5.8.2020 klo 16:04
Uutinen

Petteri Orpo petraa yhteydenpitoa nimikkoyrittäjäänsä: ”Korona-aika lisää tarvetta entisestään”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää Suomen Yrittäjien nimikkoyrittäjäkonseptia toimivana ja tarpeellisena.

Suomen Yrittäjät on etsinyt vuodesta 2015 lähtien kansanedustajille oman nimikkoyrittäjän vaalipiirin alueelta. Jokainen nimikkoyrittäjä saa ajantasaista tietoa yrittäjiä koskevasta päätöksenteosta ja vaikuttamiskanavan vaalipiirinsä kansanedustajaan. Kansanedustaja saa puolestaan nimikkoyrittäjästä luontevan yhteyden vaalipiirissä toimivaan yrittäjään.

Vihreiden puheenjohtajan, sisäministeri Maria Ohisalon nimikkoyrittäjä Esko Valkeala pitää konseptia onnistuneena.

– Yhteydenpito on lähtenyt hyvin käyntiin. Kun otin yhteyttä häneen ensimmäisen kerran, hän oli kovasti yllättynyt. Heti järjestettiin tapaaminen, Valkeala kertoo.

Tämän jälkeen kaksikko on ollut yhteydessä kerran kuukaudessa. Koronakeväänä yhteydenpito hoidettiin pikaviesteillä, puhelinkeskusteluilla ja sähköpostilla. Yhtäkään sovittua tapaamista ei ole jätetty väliin. Valkeala myöntää, että koronan seurauksena livetapaamiset ovat jääneet väliin ja se on harmittanut.

Keskustelujen pohjana Valkeala on käyttänyt kuukausittain Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtajan Anssi Kujalan ehdottamia teemoja.

– Olemme jokaisella kerralla käyneet läpi nykytilannetta jostain ajankohtaisesta teemasta. Yksi teemoista on ollut yksinyrittäjyys. Maria Ohisalon tausta on köyhyystutkijana. Yksinyrittäjyys on liipannut tätä aihetta kuten myös yrittäjien jaksaminen.

Valkealalle teema on tärkeä myös siksi, että hän on itse yksinyrittäjä.

– Olen peilannut muiden yrittäjien tilannetta omaani. Olemme puhuneet paljon myös koronakriisin vaikutuksista. Olen itse toiminut mentorina ja siitä on tullut paljon palautetta, miten surkeasti monella yrittäjällä on mennyt koronan takia.

Valkeala uskoo, että yhdessä käydyt teemat päätyvät osittain myös puoluepoliittiseen keskusteluun.

– Ohisalo on luvannut jakaa tietoa eteenpäin puolueessaan myös nimikkoyrittäjyydestä. Hän on ollut yllättynyt sen toimivuudesta.

Petteri Orpo: Hyvä sapluuna

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ehti olla yhteydessä nimikkoyrittäjäänsä, Kiskon Laki Oy:n yrittäjään Jyrki Hakkaraiseen yhden kerran ennen koronaepidemian alkua.

– Tapasimme tammikuussa. Juttelimme ja teimme yhdessä yritysvierailun. Jo siinä sain hyvän tuntuman yrittäjän arkeen. Samalla kävimme läpi yrittäjäjärjestön asioita, Orpo kertoo.

– Ministerin työssä aikaa nimikkoyrittäjälle ei riittänyt samalla tavalla. Oppositiossa sitä on ollut enemmän.

Orpo ja Hakkarainen eivät ole olleet yhteydessä kevään aikana. Orpo toivoo, että yhteistyö tiivistyy jatkossa.

– Pistän koronan piikkiin sen, että tapaamisia ei ole ollut. Nimikkoyrittäjyys on mielestäni hyvä sapluuna. Voisimme ihan hyvin tavata vähintään kaksi kertaa vuodessa. Tämä on erinomainen tapa olla yhteydessä yksittäisiin kansanedustajiin.

Ennen korona-aikaa Orpolle oli tavallista vierailla säännöllisesti maakunnissa eri yrityksissä.

– Kun teen vierailuja puolueen puheenjohtajana maakuntiin, käyn aina vähintään yhdessä pk-yrityksessä. Nyt kun järjestämme puolueen kesäkokouksia, niissä kansanedustajat jalkautuvat yrityksiin sen verran, mitä korona sallii.

”Toinen aalto rokottaisi rajusti”

Orpo on vakuuttunut siitä, että koronakriisi lisää tarvetta yrittäjien kontaktoimiseen ja samalla nimikkoyrittäjän yhteydenpitoon.

– Me tarvitsemme tähän maahan työpaikkoja ja kasvua. Se ei synny mistään muualta kuin pk-yrityksistä. Korona-aika on ollut kova suonenisku kymmenille tuhansille yrityksille. Tässä tilanteessa yrittäjän arkeen tutustuminen on entistä tärkeämpää.

Hän pelkää, että Suomen talouden syksystä tulee synkkä.

– Olen tosi huolissani. Tartuntaluvut ovat lähteneet kasvuun. Jos toinen aalto tulee, se rokottaa taloutta rajusti. Suomessa on jo nyt lähes puoli miljoonaa työtöntä. Vaikka pystyisimme pitämään Suomessa tautitilanteen kurissa, maailmantalous sukeltaa sellaista vauhtia, että se tulee vaikuttaman yleiseen talouskasvuun ja pk-yritysten elämään.

Tärkeinä toimenpiteinä Orpo listaa muun muassa paikallisen sopimisen lisäämisen.

– Nyt on alennettava työllistämisen kynnystä. Paikallinen sopiminen on ylivoimaisesti tärkein yksittäinen osa-alue. Missään tapauksessa työn ja yrittämisen verotusta ei saa nostaa.

Koronakriisi ja yrittäjän arki esillä

Nimikkoyrittäjän tehtävänä on välittää kansanedustajalle konkreettista tietoa yrittäjän arjesta. Kansanedustaja ja yrittäjä tapaavat toisensa omatoimisesti esimerkiksi aluejärjestön kansanedustajatapaamisissa.

– Keskeinen tavoite on, että kansanedustaja saa nimikkoyrittäjästään luottokontaktin ja luontevan yhteyden yrittäjän arkeen. Vaikka me Suomen Yrittäjissä kontaktoimme päättäjiä päivittäin, on yrittäjä yrittäjyyden paras asiantuntija. Kokemuksemme mukaan kansanedustajat arvostavat viestejä ja kokemuksia suoraan yrittäjän arjesta, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala kertoo.

Yrittäjien vuodenvaihteessa tekemän kyselyn mukaan kansanedustajista 37 prosenttia on vieraillut nimikkoyrittäjän yrityksessä ja 41 prosenttia nimikkoyrittäjistä aikoo kutsua edustajan yritykseensä.

– Kyselymme mukaan kärjessä tapaamisissa käsitellyissä asioissa olivat alueen edunvalvonta ja yrittäjän arki. Nyt kevään ja kesän aikana kontakteissa on puhuttu paljon koronakriisistä selviämisestä ja yritystukien ongelmista, Kujala jatkaa.

Kuva: Yrittäjät

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi