– Kevät ei ole yleensä kioskilleni sesonkiaikaa, mutta tämä tarjoaa mahdollisuuden tehdä tulosta, sanoo grillikioski Niestapaikan yrittäjä Erika Ikonen Nato-sotilaiden tulemisesta paikkakunnalle. Kuva: Johanna Labba
26.2.2024 klo 06:35
Uutinen

Pieni Hetan kylä valmistautuu satojen sotilaiden tuloon – Paikalliset yrittäjät täydentävät varastojaan Nato-harjoituksen alla: ”Taitavat olla juustoburger-ihmisiä”

Grillikioskiyrittäjä Erika Ikonen on tilannut pakkasen täyteen burger-aineksia sekä lisäkäsiä avuksi. K-kauppias Erkki Rantakokko on puolestaan täydentänyt kuivatavaravarastoaan valmistautuessaan Nato-harjoitukseen osallistuvien sotilaiden tuloon.

Enontekiöllä sijaitsevassa Hetassa vietetään yleensä rauhallista pikkukylän elämää, mutta pian arki muuttuu kertarysäyksellä puolentoista viikon ajaksi.

Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa pidetään 4.–15. maaliskuuta Naton suuri puolustusharjoitus Nordic Response 24, joka kokoaa yhteen noin 20 000 sotilasta 14 eri maasta.

Heistä Enontekiön kuntaan ja sen liepeille odotetaan noin 2 500 suomalaista ja 3 000 ruotsalaista, jotka kuuluvat Suomen ja Ruotsin yhteiseen maavoimien divisioonaan.

Enontekiöllä sijaitsevassa Hetan kylässä majoittuu ja toimii noin 350 Nato-harjoitukseen osallistuvaa sotilasta, kerrotaan Puolustusvoimista.

Hetan kylän yrittäjien tunnelmista uutisoi ensin Yle,

Grillikioski Niestapaikan yrittäjä Erika Ikonen odottaa suuria sotilasmääriä yrityksensä asiakkaiksi ristiriitaisin mielin.

– Välillä olen kauhunsekaisissa tunnelmissa ja paniikissa, kun mietin, kuinka selviän. Samaan aikaan tuntuu aivan mahtavalta, että saamme kokea tällaisen. Kevät ei ole yleensä kioskilleni sesonkiaikaa, mutta tämä tarjoaa mahdollisuuden tehdä tulosta, Ikonen sanoo Yrittajat.fille.

Ikonen on varautunut Nato-sotilaiden tuloon tilaamalla pakkaset täyteen ranskalaisia, sämpylöitä ja naudanlihasta sekä porosta valmistettuja pihvejä.

– Haastavaa on, ettei tuoretuotteita, kuten salaattia, tomaatteja, ja kurkkuja, voi tilata suuria määriä etukäteen.

Ikonen on pyörittänyt grillikioskiaan 19 vuoden ajan, ja näistä monta edellistä vuotta hän on vastannut toiminnasta itsekseen. Nato-harjoituksen ajaksi hän on buukannut paikalle apukäsiä.

– Kaksi muuta yrittäjää tulee avukseni, kuten myös äitini ja mieheni, Ikonen kertoo.

Työnjako on sellainen, että Nato-harjoituksen aikana kaikista kielitaitoisin Ikosen apureista on kassalla ottamassa vastaan tilauksia ja rahastamassa. Ikonen itse keskittyy ruoan valmistamiseen, ja kolmas vuorossa työskentelevä paistaa ranskalaisia ja ojentaa Ikoselle tämän tarvitsemia tarvikkeita.

Päänvaivaa Ikoselle tuottaa myös se, jos asiakasryntäys on niin suuri, että ruokatarvikkeet loppuvat kesken.

– En tiedä yhtään, kuinka paljon Nato-sotilaita liikkuu kerralla kylässä. Miten hoidamme tilanteen, jos pihvit ja ranskalaiset loppuvat? Sijaitsemme kaukana Keskon tukusta, ja tilauksen tekemisestä kestää kaksi vuorokautta ennen kuin se on täällä perillä.

Jenkeille juusto- ja poroburgereita

Mitä arvelet jenkkisotilaiden tilaavan eniten suomalaisesta grillikioskistasi?

– Jaa-a, mitäköhän he tilaisivat? He taitavat olla sellaisia juustoburger-ihmisiä, Ikonen naurahtaa.

– Kokeilunhaluiset saattavat tilata poroburgereita, hän lisää.

Pienessä grillikioskissa on normaaliaikana vain kaksi pöytää. Nato-harjoitusta varten Ikonen on järjestänyt paikalle kolmannen pöydän, minkä ansiosta paikan päällä pystyy aterioimaan tuoleilla istuen kaksitoista ihmistä yhtä aikaa.

Kaiken kaikkiaan Erika Ikonen ottaa Nato-harjoituksen tuomat ihmismäärät haasteena yritykselleen.

– Olen käynyt tilanteen läpi mielessäni monta kertaa. Pian nähdään, onnistunko organisoinnissa. Tällä hetkellä olen luottavaisin mielin.

Takahuone pursuaa tavaraa

Hetassa sijaitsevan K-marketin kauppias Erkki Rantakokko on näinä päivinä kiireinen mies. Nato-harjoituksen mukanaan tuomiin asiakasmääriin varautuessaan Rantakokko on täydentänyt varastoaan.

– Takahuone on niin täynnä, ettei siellä mahdu kävelemään. Olen tilannut normaalia enemmän kuivatavaraa ja juomia, hän kertoo.

Kauppias ja K-marketin henkilökunta ovat tilanneet tavallista suuremmat määrät muun muassa energiajuomia, limonadia, lähdevettä, näkkileipää, makkaraa ja nötköttiä eli naudan- ja sianlihaa sisältävää täyslihasäilykettä.

– Ilman muuta odotan innolla tulevaa harjoitusta ja ihmismääriä. Täällä ei ole koskaan ollut näin suurta tapahtumaa.

Rantakokko on sopinut Keskon kanssa, että tarvittaessa järjestetään lisäkuljetuksia, jotta riittävä määrä tavaraa saadaan paikan päälle. Normaalisti kuljetukset tulevat kolme kertaa viikossa, mutta kahden täydentävän kuljetuksen optio on olemassa.

– Katson tilanteen mukaan, kuinka paljon asiakkaat ostavat ja onko lisäkuljetuksille tarvetta. Odotan, että tästä tulee positiivinen kokemus, josta on hyötyä myös tulevaisuudessa. Parhaani teen, eihän sitä enempää voi.

Nordic Response 24 -taisteluharjoitus

Norjan johtama laaja taisteluharjoitus Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa niin maalla, merellä kuin ilmassakin.

Kokoaa yhteen noin 20 000 sotilasta 14 eri maasta.

Suomesta harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 4 100 sotilasta ja noin 700 ajoneuvoa.

Osa Naton Steadfast Defender 24 -harjoitussarjaa, jossa Nato-maat ja kumppanit harjoittelevat liittokunnan kykyä siirtää joukkoja pohjoiseen harjoittelemaan puolustuksellista yhteisoperaatiota arktisissa olosuhteissa Suomen, Norjan ja Ruotsin alueilla. Steadfast Defender 24 on Naton suurin harjoitus vuosikymmeniin.

Lähde: Puolustusvoimat

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen