selvinnyt pahemmastakin. 17-vuotiaana vanhempani menehtyivät autokolarissa. Tämä menetys on vain aineellista, mutta aikansa siitäkin selviäminen ottaa. Pitää vain touhuta, Kuukasjärvi kertoo.

Yrittäjä kiittelee paikallisilta yrittäjiltä ja asiakkailta saamaansa tukea.

Yrittäjillä eri käsitys yön tapahtumista

Ilta-Sanomien haastattelema Iso-Syötteen hiihtokeskuksen toimitusjohtaja Jorma Terentjeff kertoi, että lumetuksesta yöllä vastanneet työntekijät olivat murtautuneet hotellin sisälle ja herättäneet henkilökunnan.

Kuukasjärvi haluaa oikoa Terentjeffin sanomisia.

– Se ei pidä paikkaansa. Omat työntekijämme olivat töissä ja havaitsivat savun aikaisessa vaiheessa. He tekivät hälytyksen, minkä lisäksi automaattinen hälytys kytkeytyi päälle. Oma henkilökuntamme evakuoi asiakkaat ja päästivät rinnetyöntekijät sisälle auttamaan. Kukaan ei murtautunut mihinkään.

Oulu-Koillismaan pelastuslaitos sai hälytyksen hieman ennen yhtä yöllä. Kuukasjärvi oli itse paikalla pian tämän jälkeen.

– Katto oli silloin jo tulessa. Se oli syttynyt välipohjasta mutta syytä ei tiedetä. Ehdin napata kaasupullot sisältä ja varmistamaan, ettei tiloissa ollut enää ihmisiä. Iso kiitos kuuluu työntekijöille, jotka toimivat juuri niin kuin oli ohjeistettu.

Safarivälineet paloivat

Nyt Kuukasjärvi syöttää ja juottaa asiakkaitaan lähistöllä sijaitsevan hotelli Pikku-Syötteen tiloissa. Sinne on järjestetty bussikuljetus.

– Joulun ja uudenvuoden aika on pahin, koska asiakkaita on paljon. Safaripalvelut toimivat normaalisti, vaikka haalarit ja kypärät menivät palossa. Olemme onneksi saaneet niitä lainaan paikallisilta yrittäjiltä.

Kuukasjärvi tekee nyt kaikkensa pitääkseen asiakkaat alueella.

– Hotellimajoituksen varanneille tarjoamme mahdollisuuden muuttaa varaus mökkimajoitukseen. Meillä on 36 vuokramökkiä.

Uusi hotelli suunnitteilla

Palaneen hotellin myötä Kuukasjärveltä katosi noin 70 vuodepaikkaa. Kuukasjärven mukaan hotellin vakuutukset olivat kunnossa.

– Onneksi kiinteistövakuutus ja keskeytysvakuutus oli hoidettu. Tehtyjä vuosia ja vuosikymmeniä ei kuitenkaan mikään korvaa.

Vuonna 1980 valmistunut hotelli oli vuosituhannen vaihteeseen asti Jorma Terentjeffin omistuksessa. Terentjeff puuhaa parhaillaan alueelle isoja investointeja. Kymmenen miljoonan euron hankkeeseen muun muassa hotelli. Pudasjärven kaupunki on sen sijaan investoinut alueella monitoimiareenaan ja infrastruktuuriin, johon on saatu rahoitusta Pohjois-Pohjanmaan liitolta.

Kuukasjärvi pitää todennäköisenä, että palaneen hotellin paikalle nousee uusi.

– Nyt odotellaan, että tutkinta valmistuu ja saamme vakuutusyhtiöstä korvauspäätöksen. Sen jälkeen pääsemme tekemään tulevaisuutta. Kyllä minulla sellainen suunnitelma on, että hotelli rakennetaan uudelleen.

Kuvat: Juha Kuukasjärvi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi