Polttopuun hinnassa edelleen nousupaineita
Klapikauppiaan mukaan polttopuun hinnassa on edelleen nousupaineita.
23.12.2022 klo 08:38
Uutinen

Polttopuun kuutiohinta lähentelee sataa euroa, mutta se ei vähennä ostohaluja – ”Moni asiakas on sanonut, että puu on halpaa”

Sähkölämmittäminen maksaa jo niin paljon, että historiallisen kallis polttopuu on monen asiakkaan mielestä edullista.

Klapikauppa ei näytä hiljentymisen merkkejä, mutta polttopuun saatavuus on osin heikentynyt. 

Mynämäkeläinen klapiyrittäjä on huomannut, että monelta muulta klapikauppiaalta puut ovat jo loppuneet. Jos kauppiaalla ei ole koneellista kuivuria, kesällä kuivatut puut myydään tyypillisesti loppuun viimeistään loppusyksyllä.

– Laitoimme hetkeksi myynnin seis, koska tilauksia on tullut niin paljon. Tammikuussa on tarkoitus ottaa tilauksia vastaan, Mynämäellä klapeja myyvän PuuTila Oy:n yrittäjä Arttu Anttila kertoo. Hän tekee klapikauppaa yhdessä isänsä Marko Anttilan kanssa.

Anttila purkaa tällä hetkellä jonoa ja pyrkii kuivattamaan puuta niin paljon kuin mahdollista. Apuna on koneellinen kuivuri. Yritys investoi kuutisen vuotta sitten lämminilmakuivaamoon.

– Tavoitteena oli pystyä myymään polttopuuta ympärivuotisesti. Nyt kuivaamo on arvossa arvaamattomassa, kun kysyntää on näin paljon, yrittäjä kiittelee.

Kaikkien tilausten kattamiseksi nykyisenkään kuivaamo ei kuitenkaan riitä. Puuta pitäisi saada kuivattu puolitoistakertaisesti nykyiseen kapasiteettiin verrattuna.

– Kaikkiaan tilauksia on moninkertaisesti normaalivuoteen verrattuna, Anttila laskee.

Irtokuutio maksaa 90 euroa

Anttilan yritys hankkii puuraaka-aineen energiayhtiöltä. Sen jälkeen yritys jalostaa, pilkkoo ja kuivaa puut ja toimittaa ne edelleen asiakkaille.

”Ei tämä touhu sen ruusuisemmalta vaikuta, koska omat kulutkin ovat nousseet.”

Arttu Anttila, yrittäjä

Vaikka kysyntä on pompannut, yrittäjän tulot eivät ole juuri kasvaneet. Inflaatio rokottaa myös klapikauppiasta.

– Raaka-aineen hinta on noussut roimasti, 30-40 prosenttia. Ei tämä touhu sen ruusuisemmalta vaikuta, koska omat kulutkin ovat nousseet. Yrittäjä saa miettiä tarkasti, miten puut hinnoitellaan, jotta töitä olisi ensi kesänäkin. Olen silti tyytyväinen siihen, että töitä on.

Tällä hetkellä Anttila myy irtokuutiota 90 eurolla.

– Näyttää siltä, että paineita hintojen korottamiselle on vielä keväällä. Puun pilkkominen ja kuivaaminen on aina hankalinta helmikuun pakkasilla ja kuivaaminen vie paljon energiaa. Kulut on pakko viedä pakko viedä lopputuotteen hintaan.

”Moni sanoo, että polttopuu on halpaa”

Vaikka polttopuun kuutiohinta on historian kalleimmalla tasollaan, se on monen kuluttajan kohdalla silti edullisin lämmitysmuoto. 

– Pari vuotta sitten olisi tuntunut hurjalta, että puusta saa näin kovan hinnan. Monella suomalaisella sähkölasku on viisinkertaistunut. Siihen nähden puu on edullista, koska sen hinta ei ole edes tuplaantunut. Moni asiakas on sanonut, että on polttopuu on halpaa. Samalla puulämmityksen arvostus on noussut.

Osa asiakkaista varautuu ostamalla puuta varastot täyteen. Anttila on harkinnut ostorajoituksia, jotta pystyy palvelemaan mahdollisimman montaa eri asiakasta.

– Uskon, että puuta riittää, mutta olisi mukava pystyä palvelemaan kaikkia tasapuolisesti. Ensi talvena tilanne voi olla se, että puuta ei myydä läheskään näin paljon, koska ihmisillä on vajat pullollaan.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen