6.10.2020 klo 10:03
Uutinen

Poikain Parhaat investoi kolminkertaisiin tiloihin – Koronan hiljentämää myyntiä suitsittu käsidesivalmistuksella

Poikain Parhaat Oy:n juomavalmistus sai alkunsa Tampereen joulutorille tehdystä glögistä. Sen jälkeen kaverukset Nikolas Jokisalo ja Pertti Hakala maistattivat juomaa muutamilla K-kauppiailla, jotka rohkaisivat nuoria miehiä perustamaan yrityksen.

Poikain Parhaiden tarina alkoi 2016 joulusesongin alla.

Nikolas Jokisalo työskenteli vielä päätoimisesti omistamassaan mobiililaitekorjaamossa. Vuonna 2017 toimintaa alettiin kehittää ympärivuotiseksi, ja valikoimiin tuli neljä omaa teemakua. Yritykseen palkattiin kaksi ensimmäistä työntekijää.

– Ennakkotilausten määrä oli niin iso, että muutimme 130 neliön halliin. Keskustaan jäi koekeittiö ja tuotetestaus, Jokisalo kertoo.

Syksyllä 2017 rekrytoitiin päätoiminen myyntityöntekijä. Tilausmäärät kasvoivat ja hallissa piti kaataa väliseinä, kun tila kävi ahtaaksi. Valikoimissa on glögin, siman, jääteen ja limsan lisäksi muun muassa kotimaisia marjahilloja, kahvia ja teetä, kuten Suomi-teesarja, joka on maustettu suomalaisin yrtein, marjoin ja kukin. Viime vuoden tuotannon volyymi oli 40 000 litraa.

Huolellista tuotekehitystä – Suomalaisia raaka-aineita aina kun mahdollista

Elintarvikeala ei ole sisältänyt hirveästi yllätyksiä lukiopohjalta yrittäjänä toimivalle Nikolas Jokisalolle, mutta liiketoiminta on ollut opettavaista. Tuotekehitystyö on vaativaa ja aikaa vievää.

– Joihinkin tuotteisiin pitää nähdä vaivaa, saatamme olla kehityksessä lähellä lopputuotetta kauan, ja loppuvaihe kestää. Joitain asioita saa kehittää hamaan tappiin asti. Esimerkiksi muutamaa glögin makuvaihtoehtoa olemme työstäneet pitkään.

Glögien raaka-aineina on esimerkiksi puolukkaa, karpaloa ja raparperia. Yritys haluaa käyttää mahdollisimman paljon suomalaisia raaka-aineita.

– Joidenkin raaka-aineiden saaminen on ollut epävarmaa tai niitä ei pystytä jalostamaan riittävän pitkälle Suomessa.

Käsidesivalmistus paikkasi perusmyyntiä koronatilanteessa

Poikain Parhaat paikkasi elintarvikemyynnin kyykähdystä koronakriisissä käsidesivalmistuksella.

Noin 14 työntekijää työllistävä yritys vie tuotteitaan Saksaan, Hongkongiin ja Macaoon. Jokisalo ja kumppanit veivät pakastekuivatut marjat saksalaisen KaDeWe tavaratalon Suomi-viikoille viime vuonna. Tuotteet pääsivät sittemmin kaupan valikoimiin.

Yritys pyrkii kasvattamaan vientiä, joka tällä hetkellä muodostaa vasta prosentin liikevaihdosta.

– Osallistuimme alkuvuodesta Business Finlandin ruokamatkalle Lähi-Itään. Se poiki neuvotteluja.

Poikain Parhaat Oy:llä on tänä vuonna edessä muutto kolme kertaa nykyistä isompiin tiloihin.

– Yritys pyrkii pienentämään hävikkiä tuotannossa ja koko arvoketjussa, Nikolas Jokisalo kertoo.

Jokisalo on myös Suomen Mobiililaitekorjaamo Oy:n omistaja.

* Juttu ilmestyi Yrittäjä Plus -lehden 4 numerossa.

Kuva: Emil Bobyrev

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi