Poliittinen lakko huolestuttaa Lapin matkailuyrittäjää
Pääsiäisen sesonki on alkamassa Lapissa. Kuva: Getty Images

Polttoaineita riittänee sittenkin – Levin matkailuyrittäjä helpottui, mutta huoli lakon vaikutuksista pysyy

Levillä muun muassa ravintolatoimintaa harjoittava yrittäjä pitää mahdollisena, että osa asiakkaista pelästyy lakon vaikutuksia polttoaineiden jakeluun.

Poliittiset lakot aiheuttavat Lapin matkailualalla huolta polttoaineiden riittävyydestä.

Keskiviikkona kerrottiin, että Huoltovarmuuskeskus ja Teollisuusliitto olivat päässeet yhteisymmärrykseen muun muassa polttoainejakelusta. Huoltovarmuuskeskuksen mukaan lakko ei vaikuta polttoaineiden jakeluun huoltoasemille.

Tieto helpotti Levillä toimivaa matkailualan yrittäjää Jarkko Kuusistoa. Hän pyörittää Lapin Huippuhotellit Oy:tä ja Tunturiravintola Tuikkua.

– Jos meistä riippumattomista syistä asiakkaat eivät pääsisi tänne, kerrannaisvaikutus olisi suuri. Siksi pidän tärkeänä, että neuvottelut jatkuisivat osapuolten välillä, yrittäjä sanoo.

Jarkko Kuusisto.

Kuusistolla ei ole tiedossa asiakkaita, jotka olisivat peruneet pääsiäisen lomansa Leville. Alueella on alkamassa vuoden suurin sesonki. Yrittäjä pitää silti mahdollisena, että julkisuudessa käyty keskustelu polttoaineiden mahdollisesta loppumisesta asemilta voi vaikuttaa joidenkin asiakkaiden viime hetken lomasuunnitelmiin.

– Kyllä niin voi käydä, jos pelätään lähteä ajamaan pitkää matkaa. Yksittäiset asiakkaat voivat empiä hyvinkin pitkään lähtöään. Se on meille riskitekijä.

Muoniolainen huoltoasema pelästytti

Kuusisto on joutunut arvioimaan työvoiman tarpeen varasuunnitelman, jos poliittinen lakko vaikuttaa matkailijoiden määrään.

– Varmuudellahan ei voi sanoa mitään, koska asiakkaat eivät kerro, tulevatko he vai eivät. Riskitekijöistä on silti kerrottava henkilöstölle.

Polttoaine ehti jo loppua hetkeksi yhdellä asemalla Muoniossa.

Pelot polttoaineen riittävyydestä heräsivät Lapissa viime viikolla, kun yksi asema Muoniossa laittoi lapun bensatankeille.

– Lapissa etäisyydet ovat pitkiä. Voi olla vaikea suunnitella liikkumista, jos lähin asema on 100 kilometrin päässä.

Tähän mennessä Kuusisto on ollut tyytyväinen alkavan kevään sesonkiin.

– Asiakkaita on riittänyt ja kauppa on käynyt tähän mennessä suunnitelmien mukaan. Toivottavasti sesonkia ei pilata maan sisäisillä kiistoilla. Olemme saaneet matkailijoita tulemaan ulkomailta. He eivät välttämättä tule uudestaan, jos näkevät Suomessa poliittisia riskitekijöitä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen