14.12.2020 klo 08:37
Uutinen

Perinteiden jatkaja – Nuori yrittäjä Juha Järvinen päätyi perintäalalle omistajanvaihdoksen kautta

Hyvät päätökset eivät kaduta. Ainakaan Juha Järvistä, jonka elämässä palaset loksahtivat kohdalleen hänen suostuessaan yrittäjäksi appiukkonsa perustamaan perheyritykseen. Nuori yrittäjä haluaa toimia perinteisellä perintäalalla vastuuta kantaen ja muita auttaen.

Juha Järvinen tunnustaa itsekin saaneensa nuorempana kaksi maksuvaatimusta perintätoimistolta. Pieni pilke silmäkulmassa hän kuvailee niiden aiheuttaneen ”pelkoa, tärinää ja kuumetta”. Niihin aikoihin tuleva kauppatieteiden maisteri ei osannut aavistaa mitä tulevaisuus toisi tullessaan. Vuosia myöhemmin hän tulisi jakamaan kokemuksia omasta yrittäjätarinastaan ja siihen liittyneestä omistajanvaihdosprosessista asiantuntijatilaisuuksissa ja oppilaitosvierailuilla. Nuoremman polven näkökulmaa yritysten omistajanvaihdoksiin kaivataan.

Vävypojista yrittäjätiimiksi

Vuosi 2016 oli Järviselle muutosten aikaa. Appiukko Hannu Ritari haaveili eläkepäiville siirtymisestä ja ehdotti vävypojilleen Järviselle ja Jussi Saarijärvelle Perintäritari-yrityksen luotsaamista. Perinteiselle, yli 30 vuotta toimineelle perheyritykselle oli parin viikon harkinnan jälkeen helppo sanoa kyllä. Annettiinhan tuoreille yrittäjille vapaat kädet yrityksen jatkamiseen omilla tavoillaan. Onneksi Saarijärven ja Järvisen arvot ja ajatusmaailma kohtasivat. Kumpikaan ei halunnut toimia yrittäjänä yksin, vaan yhdessä liiketoimintaan hyppääminen oli luontevampaa.

– Olemassa olevan yrityksen jatkaminen on erinomainen vaihtoehto tyhjästä aloittamiselle. Vanhalla omistajalla on usein hiljaista tietoa ja osaamista, joka voi olla kilpailuetu jatkajalle. Kun yrityksellä on ikää, sillä on kivijalkaa ja tarinaa eri tavoin kuin täysin uudella. Myös olemassa oleva asiakaskanta on erittäin arvokas ja sen ylläpitämiseen kannattaa panostaa, Järvinen listaa.

Yrittäjyys itsessään tuntui Järviselle luontevalta uravalinnalta, mutta omien perintäalaan liittyvien ennakkoluulojen karistamisessa oli työstettävää. Onneksi appiukon innostava esimerkki alalta auttoi näkemään asioita toisessa valossa.

Asiakaspalvelu vaati alussa sitkeyttä. Haastavinta olikin asiakkaiden lähestyminen, sillä ennen jokaista puhelua Järvinen pelkäsi saavansa luurista korvaan.

Vapautta ja vastuunkantoa

Järvisellä oli jo nuorena tahtoa yrittäjäksi. Parikymppisenä tehdyt yrityskokeilutkin antoivat hyvää kokemusta tulevaan. Vasta Perintäritarin omistajanvaihdoksen kohdalla aika tuntui oikeasti otolliselta ja Järvinen sai kunnon sysäyksen täysipäiväiselle yrittäjyydelle. Vastuunkantajan viitta on istunut omille harteille luontevasti.

– Yrittäjyydessä parasta on vapaus ja oma päätäntävalta, jotka tuovat mukanaan vastuun. Haluan tehdä yhteiskunnallisesti merkittävää työtä ylivelkaantumisen vähentymisen, nuorten talouskasvatuksen ja perinnän ennaltaehkäisyn eteen. Tärkeintä on kuitenkin toisten yrittäjien auttaminen ja liiketoiminnan edistäminen. Yrittäjänä voin tehdä näitä kaikkia, kun ne linkittyvät toiminnassamme luontevasti yhteen.

Juha Järvinen

KUKA Juha Järvinen, 36
YRITYS Perintäritari Oy, joka on pienten yritysten maksuvalvonnan auttamiseen keskittynyt yrittäjävetoinen ja kasvollinen perintätoimisto.
PERUSTETTU Vuonna 1989, omistajanvaihdos tehty vuonna 2017.
MITÄ SEURAAVAKSI Haaveena saada Perintäritarin tarina jatkumaan vielä vuosikymmeniä.
MISTÄ TUNNETAAN MYÖS Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien hallituksen jäsen, yrittäjäaiheisen Yripodi for evripodi -podcastin toinen juontaja.
VAPAA-AJALLA Selostaa jalkapallo- ja futsal-otteluita.
MUUTA Juha Järvinen haluaa toimia perintäalalla valtavirrasta poikkeavalla tavalla. Yrittäjänä hän on pystynyt hyödyntämään vahvaa sosiaalisen median ja markkinoinnin osaamista alalle, jossa sitä ei vielä hyödynnetty tarpeeksi. Perintäritari-yrityksen viestinnässä nostetaan esiin yhteiskunnallisesti tärkeitä teemoja, muun muassa ylivelkaantumista ja keinoja sen vähentämiseen.


HYNY tuo nuorten yrittäjien ääntä kuuluviin Helsingissä

Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien verkosto HYNY on toiminut jo vuodesta 2006. Nuorten ääntä ja yrittäjyyskokemuksia tarvitaan alati muuttavassa työelämässä ja yrittäjyyteen liittyvässä keskustelussa. HYNY on olemassa, jotta nuorten yrittäjien asioiden edistäminen olisi helpompaa Helsingissä.

Alle 40-vuotiaille yrittäjille suunnattu yhteisö edistää nuorten yrittäjien toimintaa ja verkostoitumista. HYNY yhdistää yrittäjien lisäksi opiskelijoita ja itsensä työllistämisestä kiinnostuneita tapahtumissa ja lähes 1 800 jäsenen Facebook-ryhmässä.

HYNY:n jäsenyys on maksuton ja mukaan voit liittyä vaikkei olisi Helsingin Yrittäjien jäsen. Yhteisö toimii matalan kynnyksen ponnahduslautana koko yrittäjäjärjestön verkostoihin ja jäsenyyteen.

– Parasta HYNY:ssä on ehdottomasti uudet ihmiset ja mahdollisuus auttaa muita yrittäjiä sekä olla mukana muuttamassa nuoren yrittäjyyden toimintakulttuuria. Olen saanut tutustua moniin eri yrittäjiin ja auttaa heitä yrittäjyyden kysymyksissä. Parasta on ollut myös järjestää kohtaamisia yrittäjien välille, kertoo HYNY:n vuoden 2020 puheenjohtaja Harri Kolehmainen.

Teksti: Valpuri Aalto
Kuvat: Jaana Tihtonen