Pohjois-Pohjanmaalla monta kuntaa pärjäsi hyvin Kuntabarometrissa – Muhokselle pienten kuntien 3. sija

Pohjois-Pohjanmaalta saatiin reilusti yli 600 yrittäjän mielipiteet yrityksen kotikunnan toiminnasta. Yrittäjät pääsivät arvioimaan Kuntabarometri 2024 -kyselyssä elinkeinopolitiikan eri osa-alueita mm. kunnan päätöksen teon yrityslähtöisyyttä, yrityspalvelujen järjestämistä, hankinnoissa onnistumista, infraa, vetovoimaisuutta, avoimuutta ja työvoiman saatavuutta jne.

Mikä on tärkeää elinkeinopolitiikassa Pohjois-Pohjanmaalla

Päätöksenteon yrityslähtöisyys, yrityspalvelut ja elinkeinopolitiikan asema kunnassa nousevat Pohjois-Pohjanmaalla kolmen kärkeen.

Yrityspalvelujen osalta aloittavan yrityksen palvelut, rahoitus- ja investointineuvonta ja yrityksen tilaratkaisut nousivat kolmen tärkeimmän joukkoon. Sen sijaan kansainvälistymispalvelut ja yritysten digivalmiuksien kehittäminen esim. verkkokauppa jäivät viimeisiksi yrityspalvelutarpeissa yrittäjien arvioiden mukaan. 

Aloittavan yrittäjän palvelut koettiin tärkeimmäksi palveluksi Pohjois-Pohjanmaalla myös vuonna 2022.

– Kuntien tulee panostaa myös jatkossa yrityspalveluihin, jotta yrittäjät saavat riittävästi apua yritystoiminnan alkuvaiheessa. Rahoitus- ja investointineuvontaa ja siihen liittyvää osaamista yritykset arvostavat, samoin kuin joustavia tilaratkaisuja yritysten tarpeeseen, sanoo Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen

– Verkostoituminen oli sijalla 4. ja sujuvat lupapalvelut sijalla 5. Yrittäjät arvostavat nopeutta ja sujuvuutta, hidas päätöksenteko on este yritysten, kuntien ja kaupunkien kasvulle, toteaa Kolehmainen. 

Elinkeinopolitiikan osa-alueissa on Pohjois-Pohjanmaalla onnistuttu kyselyn mukaan koulutuksen ja osaamisen, yrityspalvelujen ja infrastruktuurin osalta. Hankinnoissa on onnistuttu vähiten.

– Onko syynä se, että kunnat ja hyvinvointialueet ovat nyt vähemmän hankkineet yksityisiltä ja onko omat yhtiöt olleet kilpailemassa yksityisten yritysten kanssa? Hankintoihin tulee kiinnittää jatkossa huomiota erityisesti hyvinvointialueen osalta Pohjois-Pohjanmaalla, Kolehmainen jatkaa. 

Näissä kunnissa on paras yrittää 

Yrittäjien kuntabarometrista selviää myös, missä kunnissa on paras yrittää: 

– Suurten, yli 50 000 asukkaan kunnista Oulu sijoittui koko maan kokonaisrankingissa sijalle 18. 

– Keskikokoisten (10 000–50 000) kunnista Pohjois-Pohjanmaalla parhaiten pärjäsi Kempele sijalla 10. kaikissa osa-alueissa. 

– Pienimpien alle 10 000 asukkaan kuntien 3. sija tuli Muhokselle, 5. sija Kärsämäelle ja 10. sija Utajärvelle kokonaisrankingissa.

Monessa kunnassa on onnistuttu tekemään asioita oikein viimeisen kahden vuoden aikana. Muhoksen kunta ansaitsee erityismaininnan, sillä sijoitus on noussut merkittävästi edellisistä Kuntabarometri -kyselyistä kokonaisrankingissa pienten kuntien valtakunnallisessa sarjassa, iloitsee Kolehmainen.

Tutustu kuntakohtaisiin tuloksiin! 

Lähes 10 000 yrittäjän vastauksien alueelliset ja kuntakohtaiset tulokset julkistetaan 14.5. klo 15.45 Kunnallisjohdon seminaarissa Turussa. Alueellisiin ja kuntakohtaisiin tuloksiin voit tutustua osoitteessa yrittajat.fi/kuntabarometri.

Kuvia median vapaassa käytössä 

Media voi käyttää Kunnallisjohdon seminaarin kuvia, jotka ovat saatavissa osoitteessa https://yrittajat.kuvat.fi/kuvat/. Kuvaaja on Vesa-Matti Väärä

Taloustutkimus kysyi Suomen Yrittäjien toimeksiannosta yrittäjiltä mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 1.2.–8.4.2024, ja siihen vastasi 9 627 yrittäjää eri puolilta Suomea. Yrittäjien kuntabarometri julkaistaan joka toinen vuosi. 

Lisätietoja: 

Marjo Kolehmainen, 050 5277288, marjo.kolehmainen@yrittajat.fi, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät