11.4.2017 klo 10:44
Uutinen

Pitopalveluyritys valmistaa ruokaa aurinkosähköllä Hausjärvellä

Hausjärveläisen pitopalveluyritys Pito-Piiat Ky:n tuotantorakennuksen katolla on yksi Kanta-Hämeen suurimmista aurinkovoimaloista. Tarkoitus on valmistaa ja säilyttää ruokaa aurinkosähköllä.

Pitkä harkinta tuotti tulosta. Hausjärvellä toimivan pitopalveluyritys Pito-Piiat Ky:n yrittäjä Anne-Mari Lehtonen päätti toteuttaa oman aurinkovoimalan yrityksessä tarvittavan sähkön tuottamiseen. Apuun hankinnan suunnittelussa ja toteuttamisessa löytyi riihimäkeläinen Suomen Aurinkotekniikka Oy.

– Lähdin itse kyselemään asioita luettuani paikallisesta Aamupostista sähkön tuottamisesta aurinkokennojen avulla. Useampi yritys teki tarjouksen, päädyin lähellä toimivaan yritykseen ja kotimaisiin paneeleihin. Valinnassa painottuivat paikallinen ja suomalainen yrittäjyys sekä Aurinkotekniikan Ville Tiaisen palvelualttius.

Pitopalveluyritys on toiminut 30 vuotta ja vakiinnuttanut asemansa. Tiedossa olivat myös toiminnan työteläimmät ajat ja vastapainoksi rauhalliset hetket. Tavoite oli selvä; juhlissa tarjottavat kakut ja muut herkut tulisi paistaa ja jäähdyttää auringolla.

– Meidän työmme painottuvat kevään-kesän ja syksyn tienoille, näin valoa riittää. Emme kuitenkaan useinkaan tee töitä öisin. Sähkönkulutuksemme on ollut reilun sadan tuhannen kilowattitunnin luokkaa. Ajattelin, että näin saadaan osa sähköstä tuotettua itse ja näin syntyy säästöä. Mutta mielessä oli myös kirkkaana se, että näin säästetään luontoa.

Pito-Piiat Ky:n tuotantorakennukset osoittautuivat optimaalisiksi aurinkokennoja ajatellen. Kattopinta-ala on iso ja osoittaa pääosin etelään. Edessä ei ole varjoja aiheuttavia puita. Suomessa aurinkokennojen hyötyaste on suurempi kuin esimerkiksi eteläisessä Euroopassa.

– Kennojen materiaalina on pii, jonka hyötysuhde laskee lämpenemisen myötä. Katolla on 306 neliömetriä aurinkokennoa, se tuottaa 50 kW. Ja tuo sähkön käyttötapa on juuri oikea tällaista järjestelmää varten. Voimala on yksi Kanta-Hämeen suurimpia, luonnehtii Ville Tiainen.

Lue koko juttu Hämeen Yrityssanomien numeron 3–4 näköislehdestä >>>

Hämeen Yritysviestintä, KARE ASP,
toimitus@hameenyrityssanomat.fi