Mika Grönfors
Yrittäjä Mika Grönfors valmistautui talvella kesäravintolan avaamiseen. Projekti kaatui kaavamuutokseen. Kuva: Jaana Selander

Palkit lyötiin jo maahan, sitten tuli lunta tupaan – Kesäravintola kaatui lupabyrokratiaan: ”Tuntuu, että aina mennään vaikeimman kautta”

Yrittäjä Mika Grönfors on syystäkin harmissaan. Hän oli koko talven valmistautunut pystyttämään kesäravintolan Kiuruveden Puistolan alueelle, mutta kaupungin hidas kaavamuutoskäsittely torppasi suunnitelmat.

– Jossain päin Suomea kaavamuutokset saadaan toteutettua nopeasti, mutta ei täällä, Mika Grönfors tuhahtaa.

Viime kesänä telttaravintolaa pyörittänyt Grönfors olisi tänä kesänä pystyttänyt kevytrakenteisen kesäravintolan Puistolan alueelle. Siihen olisi kuulunut kunnollinen tanssilava, jollaista viime kesänä paikalla ei ollut.

Gronfors oli keskustellut asiasta kaupungin viranomaisten kanssa jo viime syksynä. Silloin projektille annettiin vihreää valoa. Ääni kellossa muuttui sen jälkeen, kun yrittäjä lähetti kaupungille rakennuslupapaperit keväällä. Silloin paljastui, että alueelle on tehtävä kaavamuutos ennen kuin kevyt rakennelma on luvallista pystyttää. Asiasta kertoi ensimmäisenä Kiuruvesi-lehti.

“Muutos kestää puolesta vuodesta vuoteen. Silloin kesä on jo ohi.”

Mika Grönfors

– Rakentaminen ei ole sallittua ennen kuin kaavamuutos astuu voimaan. Muutos kestää puolesta vuodesta vuoteen. Silloin kesä on jo ohi.

Grönfors teki talven aikana terassielementit valmiiksi ja alueelle oli jo porattu maahan 84 kierrepaalua, joiden päälle rakennus oli ajatus pystyttää. Tilaa kesäravintolassa olisi ollut 175 neliötä.

– En lähde syyttelemään ketään, mutta kaupungin olisi pitänyt huomata, että alueelle rakentaminen vaatii kaavamuutoksen. Jos tämä olisi kerrottu syksyllä, olisin laittanut hakupaperit sisään. Byrokratia on hidasta ja tuntuu, että aina mennään vaikeimman kautta.

”Yhteistyökumppanit eivät ole mielissään”

Puistolan telttaravintola oli viime kesänä suosittu etenkin ikäihmisten keskuudessa. Telttakonsepti osoittautui kuitenkin hankalaksi huonon sään sattuessa.

– Kun alkoi sataa, vesi valui maata myöten. Telttoja joutui vahtimaan sateella ja tuulella. Vanhemmat ihmiset valittivat lisäksi kylmyyttä huonolla säällä, Grönfors kertoo. Hän olisi vuokrannut ravintolan yrittäjälle, joka olisi hoitanut anniskelun ja ruokaravintolatoiminnan.

– Yhteistyökumppanit eivät ole olleet kovin mielissään tästä. Kiuruvedellä olisi ollut tänä vuonna iskelmäviikot, se olisi ollut myynnillisesti huippusesonkia. Nyt tämä kesä on taputeltu ja rahaa on palanut turhaan. Kaavamuutos jää minun maksettavakseni.

Grönfors kyseenalaistaa paitsi hitaan kaavamuutoskäsittelyn, myös kankean alkoholin myyntilupaprosessin. Luvan saaminen voi kestää pari kuukautta.

– Aluehallintovirastolle täytyy lähettää tarkat piirustukset ulkoalueista, koska kyseessä on väliaikainen ravintolatoiminta. Alkoholiluvatkaan eivät ole ilmaisia. Tämä toimikoon opetuksena myös muille. Minun olisi pitänyt ottaa tarkemmin selvää asioista.

Pauli Reinikainen