24.2.2021 klo 08:21
Uutinen

Pk-yritysbarometri: Yrityksiä tulossa yhä enemmän myyntiin myös Päijät-Hämeen alueella

Omistajanvaihdosta seuraavan viiden vuoden kuluessa suunnittelee 26 prosenttia alueen pienistä ja keskisuurista yrityksistä. Vastaava luku koko Suomessa on 29 prosenttia, käy ilmi tuoreesta Pk-yritysbarometrista.

Maksuttomat omistajanvaihdospalvelut suosittuja

Alueen maksuttomat omistajanvaihdospalvelut ovat yrittäjille houkuttelevin vaihtoehto, mistä hakea apua omistajanvaihdoksissa. Myös tilitoimistojen puoleen käännyttäisiin useasti. Konsultteja ja asianajajatoimistoja käyttäisivät laajemmin suurimmat pk-yritykset, ilmenee tutkimuksen tuloksista.

Päijät-Hämeen Yrittäjät tekee aktiivista yhteistyötä alueen eri toimijoiden kanssa, jotta yritykset saataisiin jatkamaan toimintaansa ja työpaikat säilytettäisiin. Yrittäjät kaipaavat hyviä neuvoja yrityksen arvon määrittämiseen ja jatkajan löytämiseen. Yhä useampi pk-yrityksistä seuraa aktiivisesti yrityksen arvon kehitystä. Päijät-Hämeessä luku on 56 prosenttia, kun vielä vuonna 2019 luku oli 49 prosenttia.

Päijät-Hämeessä toimiva Kasvun juuret -hanke tarjoaa tietoa omistajanvaihdosten mahdollisuuksista ja luo positiivista ilmapiiriä niiden ympärille. – Maaliskuun aikana julkaisemme esimerkiksi maksuttoman sivuston www.myyntikunto.fi jossa jokainen yrittäjä voi arvioida oman yrityksensä myyntikuntoa ja saada vinkkejä siitä, mitä liiketoiminnan osa-alueita olisi hyvä kehittää myyntiä ajatellen, kertoo liiketoimintakehittäjä Pasi Kangas Lahden Seudun Kehitys Oy Ladecista.

Yrityksen ostaminen hyvä tapa aloittaa yrittäjänä

– Yrityskaupat on loistava keino ryhtyä yrittäjäksi. Tulevaisuudessa olisi ideaalia, että yrittäjiksi haluavat hoksaavat, että yritystä ei aina tarvitse perustaa, vaan voi ostaa jo olemassa olevan yrityksen. Omistajanvaihdos toimiikin hyvänä ponnahduslautana yrittäjyyteen, toteaa Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo.

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera selvittivät yritysten omistajanvaihdosaikeita Pk-yritysbarometrissa, johon vastasi yhteensä 5500 yrittäjää. Pk-yritysbarometri on alueellisesti ja toimialarakenteeltaan Suomen kattavin elinkeinoelämän kysely. Suomen Yrittäjät julkisti tammikuussa 15 toimenpidettä omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi -ohjelman.

Omistajanvaihdosaikeet eri puolilla Suomea:
1. Etelä-Karjala 37 %
2. Kainuu 36 %
3. Keski-Pohjanmaa ja Keski-Suomi 35 %
5. Häme, Lappi, Etelä-Savo ja Kymenlaakso 33 %
9. Etelä-Pohjanmaa 31 %
10. Savo ja Varsinais-Suomi 30 %
12. Pohjois-Pohjanmaa 29 %
13. Helsinki ja Satakunta 28 %
15. Päijät-Häme ja pääkaupunkiseutu (Espoo, Kauniainen, Vantaa) 26 %
17. Rannikko-Pohjanmaa 24 %
18. Pirkanmaa 23 %
19. Uusimaa (pl. Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa) 22 %
20. Pohjois-Karjala 20 %

Pk-yritysbarometri:
https://www.yrittajat.fi/wp-content/uploads/2021/03/pk_barometri_kevat2021.pdf

15 toimienpidettä omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi:
https://www.yrittajat.fi/sites/default/files/omistajanvaihdos_15_toimenp…

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo, Päijät-Hämeen Yrittäjät, puh. 0400 854 995
liiketoimintakehittäjä Pasi Kangas, Lahden Seudun Kehitys Ladec Oy, puh. 040 727 2702
varatoimitusjohtaja Anssi Kujala, Suomen Yrittäjät, puh. 0400 567 925