17.2.2021 klo 09:35
Uutinen

Pk-yritysbarometri 1/2021 sen taas kertoi: Yritys kannattaa perustaa Espooseen

Jos miettii, missä saisi pk-yrityksen menestymään varmimmin, niin vastaus on helppo -Espoossa. Vuodesta toiseen kaksi kertaa vuodessa julkaistavan Pk-yritysbarometrin menestyvin paikkakunta on Espoo eikä keskellä koronapandemiaa tehty tutkimus tee poikkeusta.

Espoolaiset ovat omassa luokassaan, kun katsotaan pk-yritysten liikevaihdon kasvuodotuksia tai kannattavuutta. Liikevaihdon kasvun saldoluku on Espoossa 28 (kasvua ennakoivien luvusta vähennetään laskua odottavien luvusta), Helsingissä 17, Vantaalla 14 ja koko Suomessa 13.

Kannattavuuden paranemisen osalta saldoluvut ovat Espoossa 14, Helsingissä 5, Vantaalla jopa pakkasella eli -2 ja koko Suomessa kannattavuuden odotetaan pysyvän viime vuoden tasolla.

Tulokset käyvät ilmi 17.2.2021 julkaistusta Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön Taloustutkimus Oy:llä teettämästä Pk-yritysbarometritutkimuksesta 1/2021.

Voimakkaaseen kasvuun tähtääviä yrityksiä on Espoossa lähes tuplaten enemmän kaikista pk-yrityksistä eli 15 prosenttia, kun koko Suomessa ja Helsingissä luku on vain 8 prosenttia. Vantaalla vahvaan kasvuun tähtää joka kymmenes yritys.

Inventointiaikomusten osalta koko maa on lamassa Espoota myöten. Tosin tälläkin mittarilla Espoo pärjää parhaiten, vaikka investointihalukkuutta mittaava luku on -7. Helsingissä se on -10 ja Vantaalla peräti -16 ja koko maassa -13.

Suurin yllätys on kuitenkin se, että espoolaisten pk-yritysten oletus yhteistyöhön ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kanssa on vain 15 prosenttia, vaikka mahdollisuudet pitäisi olla maan parhaat. Helsingissä luku on 20, Vantaalla 13 ja koko maassa 18. Sen sijaan pk-yritykset tekevät tuplasti muuta maata enemmän yhteistyötä tutkimuslaitosten kanssa, mutta näitä yrityksiä on Espoossakin vain 8 prosenttia.

”Espoossa sijaitsevilla Aalto-yliopistolla ja ammattikorkeakouluilla on tältä osin syytä katsoa peiliin. Liian monet espoolaiset pk-yritykset ovat vuosien varrella ilmaisseet pettymyksen paikallisten korkeakoulujen arroganttiin asenteeseen yrittäjiä kohtaan”, harmittelee Pääkaupunkiseudun ja Espoon Yrittäjien toimitusjohtaja Erkki Pärssinen.

Espoolaisten pk-yritysten menestyksen tae jatkossakin on kiinteä yhteistyö seitsemän yrittäjiä ja yrityksiä palvelevan organisaation kesken Business Espoo -verkoston puitteissa. Espoon Yrittäjien ohella verkostoon kuuluvat Espoon kaupunki, EnterEspoo, Helsingin seudun kauppakamari, Omnia, Uudenmaan TE-toimisto ja YritysEspoo.

Lisätietoja

Pk-yritysbarometrin 1/2021 alueraportit ja alueelliset kalvot

Alueraportti (Espoo ja Kauniainen) Pk-yritysbarometri, kevät 2021

Kalvosarja (Espoo ja Kauniainen) Pk-yritysbarometri, kevät 2021

toimitusjohtaja Erkki Pärssinen, Espoon Yrittäjät ja Pääkaupunkiseudun Yrittäjät
p. 050 411 1104

Pk-yritysbarometri

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera tekevät kahdesti vuodessa pienten ja keskisuurten yritysten taloudellista asemaa kartoittavan Pk-yritysbarometrin.

Kuhunkin Pk-yritysbarometriin haastatellaan valtakunnallisesti noin 4 000—6 000 yrityksen edustajaa kaikilta päätoimialoilta. Kysely on edustava kokoluokittain, päätoimialoittain ja alueittain.

Tutkimus kuvaa kattavasti suomalaisten pk-yritysten käsityksiä taloudellisen toimintaympäristön muutoksista sekä yritysten liiketoimintaan ja kehitysnäkymiin vaikuttavista tekijöistä.

Pk-yritysbarometrin 1/2021 valtakunnallinen tiedote >

Lue myös yrittäjät.fi-juttu Pk-yritysbarometriin liittyen: Sisustusalan yrittäjäsiskokset lopettivat kivijalkakaupan kreivin aikaan, myynti pomppasi koronasta – Matkatoimistoyrittäjä säästää minkä pystyy