21.2.2024 klo 13:31
Uutinen

Pärren pärinät

Tervehdys uutena hallituksen jäsenenä! Haluan käyttää tilaisuuden kertoakseni hieman taustastani, matkastani yrittäjäksi ja siitä, mitä teen. Taustani juontaa juurensa ICT-yrityksestä, jossa vietin antoisat 27 vuotta, kunnes päätin astua yrittäjyyden polulle.

Viime vuosikymmenen puolivälissä tuli mahdollisuus, sopivan paketin turvin, päästä pois silloiselta työnantajalta ja miettiä jotain uuttaa. Aloitin tyhjällä paperilla ja tutkin kaikkia mahdollisuuksia, joita olikin laajasti tarjolla. Osallistuin erinäisiin tapahtumiin ja kursseihin pohtien omaa tulevaisuuttani. Jossain vaiheessa sitten havahduin yrittämiseen, jota en puolta vuotta aiemmin ollut edes miettinyt.

Kun listailin plussia ja miinuksia ja yrittäjyyden mukanaan tuomia mahdollisuuksia, alkoi palaset ja ajatukset loksahdella kohdilleen. Olisi vapauksia kehittää ja päättää asioista, voisi priorisoida niin kun itse parhaaksi näkee ja saa itse valita omat haasteensa ja kompastuskivensä. Kun myös tiesin, että uskaltaisin tehdä päätöksiä sekä elää niiden kanssa, niin itse asiassa yrittäjyyshän kuulosti todella mukavalta ja leppoisalta hommalta.

Kuinka vähän tiesinkään siinä vaiheessa, onneksi. Mutta tässähän sitä juostessa oppii kävelemään. Kun eteen vielä tuli omaan tietotaitooni sopiva yritys, joka oli myynnissä lyhyen työmatkan päässä, edellisen yrittäjän siirtyessä eläkkeelle, niin ei kun kauppoja tekemään. Niinpä sitten lyötiin kättä päälle jouluksi 2016 ja pian Evifin Oy vaihtoi omistajaa. Jo toimivanyrityksen osto, aloittavana yrittäjänä, oli hyvä tapa. Ei tarvinnut ensimmäiseksi miettiä mistä löytyy perusasiat, kuten alaa ymmärtävä tilitoimisto, yrityksen toimipaikka, tukkurit, asiakkaat ym.

Ensimmäinen puolivuotta meni yritystoiminnan opiskelussa ja perehdytyksessä edellisen yrittäjän kanssa, kun kauppaan kuului puolen vuoden konsultointi. Sen jälkeen olikin perusasiat karkeasti hallussa ja oli aika miettiä tulevaisuutta ja yrityksen kehitystä. Yritys itsessään on näiden muutamien vuosien aikana vaihtanut, jos nyt ei isoa toimenkuvaa, niin laajasti valikoimaansa ja toimintatapaansa sekä tuotteiden että palvelujen suhteen. Alussa toiminta oli pääosin viivakoodiratkaisuihin perustuvaa tuotemyyntiä, jota tuettiin ohjelmistopuolen varasto-/laskutusohjelmistolla. Nämä kaksi tukivat toisiaan ja pystyttiin myymään kokonaisuutta. Myös kevyehköjä verkkosivuja oli tehty, joiden ylläpitäminen oli suhteellisen raskasta, kun perustuivat ihan puhtaaseen peruskoodin tekoon.

Kaikessa oli tarve muutoksille ja tavoitteeksi asettui, että päästäisiin ns. nykyaikaan eli hyödynnettäisiin kehitysympäristöjä sekä laajennettaisiin osaamista sinällään toimivasta viivakooditekniikasta myös nykyaikaisempaan RFID teknologiaan, jonka alan asiantuntijoita ei Suomesta niin monia löydy. Päätökset ja tavoitteet vaikuttavat onnistuneilta, ja tällä hetkellä ohjelmistoja toteutetaan sekä Android että Applen iOS appeina ja Windows käyttöjärjestelmälle. Tarvittaessa nämä toimivat pilvipalvelussa, jolloin ratkaisut eivät ole ajassa tai paikassa kiinni, myös tiedot päivittyvät kaikille reaaliajassa. Pääosa ratkaisuista liittyy tunnistukseen ja tiedonkeruuseen tai tuote- ja varastohallintaan, mutta eivät ole rajattuna näihin. Vastaava muutos tehtiin verkkosivujen osalta, jossa kehitysympäristö toimii Mac’issa ja toteutukset saadaan sujuvasti omaan verkkohotelliin.

Yrityksen laajennuttua viime vuoden alusta puhelinhuoltoon, tuntuu välillä, että oma aika ei oikein tahdo riittää kaikkeen, mutta onneksi kipinä ja into yrittäjyyteen sekä positiivisuus ovat vielä tallella, ja niillä mennään vielä sujuvasti.

Tuohon kiireeseen olisi tietysti mukava saada apuja, mutta niin kun monilta tahoilta on kuulunut, on ensimmäisen täysipäiväisen työntekijän palkkaaminen haasteellista. Siinä vaiheessa, kun pitäisi löytää joku, johon voi luottaa ja jolle voi rakentaa yrityksen kasvun, vaaditaan joku, jolta löytyy oikeanlaista yrittäjähenkisyyttä. Aina kaikki ei toimi kuten TES’ssä mielletään, vaan välillä pitää joustaa, toki suuntaan ja toiseen. Tähän mennessä on menty projektikohtaisella lisätyövoimalla, jollaisia onnekseni on löytynyt lähipiiristä ja oppilaitosyhteistyössä. Tällainenhan ei ole mikään kestävä ratkaisu, joten tarvittaisiin jotain enemmän. Joku kenen kanssa voisi innovoida uusia ratkaisuja ja jonka kanssa yhdessä saisi kasvatettua tuotevalikoimaa toivottuun suuntaan. Jos jostain löytyy tietotekniikan osaaja, joka osaa keskustella asioista muutenkin, kun nörtiksi, niin yhteistyökumppani on hakusessa ja minut löytää iHelp’in tiloista, Laurinkatu 1a. Toki olen tavoitettavissa samaisesta osoitteesta, mikäli haluatte muistakin asioista keskustella, yrittäjyyteen tai vaikka moottoripyöräilyyn liittyen. Ai niin, siitä puheen ollen, motoristeille tiedoksi, että olen hallituksessa lupautunut järjestämään muutaman retken kesän aikana, kuten jäsenkyselyssä on toivottu. Työn alla on mm. Poker Run, johon toivottavasti saamme muitakin lähialueiden yrittäjäyhdistyksiä mukaan. Pääsemme samalla verkostoitumaan heidänkin kanssaan, mutta tästä lisää keväämmällä, kun lumet sulaa ja pitoa löytyy.

Per Lindberg
hallituksen jäsen
Lohjan Yrittäjät ry