17.2.2021 klo 10:40
Uutinen

Pk-yritysbarometri: Suhdanneodotuksissa valon pilkahduksia Helsingissä ja koko maassa

Koronaviruspandemia romahdutti pienten ja keskisuurten yritysten näkymät viime vuonna. Poikkeuksellisen haastavien olosuhteiden jatkumisesta huolimatta pk-yritysten odotukset lähiajan suhdannekehityksestä ovat parantuneet. Helsingissä pk-yritysten suhdanneodotusten saldoluku on noussut puolessa vuodessa 16 yksiköllä arvosta -8 arvoon +8. Vuosi sitten saldoluku oli +16.

– Yritysten näkymissä siintää haasteellisista olosuhteista huolimatta nyt jo valoa: suhdannenäkymien paranemista ennakoi 31 prosenttia (syksyllä 24 %) ja heikkenemistä 23 prosenttia (syksyllä 32 %) helsinkiläisistä pk-yrityksistä. Suhdanteiden arvioi pysyvän ennallaan 46 pro-senttia (syksyllä 44 %) yrityksistä, kertoo Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Myös koko maassa pk-yritysten suhdanneodotukset ovat parantuneet. Koko maan suhdannenäkymien saldoluku nousi viime syksystä 15 yksiköllä arvoon 3. Uudellamaalla positiivi-simmat odotukset ovat Espoossa ja Kauniaisissa toimivilla yrityksillä (saldoluku 16).

Yleisten suhdanneodotusten parantuminen heijastuu myös pk-yritysten odotuksiin liikevaihtonsa kehityksestä vuoden aikana. Kannattavuusodotukset ovat myös lievästi kohonneet. Sen sijaan investointinäkymät ovat heikot kaikilla päätoimialoilla, ja pk-yritykset arvioivat vähentävänsä investointejaan merkittävästi lähiaikoina.

Pk-yritykset valmistautuvat pandemian jälkeiseen aikaan

Koronan aiheuttama kriisi muuttaa yritysten toimintaympäristöä pitkäaikaisesti. Pk-yritykset ovat havainneet toimintaympäristön muutokset, ja yli puolet helsinkiläisistä yrityksistä on val-mistautunut tulevaan erilaisin keinoin.

– Helsinkiläisistä pk-yrityksistä 44 prosenttia on kehittänyt uusia tuotteita ja palveluita. Toimintatapojaan on muokannut 38 prosenttia ja uusia liiketoimintamalleja on kehittänyt digitalisaation avulla 32 prosenttia yrityksistä, toteaa Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen.


Pk-yritysbarometri

Suomen Yrittäjät, Finnvera sekä työ- ja elinkeinoministeriö tekevät kaksi kertaa vuodessa Pk-yritysbarometrin, joka kuvaa pk-yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä. Tutkimuksessa kysytään pienten ja keskisuurten yritysten odotuksia tulevalle 12 kuukaudelle.

> Lue valtakunnallinen Pk-yritysbarometri

> Lue Helsingin alueellinen Pk-yritysbarometriraportti


Lisätiedot:

Toimitusjohtaja Tiina Oksala, Helsingin Yrittäjät, p. 040 548 1104

Pääekonomisti Mika Kuismanen, Suomen Yrittäjät, p. 050 356 0705

Lisää aiheesta:

> Pk-yritysbarometri kertoo koronakeväästä: Valoa näkyvissä, mutta tilanne edelleen vaikea

Kuva: AdobeStock