Aleksi Arpiainen TT Gasketsilta toteaa, että poliittiset lakot heikentävät isossa kuvassa mielikuvaa Suomesta ennustettavana ja luotettavana kumppanina ja tämä voi ajaa asiakkaita kilpailijoiden syliin vieden työtä Pirkanmaalta. Kuva: Päivi Eskelinen, Tampereen Kauppakamari
18.3.2024 klo 07:30
Uutinen

Poliittisen lakon vaikutukset näkyvät laajasti – kärsijöiksi joutuvat viime kädessä kuluttajat ja yhteiskunnan tärkeät toiminnot | Yrittäjä, kerro lakon vaikutuksista lakkolinjalle

Jo viikon jatkuneet poliittiset lakot vaikuttavat etenkin viennistä ja tuonnista riippuvaisiin pk-yrityksiin. Lakot voivat vaikeuttaa tavarantoimituksia ja aiheuttaa yrityksille taloudellisen haitan lisäksi mainehaittoja.

– Nyt meneillään olevat lakot tuovat TT Gasketsin liiketoimintaan haasteita tuleville viikoille ja kuukausille, koska yli 200 toimittajan tiivistemateriaalit tulevat meille pääosin meriteitse Euroopasta ja Amerikasta ja lakot sulkivat Suomen satamat. Samaan aikaan asiakkaidemme tuotannot niin Suomessa kuin lähes 50 maassa prosessiteollisuudessa ja kone- ja laitevalmistajilla ovat päivittäisten tuote- ja ratkaisutoimitustemme varassa. Näistä toimituksista merkittävä osa liikkuu myös meriteitse, kertoo tiivisteratkaisuja kaikille teollisuudenaloille tarjoavan tamperelaisyritys TT Gasketsin toimitusjohtaja Aleksi Arpiainen.

Tiivisteet ovat monessa teollisessa arvoketjussa tärkeässä roolissa: niillä on oma roolinsa uustuoteasennuksista huolto-ohjelmiin. Kun lakkoilun vuoksi ilmenee viiveitä, toimitukset sekä kone- ja laitetoimitukset viivästyvät eikä huoltoja voida toteuttaa suunnitellusti. Näistä molemmista kärsivät viime kädessä kuluttajat ja yhteiskuntien kannalta tärkeät toiminnot.

Uskomme TT Gasketsilla vahvasti yhteistyöhön työnantajan ja työntekijöiden välillä. Teemme sitä avoimessa ja rakentavassa hengessä ja pyrimme kehittämään jatkuvasti työskentelyolosuhteitamme ja tarjoamaan mahdollisimman hyviä työpäiviä yrityksessämme.

Aleksi Arpiainen, TT Gaskets

Myös Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on huolissaan lakkojen vaikutuksista yritysten kilpailukykyyn ja palkansaajiin.

– Lakot ovat vahingollisia myös suomalaisille palkansaajille, koska ne vähentävät investointeja ja heikentävät yritysten kilpailukykyä. Kun yritys ei pärjää, siitä kärsivät sen työntekijät. Tilanne realisoituu monissa yrityksissä paraikaa muutosneuvotteluina.

 – Haastavassa tilanteessa kivunlievityksenä keskeisiksi nousevat viestintä ja keskustelut, joita pyrimme nyt aktiivisesti käymään henkilökuntamme, asiakkaidemme, kumppaneidemme kanssa, jotta yhteistuumin ja ideoiden selviämme haastavasta tilanteesta, summaa Arpiainen.

– Meidän osaltamme haastavuutta lisää se, että olemme globaalissa kilpailussa eri maista tulevien toimijoiden kanssa. Poliittiset lakot heikentävät isossa kuvassa mielikuvaa Suomesta ennustettavana ja luotettavana kumppanina ja tämä voi ajaa asiakkaitamme kilpailijoidemme syliin vieden työtä Pirkanmaalta. Uskomme TT Gasketsilla vahvasti yhteistyöhön työnantajan ja työntekijöiden välillä. Teemme sitä avoimessa ja rakentavassa hengessä ja pyrimme kehittämään jatkuvasti työskentelyolosuhteitamme ja tarjoamaan mahdollisimman hyviä työpäiviä yrityksessämme. Toivottavasti työmarkkinauudistusten tekemiseen löydetään hallituksen ja työntekijäliittojen sekä työnantajaliittojen välillä mahdollisimman pian rakentava henki, jotta Suomeen saadaan lisää elintärkeää joustavuutta työmarkkinoihin ja tämä yhdistämällä uusiin innovaatioihin ja rohkeaan yrittäjyyteen lisää vientiä, hyvinvointia ja auttaa oikaisemaan valtion haasteissa olevaa taloutta, Arpiainen sanoo.

Yrittäjä, kerro kokemuksistasi lakkolinjalla

Yrittäjämediat on nyt avannut oman kanavan, jossa yrittäjä voi kertoa poliittisten lakkojen vaikutuksesta omaan yritystoimintaansa. Kerro meille omista kokemuksistasi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen lakkolinja@yrittajat.fi. Yrittäjämedioiden toimitus voi hyödyntää yrittäjien kertomuksia jutuissaan nimettömänä tai nimellä.

– Meille yrittäjäjärjestönä on tärkeää saada ajantasaista tietoa kentältä. Siksi toivommekin yrittäjien ottavan yhteyttä ja kertovan kokemuksistaan, sanoo Suomen Yrittäjien Pentikäinen.

Elina Purho