Pirkanmaalla on syytä tuulettaa! Kuvassa vasemmalta oikealle Pirkanmaan Yrittäjien elinkeinoasioiden asiantuntija Elina Purho, Pirkanmaan maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen sekä Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Jenni Pöllänen. Kuvaaja Eija Ranua
24.5.2023 klo 16:30
Uutinen

Maakunnan yrittäjät vastasivat: Pirkanmaa on Suomen toiseksi elinvoimaisin maakunta

Pirkanmaan imago on yrittäjien mielestä houkutteleva. Maakunta on elinvoimainen ja sen kehitysnäkymät seuraavan kymmenen vuoden aikana ovat valoisat. Pirkanmaa nousi toiseksi heti Uudenmaan jälkeen Suomen Yrittäjien ensimmäistä kertaa toteuttamassa Elinvoimabarometrissa. Barometriin vastasi yhteensä 4 830 yrittäjää, joista 430 oli pirkanmaalaisia.

Yrittäjien Elinvoimabarometri -kyselyssä kartoitettiin Taloustutkimuksen toimesta yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotimaakunnan elinvoimasta. Mitattavia kategorioita oli kolme: elinvoima, verkostoituminen sekä johtaminen ja päätöksenteko. Kysely toteutettiin 1.3.–17.4. Kysely on vastaisuudessa määrä tehdä vuorovuosin perinteisen Yrittäjien Kuntabarometrin kanssa.

Positiivinen imago edistää jo ennestään elinvoimaisen maakunnan kehitystä

Pirkanmaa nähdään tällä hetkellä Suomen toiseksi elinvoimaisimpana maakuntana ja jopa 77 % alueen yrittäjistä uskoo Pirkanmaan elinvoiman kehittyvän edelleen seuraavan kymmenen vuoden aikana. Elinvoimaisuus vetää puoleensa myös osaajia sekä yrityksiä ja Pirkanmaa koetaankin jopa ykköspaikan lunastanutta Uuttamaata puoleensavetävämmäksi maakunnaksi.

Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Jenni Pölläsen mukaan Pirkanmaan elinvoima on saavutettu maakunnan eri toimijoiden välisellä tiiviillä yhteistyöllä. – Kunnat, maakunta, yrittäjät, oppilaitokset ja alueen muut toimijat ovat yhdessä rakentaneet Pirkanmaasta Suomen toiseksi elinvoimaisimman maakunnan. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, Pöllänen summaa.

Elinvoiman rakentamisen lähtökohtana on yrittäjien kannalta positiivinen päätöksentekoilmapiiri. Lähes 70 % Pirkanmaan vastaajista kokee, että maakunnan eri toimijoiden välisillä keskusteluilla on ollut vaikutusta käytännön toimintaan. Tämä on yrittäjien kannalta erityisen tärkeää ja vaikuttaa myös maakunnan houkuttelevuuteen ja imagoon. Pirkanmaan imagon yrittäjät kokevatkin valtakunnan keskimääräistä tasoa reilusti paremmaksi – 68 % vastaajista määrittelee Pirkanmaan imagon yritysten kannalta erityisen houkuttelevaksi.

– Tulos ilahdutti Pirkanmaan osalta, mutta ei varsinaisesti yllättänyt. Oikeutetusti puhutaan Tampereen ilmiöstä tai Tampereen ihmeestä, joka imee menestyksen kierteeseen mukanaan muitakin kuntia. Tuohon liittyy investointihalukkuus, poliittinen päätöksentekokyky, ja myös poikkeuksellinen yhteistyökulttuuri; aktiivinen, letkeä ja mutkaton tapa työskennellä yhteisen hyvän eteen, iloitsee Pirkanmaan maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen.

Toimivat palvelut elinvoimaisen maakunnan kivijalkana

Tutkimus toi ilmi, että erilaiset palvelut lisäävät alueiden elinvoimaisuutta. Pirkanmaan vetovoimatekijöiksi nousivat erityisesti liikunta-, kulttuuri- ja koulutuspalvelut. Yritysten toimintakyvyn kannalta myös yrityspalvelut ovat tärkeitä lähipalveluita. Jokainen yritys tarvitsee jossakin elinkaarensa vaiheessa apuja, neuvoja, koulutusta ja rahoitusta. 

– Kyselyyn vastanneista pirkanmaalaisista yrittäjistä lähes 60 prosenttia oli käyttänyt joitain julkisia yrityspalveluita. Käytetyimmiksi palveluiksi Pirkanmaalla nousivat yritysneuvonta, aloittavan yrittäjän palvelut sekä erilaiset kehittämishankkeet. Yrityspalvelut ovat yrittäjille erittäin tärkeitä riippumatta niiden järjestäjästä ja on äärimmäisen tärkeää, että palvelut ovat kaikkien yrittäjien saavutettavissa myös jatkossa, kertoo Pirkanmaan Yrittäjien elinkeinoasioiden asiantuntija Elina Purho. 

Tutustu maakuntakohtaisiin tuloksiin! 

4 830 yrittäjän vastauksien maakuntakohtaiset tulokset julkistetaan 24.5. Kunnallisjohdon seminaarissa Lahdessa. Voit tutustua maakuntakohtaisiin tuloksiin yrittajat.fi/elinvoimabarometri2023.