14.2.2022 klo 09:17
Uutinen

Pk-yritysbarometri: Yritysten suhdanneodotukset ovat heikentyneet, mutta edelleen positiiviset Helsingissä ja koko maassa

Pk-yritysten odotukset lähiajan suhdannekehityksestä ovat heikentyneet, mutta edelleen positiiviset, kertoo pk-yritysbarometri. Pandemian jatkuminen rajoituksineen on vaikuttanut näkymiin, ja koko maan suhdanneodotusten saldoluku puolittui edellisestä syksystä arvoon 11. Helsingissä saldoluku on 17, kun se viime syksynä kasvoi 30:een edellisen kevään 8:sta. Myönteistä on, että odotukset henkilöstön määrän kehityksestä ovat lievästi parantuneet.

Yleinen suhdannenäkymä kevät 2022:
(saldoluku %)

Pk-barometri Helsinki 2022

Yleinen suhdannenäkymä syksy 2021:

Pk-barometri Helsinki syksy 2021

Helsinkiläisten pk-yritysten suhdanneodotukset ovat heikentyneet viime syksystä, mutta edelleen positiiviset. Suhdannenäkymien paranemista seuraavan vuoden aikana ennakoi 30 prosenttia (syksyllä 41 %) ja heikkenemistä 13 prosenttia (syksyllä 11 %) helsinkiläisistä pk-yrityksistä. Suhdanteiden arvioi pysyvän ennallaan 57 prosenttia (syksyllä 48 %) yrityksistä.

Helsinkiläisten pk-yritysten suhdannenäkymät ovat nyt samaa tasoa muualla pääkaupunkiseudulla toimivien yritysten kanssa. Helsingissä yritykset ennakoivat kuitenkin muun muassa henkilöstömäärän ja liikevaihdon kasvua useammin kuin muualla pääkaupunkiseudulla.

– Helsinkiläisten pk-yritysten odotukset yrityksensä liikevaihdon kasvusta ovat pysyneet ennallaan saldoluvun ollessa 34 (syksyllä 33). Liikevaihdon kasvua seuraavan vuoden aikana ennakoi 49 prosenttia (syksyllä 49 %), supistumista 15 prosenttia (syksyllä 16 %) ja ennallaan liikevaihdon arvioi pysyvän 36 prosenttia (syksyllä 34 %) yrityksistä, kertoo Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Helsinkiläisten yritysten kannattavuusodotukset ovat sen sijaan laskeneet saldoluvun ollessa 8 (syksyllä 17). Myös investointinäkymät ovat kääntyneet laskuun saldoluvun ollessa 1 (syksyllä 7). Työllistämisen lisääntymistä ennakoi sen sijaan yhä useampi yritys saldoluvun ollessa 18 (syksyllä 15).

– Helsinkiläisistä pk-yrityksistä 31 prosentilla on ollut tarvetta rahoituksen hankkimiseen viimeisen vuoden aikana (syksyllä 40 prosentilla). Maksuvaikeuksia on ollut viimeisen kolmen kuukauden aikana 12 prosentilla (syksyllä 15 prosentilla), kertoo Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen.

Pk-yritysbarometri

Suomen Yrittäjät, Finnvera sekä työ- ja elinkeinoministeriö tekevät kaksi kertaa vuodessa Pk-yritysbarometrin, joka kuvaa pk-yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä. Tutkimuksessa kysytään pienten ja keskisuurten yritysten odotuksia tulevalle 12 kuukaudelle.

Lue valtakunnallinen Pk-yritysbarometri >

Lue Helsingin alueellinen raportti >


Lisätietoa aiheesta:

Tiina Oksala

Tiina Oksala

Toimitusjohtaja
Helsingin Yrittäjät