15.11.2019 klo 19:32
Uutinen

Pentikäinen Inarin Yrittäjäjuhlassa: Veropoliittisen epävarmuuden lietsonta hölmöläisten hommaa

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vieraili Inarin Yrittäjien 70-vuotisjuhlassa. Hänen mukaansa hallituksen on tärkeää muistaa, että yrittäjien näkökulmasta johdonmukainen veropolitiikka on kaiken a ja o.

”Hallituksen on tärkeä muistaa, että yrittäjien näkökulmasta johdonmukainen ja ennakoitavissa oleva politiikka – varsinkin veropolitiikka – on a ja o. Siksi hallitus teki viisaasti, kun se päätti Säätytalolla hallitusneuvotteluissa, ettei yritysten ja yrittäjien verotusta kiristetä”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoi perjantaina Inarin Yrittäjien 70-vuotisjuhlassa.

”Siitä huolimatta jotkut hallituspuolueet – myös pääministerin oma puolue – ottavat toistuvasti esille erityisesti listaamattomien yritysten voitonjaon verotuksen kiristämisen. Tämä on hölmöläisten hommaa, koska se heijastuu yrittäjien investointeihin ja työllistämishaluihin”, Pentikäinen hämmästeli.

Pentikäisen mukaan moni yrittäjä nyt pohtii, voiko hallituksen linjauksiin luottaa. ”Hallituksen onnistumisen mittari on työllisyysasteen vahvistaminen. Kun näin on, on järjetöntä ruokkia yrittäjien epäluottamusta. Kun hallituksessa niin tehdään, ammutaan omaan jalkaan”, hän sanoi.

Yrittäjillä on Pentikäisen mukaan suuri huoli myös hallituksen työmarkkinauudistuksista.

”On tärkeää, että lähikuukausina erityisesti työllisyyttä vahvistavat työmarkkinauudistukset etenevät. Muuten talouspolitiikan pohja pettää. Toistaiseksi työ työllisyysryhmissä on edennyt aivan liian verkkaisesti”, Pentikäinen sanoi.

Yrittäjät odottavat erityisesti paikallisen sopimisen edistämistä.

”Paikallinen sopiminen ei ole itseisarvo vaan työkalu. Jokaisella yrityksellä ja sen jokaisella työntekijällä pitää olla mahdollisuus menestyä. Tärkeä osa oman menestyksen rakentamisessa on työmarkkinajärjestelmä, joka jättää tilaa paikalliselle sopimiselle. On suuri harhaluulo kuvitella, että työpaikkojen tarpeet tiedetään paremmin Helsingin liitoissa kuin työpaikoilla”, Pentikäinen sanoi.

”Toivon, että ammattiyhdistysliike ottaa paikallisessa sopimisessa uuden linjan. Tähän asti se on ollut haluton ymmärtämään liittoihin kuulumattomien tarpeita. Ay-liike on kannattanut vahvaa liittovaltaa ja ajanut järjestäytyneille parempia etuja. Tarvitaan uusi ay-liike, joka uskaltaa antaa valtaa työpaikoille ja tukee kaikkien osallisuutta.”

”Erityisen tärkeää paikallinen sopiminen on Lapille, jossa on erityiset tarpeet mm. matkailualalla. Täällä tarvitaan kaikki työkalut, joilla voidaan kehittää palveluita ja turvata työpaikkoja. On kohtuutonta, jos yritykset eivät voi yhdessä oman porukkansa sopia pelisääntöjä, joilla yrityksiä kehitetään ja työpaikkoja turvataan”, Pentikäinen totesi.