14.9.2018 klo 08:30
Uutinen

Pohjois-Suomen Yrityspörssi tähtää myyjien ja ostajien väliseen täsmäiskuun – ”Täällä oikea myynti-ilmoitus tavoittaa oikean ostajan”

Tuntuuko, että on tullut aika laittaa pillit pussiin yritystoiminnan pyörittämisen osalta? Vai olisiko jo aika tarttua omaa osaamista ja kiinnostusta vastaavan yrityksen puikkoihin?

Jos, niin pillien pussituksessa ja puikkoihin tarttumisessa avittaa Pohjois-Suomen Yrityspörssi, joka saattaa myyjät ja ostajat yhteen. Ostajat ovat verkossa, joten myyjänkin täytyy olla. Sen tietävät Kemissä jo yli 30 vuotta toimineen, nyt myynnissä olevan Taidekehystämö ja galleria Artein viimeisimmät yrittäjät Ene ja Irma Kopola.

”Nykypäivänä ei auta, vaikka laittaisi sivunkokoisen myynti-ilmoituksen paikallislehteen. Ihmiset kääntävät sivua ilmoitusta näkemättä. Sähköinen systeemi ja verkon kanavat ovat tätä päivää”, Ene Kopola toteaa.

Vilkkaalla paikalla Kemin ytimessä sijaitsevan Artein myynti-ilmoitus löytyykin tätä nykyä Lapin Yrittäjien ja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien ylläpitämästä yrityskauppapaikasta, eli Pohjois-Suomen Yrityspörssistä. Kyseessä on verkossa sijaitseva, matalan kynnyksen myyntipaikka, jossa yritysten myyjät ja ostajat löytävät toisensa kädenkäänteessä. Jos yrityksiään kauppaavilta yrittäjiltä kysytään, vaikuttaisi Yrityspörssi olevan myyntialusta vertaansa vailla.

”Tämä kanava antaa mahdollisuuden täsmäiskuun, jossa oikeat mainokset tavoittavat oikeat ihmiset. Esimerkiksi meidän kaltaistamme yritystoimintaa ei kuka hyvänsä tule noin vaan kyselemään ja harva edes tietää, että yrityksemme on kaupan. Yrityspörssin kautta etsimämme ”taiteeseen hurahtaneet yrittäjähenkiset ihmiset” löytävät perille”, Kopola veistelee.

Ostotarjous kymmenessä minuutissa

Verkkopohjaisen yrityskauppapaikan hyödyt tuntee myös omistajanvaihdosten ammattilainen, torniolainen yrityskonsultti Arto Slunga Savlak Oy:sta. Monen monituisia myyntitoimeksiantoja kuluneen vuoden aikana saanut ja useita kauppoja menestyksekkäästi maaliin vienyt Slunga tietää, mitä myyjä ja asiakas tarvitsevat löytääkseen toisensa ja solmiakseen onnistuneet kaupat.

”Netti on tehokas väylä löytää ostajia ja jatkajia yrityksille. Ilmoitus tavoittaa ihmiset maanlaajuisesti vuorokauden ympäri. Yrityspörssi on myös ihan mahdottoman joustava ja helppo ylläpitää. Uuden kohteen lisääminen kuvineen ja teksteineen on vaivatonta, enkä ole hintaakaan pitänyt pahana”, hän ynnää.

Jo yli 70 vuoden ajan herkkusuita hemmotellut, torniolainen leipomo-kahvila-konditoria Karkiainen on myytävänä Pohjois-Suomen Yrityspörssissä. ”Itsellä alkaa tulla ikä vastaan, eikä ideat ja energia enää riitä. Toivomme, että uusi yrittäjä löytyisi mahdollisimman pian”, yrittäjä Asta Heikkilä toteaa. Kakun teossa Aino Oinas ja Annu Kivilompolo.

Yksi Slungan ajankohtaisista välityskohteista on Torniossa sijaitseva, yli 70-vuotisen historian omaava ja yhtä lailla paikallisten kuin ulkopaikkakuntalaisten rakastama leipomo-kahvila-konditoria Karkiainen. Yrittäjä Asta Heikkilän pyynnöstä Slunga laati yritykselle Yrityspörssin myynti-ilmoituksen, jota hän myös päivittää säännöllisesti. Ilmoituksen nostaminen sivuston kärkeen maksaa joka kerta jokusen euron, mutta niin Slunga kuin Heikkilä kokee sijoituksen olevan hintansa väärti. Tavoittavuus on siellä aivan omaa luokkaansa.

”Kun ilmoitus laitettiin Pohjois-Suomen Yrityspörssin sivuille reilu vuosi sitten, meni kymmenen minuuttia kun saimme jo ensimmäisen ostotarjouksen. Se tuli kuitenkin niin nopeasti, ettemme uskaltaneet hyväksyä sitä heti. Sen jälkeen katsojia ja kiinnostuneita on käynyt paljon, mutta ainoana ongelmana monella tuntuisi olevan rahoitus. Muuten yritys olisi varmaan jo myyty”, Heikkilä miettii.

