1.2.2017 klo 12:11
Uutinen

Pienyritys päihitti metsäjätit puujalostekisassa – Valmistaa T-paidan kokonaan puusta

Uusi Puu -kilpailu löysi useita Suomen uusiutuvia metsiä hyödyntäviä, ympäristöystävällisiä tuotteita. Katso kuvat palkituista ja kunniamaininnan saaneista.

Jyväskyläläinen Spinnova Oy on voittanut Uusi puu -kilpailun sellusta valmistamallaan langalla.

Kilpailussa etsittiin puuta hyödyntäviä tuotteita fossiilisten raaka-aineiden korvaamiseksi.

Puupohjaisia ratkaisuehdotuksia oli mukana kaikkiaan 21. Ideansa esittelivät muun muassa paperijätit Stora Enso, Metsä Tissue ja Kotkamills sekä pakkausvalmistaja DS Smith.

Spinnova Oy työllistää kahdeksan henkilöä ja sen liikevaihto on noin 900 000 euroa.

Puukuitu korvaa puuvillan ja polyesterin

Spinnovan puukuitulanka todettiin ympäristöystävälliseksi vaihtoehdoksi sekä puuvillalle että keinokuiduille. Perinteisistä sellupohjaisista kuidutusmenetelmistä poiketen Spinnovan teknologia ei vaadi puukuidun pilkkomiseen tähtääviä kemiallisia, energiaa ja vettä kuluttavia työvaiheita.

Kilpailun pääasiassa kansanedustajista koostuva tuomaristo pitää uutta kotimaista tuotetta puuvillan korvaajana.

Ekologisille tekstiileille on tuomariston mukaan selvästi kysyntää, sillä puuvillan tuotantoon tarvitaan paljon vettä, ravinteita ja viljelymaata. Toisaalta synteettiset kuidut, kuten polyesteri, eivät ole biohajoavia ja perinteiset puupohjaiset muuntokuidut, kuten viskoosi, kuluttavat tekstiilin valmistuksessa ympäristölle myrkyllisiä kemikaaleja.

Betonin notkeuttajaa, liimaa ja kuusiuutetta

Muita palkittuja tuotteita olivat piskuisen raisiolaisen lääkeyrityksen Montisera Oy:n kuusiuute virtsatievaivoihin, VTT:n ligniinistä valmistettu betonin notkistin ja biopohjainen liima sekä Kotkamills Oy:n muoviton suojakerroskartonki.

Lisäksi kunniamaininnan saivat kolme markkinoilla jo olevaa uusiutumattomia raaka-aineita korvaavaa puupohjaista arjen kulutustuotetta.

Raatiin kuuluivat kansanedustajat Antti Rantakangas (kesk.), Harri Jaskari (kok.), Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.), Silvia Modig (vas.), Sampo Terho (ps.) ja Mats Nylund (r.), Suomen Metsäsäätiön toiminnanjohtaja Liisa Mäkijärvi, Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen sekä muotoilija Ulla Uimonen.

Montiseran kuusiuutteesta kehitetään alavirtsatievaivoja ehkäisevää ja parantavaa tuotetta.

VTT:n puupohjainen LigniOx – betoninnotkistin korvaa öljypohjaisia ratkaisuja mm. rakennusteollisuudessa.

VTT:n CatLignin tarjoaa biopohjaisen vaihtoehdon fossiilisten kemikaalien korvaajana liima-, kumi-, ja muovisovelluksissa.

Kotkamillsin uudesta suojakerroskartongista valmistetut astiat ovat täysin kierrätettäviä.

Metsä Tissuen SAGA Paistovuoka on täysin alumiiniton ja muoviton puupohjainen vuoka.

Stora Enson uusiutuvasta puukuidusta valmistetut EcoFishBox -aaltopahvipakkaukset ovat ympäristöystävällinen vaihtoehto styroksipakkauksille.

DS Smith on myös mukana styroksipakkausten korvaavien tuotteiden markkinoilla. Tuoreboxi-konsepti on ympäristöystävällinen ja kierrätettävä ratkaisu.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi