5.12.2017 klo 15:12
Uutinen

Palatko loppuun vai palaudutko? Ilmoittaudu mukaan hyvinvointitutkimukseen

Työterveyslaitos ja Suomen Yrittäjät etsivät keinoja työstä palautumiseen ja työuupumisen ennaltaehkäisemiseen. Luvassa on konkreettisia vinkkejä hyvinvoinnin lisäämiseen.

Yrittäjäsanomat julkaisee ensi viikon alussa videomateriaalia, jossa Työterveyslaitoksen asiantuntija pureutuu konkreettisiin vinkkeihin työuupumisen ehkäisemiseksi. Video on katsottavissa Suomen Yrittäjien Youtube-kanavalla ja osoitteessa Yrittajat.fi.

Videon asiantuntijana on Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Jaana Laitinen.

– Jaksat työssäsi paremmin, kun muistat huolehtia yrityksesi tärkeimmästä pääomasta eli omasta itsestäsi. Jos työstä ei palaudu, kuormitus kasaantuu ja työkyky heikkenee. Silloin myös vaivojen ja sairauksien riski kasvaa, Laitinen sanoo.

Laitisen mukaan työstä irrottautumiseksi on hyvä olla aikaa myös muulle toiminnalle, jotta mieli ja keho rauhoittuvat ja lepäävät. Suunnittelemalla omaa työtä niin, että keskittyy yhden asian tekemiseen kerrallaan, voi säästää aikaa ja vähentää työn kuormittavuutta.

– Kiire ei haittaa, jos sen vastapainoksi on myös rauhallisia hetkiä. Mitä kiireisempi olet, sitä tärkeämpää on syödä kellon mukaan.

Ilmoittaudu tutkimukseen

Työterveyslaitos etsii parhaillaan yksinyrittäjiä ja mikroyrittäjiä, jotka haluavat ilmoittautua mukaan palautumista käsittelevään tutkimukseen osoitteessa ​www.ttl.fi/palaudu.

Tutkimukseen valitut yrittäjät sitoutuvat käyttämään Työterveyslaitoksen Palaudu! -mobiilisovellusta vähintään kahden kuukauden ajan useimpina päivinä viikossa ja vastaamaan kyselyihin yhteensä kolme kertaa. Lisäksi 30-40 tutkimukseen osallistuvaa henkilöä arvotaan mukaan haastattelututkimukseen. Tutkimukseen osallistuminen on maksutonta.

Tutkimus kestää noin vuoden. Työterveyslaitos edellyttää mukaan pääseviltä yrittäjiltä suomen kielen ymmärtämistä, suostumusta kerättävien tietojen hyödyntämisestä tutkimuksessa ja Android-käyttöjärjestelmällä varustetun älypuhelimen käyttömahdollisuutta.

Tutkimukseen rekrytoidaan kaksi yrittäjäryhmää, joista toinen saa käyttöönsä Palaudu! -sovelluksen tammikuussa. Vertailuryhmä saa sovelluksen käyttöönsä kesällä 2018.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi