Yrittäjän podcastin kevätkauden viimeisessä jaksossa keskustellaan koroista, inflaatiosta ja talouden näkymistä yrittäjien kannalta. Tilannetta arvioi Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus.
Yrittäjän podcastin kevätkauden viimeisessä jaksossa keskustellaan koroista, inflaatiosta ja talouden näkymistä yrittäjien kannalta. Tilannetta arvioi Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus. Kuva: Getty Images

Pankit kiristävät palveluitaan, jopa tilin avaaminen voidaan evätä – Kuuntele Yrittäjän podcast

Suomen Yrittäjien pääekonomistina huhtikuussa aloittanut Juhana Brotherus avaa taloustilanteen haasteita Yrittäjän podcastin kevätkauden viimeisessä jaksossa.

Yrittäjän podcastin kevätkauden viimeisessä jaksossa keskustellaan koroista, inflaatiosta ja talouden näkymistä yrittäjien kannalta. Tilannetta arvioi Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus.

– Korkojen nousua ei olla vielä kokonaan nähty, mutta nousuhuippu häämöttää loppuvuoden aikana. Voimakkain nousu on ohi.

Tällä hetkellä kolmen kuukauden euribor lähestyy kolmea ja puolta prosenttia. Brotherus arvioi, että loppuvuonna taso olisi vajaassa neljässä prosentissa. Pidempi, 12 kuukauden euribor nousisi loppuvuonna hieman yli neljään prosenttiin.

– En osaa olla markkinaennusteiden kanssa eri mieltä. Voi olla, että ensi vuoden lopussa ollaan jo selvästi alemmalla tasolla, lähempänä kolmea prosenttia, Brotherus kommentoi podcastissa.

Kuuntele Yrittäjän podcast Suplasta tai Spotifysta!

Pankit kiristävät palveluiden tarjoamista

Brotherus ei olisi huolissaan korkonäkymästä, mutta hän myöntää, että ennakoitua nopeampikin nousuvauhti on mahdollinen.

– Suurempana riskinä pidän pankkien luotonannon kiristämistä. Siellä korostuu pienten ja varsinkin uusien yritysten asema, joiden kanssa pankilla ei ole pidempää asiakassuhdetta pidemmältä aikaväliltä. Nämä saattavat joutua turhankin herkästi punakynän alle. Pk-yritysten kohdalla on kiristetty jopa peruspankkipalveluita. Voi olla, että tiliäkään ei saa avattua ja silloin on tietysti vaikea harjoittaa yritystoimintaa. Tästä olen kasvavassa määrin huolissani.

Juhana Brotherus on Suomen Yrittäjien uusi pääekonomisti. Kuva: Jetro Stavén

Tilin avaaminen voi olla vaikeaa etenkin silloin, jos yritys harjoittaa kansainvälistä toimintaa.

– On valitettavasti syytä varautua siihen, että lainansaanti kiristyy, etenkin uusien yritysten kohdalla, Brotherus sanoo Yrittäjän podcastin jaksossa.

Lue myös Ministeriö selvittää pankkiongelmien laajuutta

Inflaatio helpottaa

Inflaatiokehitys on hiljalleen hellittämässä. Alkuvuoden lähes kymmenen prosentin lukemista tullaan selvästi alas.

– Keskimäärin inflaatio kurittaa pienyrittäjiä vielä loppuvuonna, mutta selvästi vähemmän kuin alkuvuonna. Vuoden lopussa inflaatio saattaa olla enää 3-4 prosentin haarukassa eli yli puolet matalammalla tasolla kuin alkuvuonna. On hyvä huomata, että osa pienyrittäjistä on pystynyt nostamaan tuotteidensa hintoja ja on myös hyötynyt inflaatiosta, Brotherus kommentoi.

Samaan aikaan kuluttajien luottamus näyttää pysyvän edelleen varsin matalalla tasolla. Tilastokeskuksen tuoreet luvut kertovat, että myös odotukset omasta taloudesta ovat heikentyneet. Brotherus pitää tulosta merkittävänä.

– Huolestuttavaa on se, ettei kuluttajien luottamus ole yhtään parantunut. Samaan aikaan isojen yritysten luottamus on yhtä lailla heikkoa. Pienet yritykset ovat alihankintaketjussa isoille yrityksille. Se ei ole hyvä asia, etenkään kun samaan aikaan kuluttajien luottamus on matalalla.

Brotherus odottaa, että kuluva vuosi on haastava vuosi talouden kasvun kannalta.

– Suomen talous hidastuu tänä vuonna, mutta ensi vuonna on mahdollista päästä tavalliseen kasvuun, joka valitettavasti tarkoittaa verrattain pientä, puolentoista prosentin talouskasvua.

Kuuntele podcast-jaksosta, miten Juhana Brotherus arvioi sähkön hintakehitystä, konkurssien määrää ja asuntomarkkinoiden tilannetta!

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen