12.2.2019 klo 08:51
Uutinen

Pk-yritysbarometri julkaistu

Yleiset suhdanneodotukset heikentyneet edelleen, mutta pohjoisessa Keski-Suomessa positiivista virettä.

Pk-yritysten suhdanneodotukset ovat heikentyneet Keski-Suomessa edelleen viime syksystä, samoin kuin koko maassa Yleisiä suhdanneodotuksia koko maassa kuvaava saldoluku on +14, kun se viime syksynä oli +27. Keski-Suomen alueella suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on +5, pudotus on merkittävä syksyn luvusta +23. Liiketoimintansa yleisten näkymien heikkenemistä ennakoi nyt entistä useampi (20 %) kuin syksyllä (14 %). Paranemista ennakoi nyt 26 %, kun osuus oli syksyllä 37 %.

– Yleisiä suhdanneodotuksia kuvaava saldoluku Keski-Suomessa oli viime syksynä +23 ja nyt olemme luvussa +5, joka on Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntien jälkeen kolmanneksi heikoin, toteaa Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Hynninen.

Liikevaihdon kehityksen suhteen saldoluku on pudonnut tasolle +22 syksyn tilanteesta +34, ja se on Keski-Suomessa neljä yksikköä pienempi kuin maassa keskimäärin. Pohjoisessa Keski-Suomessa saldoluku on kuitenkin kohonnut selvästi syksystä, tasolta +17 tasolle +26. Myös eteläisessa Keski-Suomessa on pientä kasvua tasolta +14 tasolle +15. Jyväskylän seudun liikevaihdon kasvuodotuksissa on roima pudotus tasolta +49 tasolle +23, joka ei enää yllä koko maan odotuksiin +26.

– Keski-Suomi lähti nousuun ensimmäisten joukossa ja kasvu näyttää myös tasaantuvan meillä ensimmäisten joukossa. Pohjoinen Keski-Suomi Äänekosken vedossa on positiivinen poikkeus. Kasvun edellytyksistä ja sen vaatimista toimista on syytä keskustella vilkaasti kevään eduskuntavaalikampanjoissa. Kannustan ehdokkaita rakentamaan keskisuomalaista kasvusuunnitelmaa yli puoluerajojen, kommentoi Sanna-Mari Hynninen.

Pk-yritysbarometrin tulokset eivät yllätä Äänekosken Yrittäjien puheenjohtaja Jussi Kangasta, Sähkötyö J. Kangas Ky.

– Biotuotetehdasinvestointi loi tulevaisuusnäkymän kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Porttien sisäpuolella on tapahtunut jo kauemmin, nyt tehtaan heijastusvaikutukset alkavat näkyä myös ympäristössä. Monet kunnalliset hankkeet ja kaupan investoinnit ovat realisoituneet. Äänekosken katukuvassa tapahtuu paljon, yleiskuva on hyvä ja liikehdintä vilkasta. Merkittävät liikenneinfrahankkeet alueella luovat osaltaan myönteistä näkymää. Työmahdollisuudet ovat entistäkin paremmalla mallilla ja tällä hetkellä Äänekoskella tehdäänkin hartiavoimin töitä sen eteen, että potentiaaliset uudet asukkaat saataisiin havainnoimaan seutukunnan loistavat mahdollisuudet myös asuinpaikkana, summaa Kangas Äänekosken tilannetta.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön teettämästä Pk-yritysbarometrista, joka julkaistiin tänään. Kevään 2019 Pk-yritysbarometri perustuu 4 556 pk-yrityksen vastauksiin. Pk-yritysbarometri julkaistaan kaksi kertaa vuodessa. Se kuvaa pk-yritysten odotuksia vuoden eteenpäin.

Henkilökuntaa palkataan edelleen lisää

Henkilökunnan määrän suhteen saldoluku on koko maassa +12 ja Keski-Suomessa +5. Jyväskylän seudulla rekrytointiodotukset ovat enää tasolla +7, syksyllä oltiin tilanteessa +21. Eteläisessä Keski-Suomessa odotukset ovat parantuneet syksyn tasosta -1 tasolle +6. Pohjoisen Keski-Suomen kasvua ei lasketa rekrytointien varaan, saldoluku on -1.

Investointiodotuksissa heikennystä

Arviot investointien lähiajan kehityksestä koko maassa ovat alhaiset (-3), heikommat kuin viime syksynä. Keski-Suomen investointiodotukset ovat tasolla -10. Jyväskylän seudun odotukset ovat painuneet syksyn tasolta +1 tasolle -9. Pohjoisessa Keski-Suomessa sen sijaan on parannusta syksyn -19 tilanteesta tasolle -3.

Vajaa puolet pk-yrityksistä kasvuhakuisia

Kasvavat, innovatiiviset yritykset ovat tärkeitä kansantalouden kasvulle ja työllisyydelle. Kasvuhakuisten yritysten osuus koko maassa on 44 %. Keski-Suomessa osuus on 41 %. Pohjoisessa Keski-Suomessa osuus on kasvanut syksyn 36 prosentista 41 prosenttiin.

Pk-yritysten kannattavuusodotukset kohtuullisella tasolla

Kannattavuusodotusten saldoluku Keski-Suomessa on +12, samalla tasolla kuin maassa keskimäärin. Kaikissa maakunnan seutukunnissa luku on positiivinen, ja Jyväskylän seutu (+16) sekä pohjoinen Keski-Suomi (+13) ovat paremmalla tasolla kuin koko maa. Pohjoisen Keski-Suomen kannattavuusodotukset ovat lisäksi kohonneet selvästi syksystä, jolloin oltiin tasolla +4.

Lue koko raportti täältä: https://www.yrittajat.fi/tutkimukset

Lisätiedot:

Sanna-Mari Hynninen, toimitusjohtaja, Keski-Suomen Yrittäjät, sanna-mari.hynninen[at]yrittajat.fi, p. 050 563 7780

Kari Korhonen, rahoituspäällikkö, Finnvera Oyj, kari.korhonen[at]finnvera.fi, p. 040 555 3249

Jaakko Ryymin, rahoituspäällikkö, Keski-Suomen ELY-keskus, jaakko.ryymin[at]ely-keskus.fi, p. 040 593 5126