9.8.2021 klo 07:48
Uutinen

Parkanon pramein ravintola avattiin keskelle koronaa

Nimi olikin oikeastaan jo valmiina. Elokuussa 2020 avautunut Ravintola Wanha Brankkari kun ristittiin sijaintipaikan historiaa kunnioittaen ja se rakennettiin Parkanon entisen paloaseman tiloihin. Hälytyksiin sieltä ei tosin ollut enää toviin lähdetty, sillä uusi paloasema kaupunkiin rakennettiin jo viitisentoista vuotta sitten, jonka jälkeen tila toimi vuosia työpajakäytössä. Nyt sieltä löytyy kuitenkin upea ravintola.

Wanhan Brankkarin taustalta löytyy paikallisista yrittäjistä koostuva rypäs, joka otti toimintaa varten itselleen metkan nimen: Melkein7veljestä. Nimen etuosa on tarpeen, sillä tosiasiassa yrityksen taustajoukoissa vaikuttaa kuusi henkilöä. Heistä Pirkanmaan Yrittäjä -lehden haastatteluun pääsi saapumaan Sami Kautto. Hänen lisäkseen paikalla on myös ravintolan äitiyslomansa jälkeen aloittava ravintolapäällikkö Julia Jaskari. Hän ei ole siis vielä virallisesti aloittanut työssään, mutta hän onnistui saapumaan paikalle juttutuokion ajaksi. Vajaan vuoden ikäinen pikkumies Benjamin kun veteli sopivasti päikkäreitä vaunuissaan samaan aikaan. Julia on samalla myös yrityksen tuorein työntekijä, sillä hänen äitiyslomansa on päättymässä piakkoin.

Tuttuja vuosien takaa

Sami Kauton lisäksi ravintolassa osakkaina ovat mukana Juha Mustajärvi, Tommi Laurinaho, Petri Niinimäki, Tomi Mansikkaviita sekä Valtteri Sivula. Suurinpiirtein samanikäisten miesten kaveriporukka oli tuntenut toisensa jo pidemmän aikaa, ja touhunnut vuosien saatossa paljon muutakin yhdessä.

– Koska sen verran lukuisia kertoja olimme samoilla saunanlauteilla istuneet ilman sen suurempia riitoja, uskalsimme myös lähteä myös yrittämään yhdessä, Kautto taustoittaa. Asiaan sittemmin tarttuneista yrittäjistä ensimmäisenä paikan hokasi kaupungin teknisessä lautakunnassa vaikuttava Juha Mustajärvi. Siellä kun puntaroitiin alkuvuodesta 2020 kiinteistölle uutta käyttötarkoitusta. Tyhjänpantiksi jääneestä rakennuksesta oli muodostunut kaupungille vain ja ainoastaan rasite.

WANHA BRANKKARI on kuuden kaveruksen yhteisponnistus. Tätä varten syntyi osakeyhtiö Melkein7veljestä. Tässä porukka on kuvattu ravintolan avajaisissa. Kuvassa ovat vasemmalta oikealle lueteltuna Tommi Laurinaho, Valtteri Sivula, Juha Mustajärvi, Sami Kautto, Petri Niinimäki ja Tomi Mansikkaviita.

Kuva: Melkein 7veljestä Oy:n yrittäjien arkisto

Aukko oli ilmeinen

Ravintolatarjonnan pula oli ollut tiedossa jo pidemmän aikaa. Vaikka kaupungissa olikin ihan mukavasti grilli- ja lounaspaikkatarjoiluja, astetta edustavampi, myös yritysvieraiden kestityksiin sopiva paikka loisti kokonaan poissaolollaan.

– Sellaiselle oli siis tilausta. Teollisuusvoittoisena paikkana meillä käy melko paljon yritysvieraita, ainakin normaalitilanteessa. Aika usein heitä joutui sitten viemään syömään Ikaalisten kylpylään, minkä tiesimme harmittaneen paikallisia yrittäjiä, Sami Kautto huomauttaa.

PIRKANMAAN YRITTÄJÄ -lehdelle ravintolaa esittelivät sen osakkaisiin kuuluva Sami Kautto sekä ravintolapäällikkönä toimiva Julia Jaskari. Yritys työllistää tällä hetkellä kymmenkunta ihmistä. – Kokin me palkkaisimme heti, ja kyllä olemme sellaista hakeneetkin. Kokkipula tosin ei ole yksin meidän ongelmamme vaan tuntuu koskevan koko maata, Julia Jaskari kertoo.

Odotukset ylittyivät

Yrittämisestä kaveriporukassa oli vuosien kokemus, joskaan sitä varsinaista ravintola-alan osaamista ei mieskööristä löytynyt pisaraakaan.

– Ajatuksemme oli lähtökohtaisesti se, että meidän porukkamme antaa esimerkiksi talkoilla purkuhommiin oman panoksensa, mutta että varsinainen tilasuunnittelu ja rakentaminen puhumattakaan ravintolan pyörittämisestä jätetään suosiolla sen alan ammattilaisille, Kautto kertoo. Entä tuliko paikasta sellainen kuin Kautto ja kumppanit sen aikanaan visioivat?

– Tämä pikemminkin ylitti kuin pelkästään täytti odotukseni. Paikasta tuli todella komea, mistä iso kiitos kuuluu Sari Selin-Perrinille, joka toimi tässä sisustusarkkitehtinä, Kautto kehuu.

Kautto ei kehu arkkitehdin työtä turhan päiten. Lopputulos on enemmän kuin onnistunut. Vanhat, esiin puhalletut punatiiliset seinät luovat mukavan rosoisen kontrastin moderniin joskin rentoon sisustukseen. Sitä on vielä entisestään elävöitetty metallisävyisillä elementeillä, joista kiittäminen on yhden osakkaan metallifirmaa. Kunniamaininnan ansaitsee myös keskelle tilaa jäävä baaritiskisaareke, joka sekin tuntuu kuin suorastaan siihen aina kuuluneelta.

VANHA JA UUSI kohtaavat Wanhan Brankkarin tiloissa tyylillä. Oman säväyksensä antaa esiin puhallettu vanha tiiliseinä, joka muodostaa yhdessä arvokkaan mutta rennon sisustuksen kanssa hienon kontrastin.

Imartelevaa palautetta

Siistit puitteet ovat luonnollisesti tärkeä osa kokonaiselämystä, mutta tietysti ravintolasta puhuttaessa monelle se tärkein tekijä liittyy makunautintoihin. Netissä olevien arvostelujen mukaan keittiöön tunnutaan olevan kovin tyytyväisiä. Google-arvosteluissa ollaan lähempänä viittä kuin neljää tähteä, ja kovin suopeasanaista on myös avoin palaute.

Ravintolapäällikön mukaan tämän hetken suosituin annos on Nachokanaburger. Se on viime aikoina syrjäyttänyt aiemmin piikkipaikkaa pitäneen Brankkarin leikkeen. Hyvin listalta ovat maistuneet myös Hirvipannu, sekä paikan maksa-annos.

– Maksa-annoksen moni kyseisen herkun ystävä on tilannut meillä useampaan kertaan, ja se on kerännyt kehuja vähän joka puolelta, Jaskari huomauttaa.

Nesteytyspuolikin on kohdillaan

Raaka-ainepuolella yritys vannoo vahvasti lähituotannon nimeen. Esimerkiksi kalasta iso osa saadaan paikalliselta kalastajalta, ja muutenkin yrittäjät arvoivat, että leijonanosa heidän raaka-aineistaan saadaan kasaan noin 50–60 kilometrin säteellä.

– Olemme tietysti myös sellaisessa kohdassa, että tässä on hyviä toimijoita mukavasti ympärillä, Sami Kautto huomauttaa. Nykyinen ravintolapäällikkö pitää Wanhan Brankkarin valttikortteina kattavan ruokalistan lisäksi myös heidän käytössään olevaa laajaa juomapuolta.

– Meiltä löytyy varsin hyvä valikoima sekä alkoholittomia että alkoholillisia drinkkejä sekä erikoiskahveja, hän markkinoi. Kesäksi ravintolalla on tarjolla myös kattava terassi, mikä nostaa asiakaspaikkojen määrää merkittävästi.

– Haluamme korostaa, että meille voi hyvin tulla vain kahville tai muulle lasilliselle, ei pelkästään syömään, Jaskari lisää.

Teksti: Ville Kulmala

Kuvat: Ville Kulmala ja Melkein 7veljestä Oy:n yrittäjien arkisto

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 8.6.2021