16.2.2023 klo 09:10
Uutinen

Pk-yritysbarometri: Epävarmuus painaa yritysten suhdanneodotuksia Helsingissä ja koko maassa

Pk-yritysten suhdanneodotukset ovat jatkaneet laskuaan niin Helsingissä kuin koko maassa, kertoo kevään Pk-yritysbarometri. Helsingissä yleinen suhdannenäkymä on kuitenkin positiivisempi kuin muualla Uudellamaalla ja koko maassa. Pk-yritysten heikentyneisiin näkymiin lähiajan suhdannekehityksestä ovat vaikuttaneet muun muassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen aiheuttama hintojen nousun kiihtyminen. Euroopan keskuspankki on aloittanut nopeat koronnostot ja energiamarkkina on myllerryksessä.

Helsingissä suhdanneodotusten saldoluku oli -11, kun se viime syksynä oli -1 ja vuosi sitten keväällä 17. Helsinkiläisistä pk-yrityksistä suhdannenäkymien paranemista seuraavan vuoden aikana ennakoi 18 prosenttia (syksyllä 25 %) ja heikkenemistä 29 prosenttia (syksyllä 27 %). Suhdanteiden arvioi pysyvän ennallaan 53 prosenttia yrityksistä (syksyllä 48 %). Koko maassa suhdannenäkymien saldoluku laski syksyn -5:stä arvoon -18.

Pk-yritysbarometri Helsinki.
Yleinen suhdannenäkymä kevät 2023 (saldoluku %)
Pk-yritysbarometri Helsinki.
Saldoluvun kehitys 1/2005–1/2023

– Helsinkiläisten pk-yritysten odotukset yrityksensä liikevaihdon kasvusta ovat myös selvästi laskeneet saldoluvun ollessa 13 (syksyllä 23). Liikevaihdon kasvua seuraavan vuoden aikana ennakoi 35 prosenttia (syksyllä 42 %) ja supistumista 22 prosenttia (syksyllä 18 %) yrityksistä. Ennallaan liikevaihdon arvioi pysyvän 42 prosenttia (syksyllä 34 %) yrityksistä, kertoo Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Yritysten odotukset kannattavuudesta ovat heikentyneet edelleen ja saldoluku laski arvoon -8 syksyn jo valmiiksi negatiiviselta (-5) tasolta. Myös investointinäkymät jatkoivat heikkenemistä saldoluvun ollessa -12 (syksyllä -3). Työllistämisen lisääntymistä ennakoi aiempaa harvempi yritys Helsingissä saldoluvun ollessa 4 (syksyllä 13).

– Tuotantokustannusten nousuodotukset pysyvät korkealla. Lisäksi yritysten omien tuotteiden ja palvelujen hinnoitteluvara on laskenut viime syksystä saldoluvun ollessa 59 (syksyllä 68), eikä sillä voida kompensoida välituotteiden hintojen nousua, kertoo Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen.

Sähkön hinnan nousu on vaikuttanut kielteisesti yritystoimintaan 22 prosentilla helsinkiläisistä yrityksistä. Erityisesti vaikutuksia on ollut yritysten kannattavuuteen, joka on heikentynyt 73 prosentilla yrityksistä. 38 prosentilla markkinoiden kysyntätilanne on heikentynyt, ja vain 34 prosenttia yrityksistä on pystynyt siirtämään ainakin osan sähkön hinnan noususta lopputuotteiden hintoihin.

Pk-yritysbarometri Helsinki.
Mihin sähkön hinnannousun kielteiset vaikutukset ovat kohdistuneet? (% yrityksistä)

Pk-yritysbarometri

Suomen Yrittäjät, Finnvera sekä työ- ja elinkeinoministeriö tekevät kaksi kertaa vuodessa Pk-yritysbarometrin, joka kuvaa pk-yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä. Tutkimuksessa kysytään pienten ja keskisuurten yritysten odotuksia tulevalle 12 kuukaudelle. Kyselyyn vastasi Helsingissä 557 pk-yritystä. Vastausaika oli joulukuun 2022 puolivälistä tammikuun 2023 puoliväliin.

Tutustu alueelliseen Pk-yritysbarometriin >
Tutustu valtakunnalliseen Pk-yritysbarometriin >