Yrityskauppa käy Pohjoisessa

Suomen Yrityspörssin omistaja, Meri Varkoi-Anhavan mukaan Pohjois-Suomeen keskittyvän Yrityspörssin olemassaolo on perusteltua. Yrityksiä on myynnissä lähes kaikilta toimialoilta ja yrityksen ostamisesta kiinnostuneita on liikkeellä paljon. Alueellisten toimijoiden ja yritysten lisäksi Pohjois-Suomen Yrityspörssiä käyttävät myös muualla asuvat ihmiset ja yritykset, jotka harkitsevat muuttoa tai haluavat laajentaa toimintaansa juuri Pohjois-Suomeen.

”Pohjois-Suomi on yksi Suomen aktiivisimmista alueista, jossa yrittäjät laittavat nyt yrityksiään aktiivisesti myyntiin. Ostettu yritys voi kaupan jälkeen tyypillisesti myös erittäin hyvin mikä on erinomainen asia sekä yritysten, uusien yrittäjien, että Pohjois-Suomen talouden kannalta. Isossa mittakaavassa aktiivinen tilanne yrityskaupoissa heijastuu koko Pohjois-Suomen talouteen ja työpaikkojen määrään”, Varkoi-Anhava tietää.

Pohjois-Suomessa on käynnissä vilkas yrityskauppabuumi, jonka ansiosta tarjolla on mittava määrä pitkän kehityskaaren omaavia ja asemansa alueella visusti vakiinnuttaneita yrityksiä. Ostajan kannalta se on harvinaisen hyvä lähtökohta mitä tulee vaikkapa yritystoiminnan kehittämiseen liittyviin kysymyksiin.

Erityisen paljon myytäviä yrityksiä löytyy matkailun ympärillä pyörivän toiminnan, kuten majoitus- ja ravintolapalveluja tarjoavien yritysten, turisteja palvelevien myymälöiden ja palvelualan yritysten puolelta. Muilta osin myytävien yritysten tarjonta on Varkoi-Ahavan mukaan linjassa muun Suomen kanssa.

”Tyypillinen Pohjois-Suomessa myytävä yritys on pieni tai keskisuuri pitkän linjan toimija, jolla on oma vakiintunut asiakaskuntansa. Miten mainio mahdollisuus uudelle yrittäjälle lähteä kehittämään toimivaksi todettua liiketoimintamallia kun asiakkaita ja kassavirtaa on olemassa alusta alkaen”, Varkoi-Anhava lisää.

Kasvava ja kehittyvä kauppapaikka

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien kehittämispäällikkö, Paula Pihlajamaa arvioisi näppituntumalta, että Pohjois-Suomen Yrityspörssin perustamisen myötä kysyntä yrityksiä kohtaan on kasvanut jonkin verran. Ihmiset lähtevät entistä rohkeammin pohtimaan yrittäjyyttä yhtenä työllistymisvaihtoehtona tulevaisuudessa.

”Kauppapaikka on kasvattanut tietoisuutta siitä, että yrityksiä voi paitsi myydä, myös ostaa. Yrityspörssiä selaavat myös henkilöt, jotka miettivät, että jonain päivänä voisi ehkä ryhtyä yrittäjäksi. Päätös ei välttämättä tapahdu heti, mutta se voi jäädä kytemään”, Pihlajamaa sanoo.

Pohjois-Suomen Yrityspörssin tavoitteet kiteytyvät muutamaan tärkeimpään kulmakiveen: yhteisenä toiveena on, että myynti-ilmoituksen jättäminen olisi kaikille yrittäjille mahdollisimman helppoa ja kustannustehokasta. Siksi myös lähitulevaisuuden kehityssuunnitelmat sisältävät toimenpiteitä ilmoitusten jättämisen helpottamiseksi ja entistä tehokkaammaksi myyjien ja ostajien informoimiseksi.

”Haluamme, että myyjillä on mahdollisimman kattavasti tietoa siitä, miten he voivat parhaiten edistää yrityksensä myyntiä. Ilmoituksen voi jättää verkkopalvelun kautta tai tarvittaessa vaikka puhelimitse. Lisäksi markkinoimme palvelua ja myytäviä kohteita verkossa, jotta yhä useampi tietäisi mahdollisuudesta ostaa valmis yritys, ja useampi myyjä löytäisi rakkaalle yritykselleen sopivan ostajan”, Varkoi-Anhava muotoilee.

Pohjois-Suomen Yrityspörssi
  • Kahden maakunnan välinen, valtakunnalliseen Yrityspörssiin linkitetty kauppapaikka
  • Myynti-ilmoitukset näkyvät koko Suomessa.
  • Myynti-ilmoituksia voi jättää pörssiin helposti rekisteröitymällä käyttäjäksi.
  • Pohjois-Suomen Yrityspörssi on ostajien ja myyjien kohtaamispaikka, jonka tarkoitus on helpottaa pk-yrityksien myyntiä.
  • Yrittäjälle: matalan kynnyksen paikka, jossa voi kokeilla yrityksen myyntiä edullisesti ja vaivattomasti.