29.5.2020 klo 09:02
Uutinen

Pekka Kari-Koskinen: Yli 40 vuotta yrittäjyyttä kestänyt hyvin ajan hammasta

Yli 40 vuoden yrittäjyys on tuonut omat haasteensa ja loistonsa hämeenlinnalaiselle erikoishammasteknikko Pekka Kari-Koskiselle. Hänelle on haettu ja myönnetty Yrittäjien Timanttiristi kunniakkaasta ja pitkästä urasta hammasteknikkona.

Pekka Kari-Koskinen on jatkanut isänsä Usko Kari-Koskisen jalanjäljissä. Usko perusti oman yrityksen vuonna 1949 ja siitä lähtien Linnanniemellä on tehty tekohampaita. Pekka Kari-Koskinen aloitti uransa vuonna 1977 hammasteknikkona Hämeenlinnassa Saaristenkadulla, jossa hänen isänsä toimi myös yrittäjänä. Pekka muutti omiin toimitiloihin vuonna 1989 Linnaniemenkatu 8:aan. –

– Jokainen vuosi on ollut mielenkiintoinen. Kun ammattitaito kehittyy, on tekeminen ollut hauskaa ja erikoishammasteknikkkona näkee myös työn lopputuloksen, sanoo Pekka Kari-Koskinen.

Suurimmat haasteet Kari-Koskinen koki opiskellessaan erikoishammasteknikoksi. Opiskelupäivinä hän kulki junalla Helsinkiin, joten päivät venyivät helposti 12 tuntisiksi. Opiskelupäivän jälkeen hän meni vielä töihin valmistamaan asiakkaille keskeneräiset työt.

– Tämän päivän haasteena on 3D, sillä käsityön merkitys vähenee, kun tietokone on mukana valmistuksessa. On myös annettu ymmärtää, että erikoishammasteknikko olisi kuoleva ammattikunta.

Myös Kari-Koskinen on kokenut uudenlaiset haasteet koronapandemian takia. Ajanvarauskirja on tyhjentynyt kertaheitolla, myös hammaslääkärien lähettämien töiden osalta. Kolmen kuukauden odotuksen jälkeen ajanvarauskirja alkoi hiljalleen taas elpyä.

– Pienyrittäjän asema Suomessa on hieman hankala, koska ei ole puskuria talouteen eikä terveyteen liittyen. Eläkekertymäkin on rajallinen. Yrittäjäjärjestön koen mahdollisuutena saada neuvoja ja koulutusta yrittäjyyteen liittyen. Lisäksi järjestöhän on yrittäjien ääni päättäjille, miettii Kari-Koskinen.

Kari-Koskisen kolme neuvoa yrittäjyydestä haaveilevalle ovat: Kehitä itseäsi ja yritystäsi, kuuntele asiakkaitasi sekä muista verkostoitua.

Timanttiristi huomionosoituksena pitkästä urasta

Pekka Kari-Koskinen vastaanotti Yrittäjien Timanttiristin iloisena yllätyksenä syntymäpäivänään, hänen poikansa Jussin hakemana. Yrittäjien Timanttiristejä on neljä; 60, 50, 40 ja 30 vuoden yrittäjätoiminnasta huomioimiseen. Hämeen Yrittäjät toivottaa paljon onnea pitkästä ja kunniallisesta yrittäjänurasta!

Tutustu Yrittäjäristien jakosääntöihin
TÄSTÄ

Teksti: Katri Ahonen
Kirjoittaja on myynnin ja markkinoinnin opiskelija, joka suorittaa työharjoittelujaksoa Hämeen Yrittäjissä.