6.11.2019 klo 13:19
Uutinen

Pohjoissavolaisten yritysten jatkajiksi tarvitaan lisää nuoria

Yritysten jatkajat ovat itsekin liiketoiminnan konkareita, ilmenee LUT-yliopiston tekemästä kyselystä.

Samaan aikaan suomalaiseen yrityskenttään tarvitaan lisää nuoria ja kasvuhakuisia jatkajia. Osa startup-innostuksesta olisi tärkeää saada suunnattua olemassa olevien yritysten jatkamiseen.

Pohjois-Savossa myytäviä yrityksiä on paljon, koska yli puolet yrittäjistä on täyttänyt 50-vuotta. Kuluvan vuoden aikana pohjoissavolaisia yrityksiä on ilmoitettu myytäväksi Yrityspörssi.fi -sivuston kautta 30 % enemmän kuin viime tammi-heinäkuussa 2018.

– Olisi tärkeää saada lisättyä tietoisuutta siitä, että omistajanvaihdos on varteenotettava reitti yrittäjyyteen. Sen etuina ovat mm. valmis asiakaskunta sekä se, että liiketoimintaa pääsee kehittämään nopeasti, sanoo Savon Yrittäjien omistajanvaihdosasiantuntija Saara Timonen.

Jatkajilla vankka yrittäjä- ja johtamiskokemus

Omistajanvaihdosfoorumin teettämällä kyselytutkimuksella syvennettiin käsitystä ns. jatkaja-yrittäjistä eli henkilöistä, jotka ovat ryhtyneet tai ryhtymässä olemassa olevan yrityksen uudeksi vetäjäksi joko yrityskaupan tai sukupolvenvaihdoksen kautta.

Tutkimustulosten mukaan jatkajat ovat pitkän linjan tekijöitä:

  • 20 prosenttia jatkajista oli alle 40-vuotiaita.
  • 95 prosentilla oli johtamiskokemusta ja 85 prosentilla yli 15 vuoden työkokemus.
  • 59 prosenttia oli yrittäjiä ja 34 prosentilla yli 15 vuoden yrittäjyyskokemus.
  • 51 prosenttia oli omistanut urallaan vähintään kaksi eri yritystä.
  • 49 prosentilla oli aikaisempaa kokemusta vähintään yhden yrityksen ostamisesta.

Yritys on oltava myyntikunnossa koko ajan

Jatkajien profiili on tulosten valossa hyvin samansuuntainen kuin muillakin yrittäjillä. Keskeisimpiä motiiveja ovat kiinnostava bisnesmahdollisuus sekä mahdollisuus hyödyntää omaa osaamista ja toteuttaa itseään.

– Kohdeyritystä etsiessään jatkajat kiinnittävät eniten huomiota yrityksen toimialaan, kannattavuuteen ja kasvupotentiaaliin. Tästä syystä olisikin tärkeää, että yritys pidettäisiin myyntikunnossa koko ajan, Timonen muistuttaa.

Savon Yrittäjät tarjoaa yrityskauppoihin luottamuksellista neuvontaa. Maksutonta palvelu on kaikkien pohjoissavolaisten käytössä, ja sitä rahoittavat alueen kaikki kunnat.

Tutkimuksen toteutti Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto Omistajanvaihdosfoorumin toimeksiannosta. Kyselytutkimukseen vastasi kesä-elokuussa 2019 yhteensä 472 henkilöä, jotka ovat ryhtyneet yritysten jatkajiksi tai harkitsevat sitä.

Lisätiedot:

Tutustu Jatkajaprofiilit suomalaisissa omistajanvaihdoksissa -tutkimukseen tästä

Yrittäjyyden professori Timo PihkalaLUT-yliopistopuh. 040 5418512, timo.pihkala(at)lut.fi

Omistajanvaihdosasiantuntija Saara TimonenSavon Yrittäjätp. 044 368 0503, saara.timonen(at)yrittajat.fi