12.2.2019 klo 11:24
Uutinen

Pk-yritysbarometri: Kansainvälistyneillä pk-yrityksillä parhaat näkymät ja odotukset

Pienten ja keskisuurten yritysten suhdannetilanne on kehittynyt positiivisesti, mutta aiempaa maltillisemmin. Pk-yrityksistä 29 prosenttia arvioi suhdanteiden paranevan seuraavien 12 kuukauden aikana ja 15 prosenttia uskoo niiden heikkenevän. Pienten ja keskisuurten yritysten odotukset suhdanteista ovat kuitenkin heikentyneet puolen vuoden takaisesta.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Pk-yritysbarometrista. Sen teettivät Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö. Barometriin vastasi 4 600 pk-yritystä.

Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Pasi Mäkinen toteaa, että nyt julkaistun barometrin luvuissa ei ollut suuria yllätyksiä, sillä talousnosteen hiipumista on ounasteltu jo pidemmän aikaa.

– Selvä on, että keväällä valittavalta eduskunnalta vaaditaan toimenpiteitä. Esimerkiksi työllisyyskehitys on ollut nyt hyvää, mutta sen säilyminen jatkossa samalla tasolla on iso haaste. Vaikka työllisyystilanne on petraantunut vuoden takaisesta myös Pirkanmaalla, on meillä edelleen kirittävää. Siinä missä koko maan osalta työttömyysaste on saatu hienosti valtakunnallisesti 5,4 prosenttiin, oli Pirkanmaalla työttömyysaste edelleen 7,5 prosenttia ja esimerkiksi Tampereella vielä merkittävästi korkeampi, Mäkinen sanoo.

Pirkanmaalla maan keskiarvoa korkeammat investointihalut

Positiivista tämänkertaisessa barometrissä oli Pirkanmaan osalta ainakin se, että kone- ja laite- tai rakennusinvestointien rahoitusta hakevien osuus oli selvästi koko maan keskiarvon yläpuolella.

– Se kertoo vahvasta kasvu-uskosta ja on sinänsä erinomainen uutinen. Suomi kun voi jatkossakin tasan niin hyvin kuin sen yritykset voivat, Mäkinen kommentoi.

Elinkeinoministeri Lintilä: Tarvitsemme lisää kasvuhakuisia yrityksiä

Voimakkaasti kasvuhakuisten yritysten määrä on pysynyt puolitoista vuotta samana, mutta parin vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna määrä on laskenut.

– Kasvavat yritykset pystyvät luomaan enemmän työpaikkoja, ja Suomi tarvitsee lisää työnantajayrityksiä, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä pohtii keinoja kasvuhakuisten yritysten tukemiseen.

– Voimakkaasti kasvuhakuisten yritysten usko tulevaan on vahvinta. Tarvitsemme lisää kasvuhakuisia yrityksiä. Yksi keino tähän on edistää yrittäjän ikääntymisestä johtuvia omistajanvaihdoksia, sillä yritysten jatkonäkymillä on yhteys niiden halukkuuteen uudistua ja kasvaa. Pk-yritysbarometrista nähdään lisäksi, että kansainvälisesti suuntautuneilla yrityksillä näkymät ja odotukset ovat edelleen selvästi keskimääräistä paremmat.

– Kansainvälisiä yrityksiä lukuun ottamatta investointinäkymät ovat heikentyneet. Tarvitsemme tarkempaa tietoa tekijöistä, jotka pk-yrittäjät kokevat investointien esteeksi. Kasvuhakuisten pk-yritysten investointien ja kasvun rahoituksen tueksi valmistellaan jo käyttöönotettavaksi takausvälineitä, jotka tuovat yritysten käyttöön alkusyksystä noin puolen miljardin euron rahoitusruiskeen, ministeri Lintilä sanoo.

Tutustu Pk-yritysbarometrin tuloksiin >>

Lue Suomen Yrittäjien tiedote >>