2.11.2021 klo 11:30
Uutinen

Pete Poskiparta on valittu Turun Yrittäjien vuoden 2021 yksinyrittäjäksi

Turun Yrittäjien hallitus on valinnut vuoden 2021 yksinyrittäjäksi mentalisti, taikuri ja illusionisti Pete Poskiparran. Hän on ollut ensimmäisenä tuotteistamassa tätä esittävän taiteen genreä. Hän vie osaamistaan myös ulkomaille. Poskiparta on esiintynyt taikurina ja mentalistina yli 30 vuotta.   

Pete Poskiparta kiinnostui taikuudesta jo lapsena ja opetteli temppuja kirjastosta lainaamiensa taikuri Solmu Mäkelän teosten avulla. Vuonna 1999 Pete perusti toiminimen ja aloitti ammattimaisen keikkailun. 20 vuotta sitten monikaan ei uskonut, että taikuudella voisi elättää itsensä. Ennakkoluuloista huolimatta Pete Poskiparta on rakentanut määrätietoisesti ja menestyksellisesti uraa, ja on nykyisin suosittu ja kansainvälisesti palkittu esiintyjä.

– Voitin vuonna 2002 ravintolataikuruuden Suomen mestaruuden ja seuraavana vuonna näyttämötaikuruuden Suomen mestaruuden sekä hopeaa Close Up -taikuuden sarjassa. Näistä voitoista urani lähti kunnolla liikkeelle, ja ohjelmatoimistot kiinnostuivat minusta toden teolla, Pete Poskiparta muistelee.

Pete Poskiparta lähti määrätietoisesti kehittämään ohjelmaansa kansainvälisille areenoille ottamalla rohkeasti yhteyttä oman alansa maailman parhaisiin tekijöihin ja pyysi heitä opettajikseen. Hän vieraili useasti alan legendojen yksityisopissa. Se on avannut hänelle ainutlaatuisia polkuja ei puolilla maailmaa. Hän on esiintynyt kymmenessä eri maassa. Vuonna 2014 Pete Poskiparta valittiin vuoden taikuriksi Suomessa ja vuonna 2019 hän voitti Dunninger Memorial Award -palkinnon New Orleansissa. Se on kansainvälisesti kovin mahdollinen tunnustus taikuruuden alalla.

Mentalismin tunnetuksi tekijä

Pete Poskiparta on ollut avaamassa teattereiden ovia taikureille ja mentalisteille, ja näin rakentanut siltaa eri toimijoiden välille. Hän on tehnyt isoja kiertueita sekä yksin että muiden mentalistien kanssa. Näin hän on tehnyt alaa tunnetuksi suurelle yleisölle.

– Nykyisin teen esiintymisten lisäksi käsikirjoituksia ja äänityötä. Olen kirjoittanut useita kirjoja ja toimin myös muiden esiintyjien välittäjänä. Yhtenä suurena unelmanani on päästä esiintymään Helsingin kansallisteatteriin eli maan arvostetuimmalle estradille. Kun tämä unelmani toteutuu, niin uskon, että viimeisimmätkin hyväksyvät taikuuden ja mentalismin tässä muodossa yhtenä taiteenlajina.

Korona on ollut suurin yksittäinen haaste, jonka Pete Poskiparta on urallaan kohdannut. Hän investoi heti koronan alettu lähetysstudioon ja onnistui myymään ohjelmaansa striimattuna verkon kautta.

Syyskuussa myös Suomen Yrittäjät palkitsi Pete Poskiparran valtakunnallisesti vuoden 2021 yksinyrittäjänä. Ehdotuksen hänen palkitsemisestaan teki Turun Yrittäjät.

Kuva: Tero Takatalo-Eskola