26.9.2018 klo 15:10
Uutinen

Pitopalveluyrittäjän uskomaton muodonmuutos: Vuodessa 60 kiloa hoikemmaksi

Hermanni Meronen on pudottanut painoaan jo 60 kiloa ja projekti jatkuu.

Toisen polven pitopalveluyrittäjä Hermanni Meronen on ollut ruuan kanssa tekemisissä koko ikänsä. Hän pyörittää lounasravintoloita ja pitopalvelua Järvenpäässä.

– Paino on ollut minulle aina haaste. Olen elämäni aikana laihduttanut ennenkin, mutta ongelmana on ollut pitää saavutettu paino, yrittäjä kertoo.

Vuoden 2016 helmikuussa Meronen sai lääkäriltään diagnoosin erittäin vaikeasta uniapneasta.

– Olen sen jälkeen nukkunut yöni CPAP-maskin kanssa. Se on parantanut unen laatua häkellyttävällä tavalla.

Seuraavan vuoden keväällä Meronen marssi ensimmäiseen vuosikontrolliinsa. Hän oli toivonut parantuneesta unesta apua myös painonpudotukseen.

– Minulle suositeltiin Hyvinkään sairaalan laihdutusryhmää, jossa aika lailla kaikki muut tähtäsivät laihdutusleikkaukseen. Pääsin mukaan, vaikka en sellaista operaatiota ole ikinä ajatellut omalle kohdalleni.

Erikoisdieetti toimi

Ryhmässä Meronen aloitti ENE-dieetin (erittäin niukkaenerginen ruokavalio), joka on sairaaloissa käytettävä nopea laihdutuskeino.

ENE-dieetti pohjautuu ateriankorvikkeisiin. Ne ovat valmiiksi mitoitettuja, pussitettuja annoksia joissa on hyvin vähän tai ei lainkaan hiilihydraattia. Yhdessä annoksessa on noin 120-150 kaloria.

– Suosituksena on, että niitä käytettäisiin enintään neljä viikkoa ilman ammattiohjausta. Kun hiilihydraatit jäävät pois, sillä on iso muutos elimistöön koska yleensä hiilareita saadaan paljon. Ne muuntautuvat kehossa sokeriksi, Meronen selvittää.

– Kymmenessä viikossa, elokuusta marraskuuhun, painoni tippui 30 kiloa. Dieetti toimi itselläni todella hyvin ja kivuitta. Läheskään kaikilla tulos ei aina ole yhtä hyvä.

Kuluvan vuoden tammikuussa Meronen jatkoi dieettiä omatoimisesti 10 viikkoa ja onnistui pudottamaan 20 kiloa lisää.

– Käytin samaa dieettiä, mutta hieman proteiinipitoisemmin. Heinäkuussa pidin vielä yhden tiukemman dieetin.

Sen seurauksena Meronen on tiputtanut painostaan vuoden aikana yhteensä 60 kiloa. Tarkoituksena on käydä läpi vielä yksi dieetti, jotta mies saavuttaisi itselleen asettamansa tavoitepainon.

– Sitä en kerro, paljonko tavoitepaino on. Sen tietävät vain lähipiirini ja laihdutusryhmän jäsenet. Näin suuri painonpudotushan on mahdollista vain, jos lähtöpaino on hyvin suuri. Olen edelleen painavampi kuin mitä ihmiset osaavat kuvitella.

Meronen muistuttaa, että hänen käyttämänsä dieetti ei toimi kaikilla.

– Jokaisen pitää aktiivisesti etsiä itselleen paras tapa. Pahinta on mennä ruokakauppaan nälkäisenä. Jos ateria jää väliin, harva malttaa keskittyä siihen, että syö oikeaoppisesti.

Kuva: Hermanni Merosen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi