Mammuttihirren yrittäjä Ilpo Nylander
Mammuttihirsi siirtyi takaisin päivävuoroon.

Pörssisähkön hinta tasoittui ainakin hetkeksi – Yövuoroilla kohahduttanut talotehdas palasi päivävuoroon: ”Säästimme tuhansia euroja viikossa” 

Pörssisähkön hinnan tasoittuminen sai oululaisen Mammuttihirren luopumaan yövuoroista, ainakin toistaiseksi.

Oululaisen Mammuttihirren päätös siirtymisestä pelkkiin yövuoroihin sai kansainvälistäkin julkisuutta alkusyksyllä.

Syynä oli pörssisähkön hinta, joka nousi korkeimmillaan lähes 100 senttiin kilowattitunnilta. Talotehdas laski, että tuotanto kannattaa siirtää edullisempaan aikaan yön tunneille, jolloin sähkö oli moninkertaisesti halvempaa.

”Nyt sähkö maksaa päivällä suunnilleen saman verran kuin yöllä.”

Ilpo Nylander, yrittäjä

Lokakuun aikana pörssisähkön hinta on laskenut selvästi. Viikko sitten Mammuttihirsi päätti palata päivävuoroon. Yövuoroja kesti seitsemisen viikkoa.

– Nyt sähkö maksaa päivällä suunnilleen saman verran kuin yöllä. Seuraamme tilannetta, mutta nyt olemme laskeneet, että emme hyödy yövuoroista, talotehtaan toimitusjohtaja ja yrittäjä Ilpo Nylander sanoo.

Tuottavuuslaskelmat työn alla

Sähkön hinta vaihtelee edelleen verrattain paljon, mutta vaihteluväli on tasoittunut selvästi. Esimerkiksi tänään tiistaina pörssisähkön hinta vaihtelee noin 10-30 sentin välillä. Yksi merkittävä tekijä on sään tuulisuus, minkä lisäksi sateisuus vaikuttaa sähkön hinnan määräytymiseen sähköpörssissä.

– Nyt katsomme tilannetta viikko kerrallaan, Nylander sanoo.

Hänen mukaansa yövuorot olivat oikea ratkaisu tilanteessa, jossa sähkön hinta näytti pelottavan korkealta.

– Se miten reagoimme pari kuukautta sitten, oli taloudellisesti kannattavaa. Säästimme tuhansia euroja per viikko, vaikka miten laskisi. Taklasimme kalleimmat tunnit pois, Nylander kertoo.

Yövuorot tuottivat myös kustannuksia, sillä päivävuoroissa palkanlisiä ei makseta.

Tuottavuuslaskelmat ovat vielä työn alla, mutta Nylanderin mukaan merkittävää eroa päivävuoroihin ei ollut, koska laitteet toimivat automaattisesti.

Yövuorot tuottivat myös kustannuksia, sillä päivävuoroissa palkanlisiä ei makseta.

– Senkään takia yövuoroja ei kannata turhaan pitää. Paljon loogisempaa on pitää päivällä tehdas auki. Eikä ole työntekijöillekään pitkän päälle hyväksi olla jatkuvasti yövuorossa, Nylander jatkaa.

Kesäksi luvassa edullista sähköä

Mammuttihirsi hakee nyt pörssisähkön hintarajaa, jonka jälkeen yövuorot tulevat taloudellisesti edullisemmaksi.

– Emme ole vielä pystyneet laskemaan sitä, mutta sen eteen teemme töitä. Jonkin verran enemmän päiväsähköstä kannattaa maksaa yövuoroista aiheutuvien muiden kulujen takia.

Sammakkomiesten ennusteet povaavat tulevasta talvesta leutoa. Nylander haluaa kuitenkin katsoa sään viikko kerrallaan.

– Totuus on, että tammi-helmikuun mahdollisista pakkasista emme voi vielä tietää mitään. Lähinnä nyt spekuloidaan sillä, käynnistyykö Olkiluoto 3 ja tuuleeko. Potentiaaliset hintavaihtelut sähkömarkkinoilla ovat jatkossakin isoja.

Nylander on saanut tarjouksia kvartaalisähköstä. Sen mukaan ensi kesän hinnat ovat selvästi edullisempia kuin nyt.

– Siellä on tiedossa selvästi järkevämpää hinnoittelua. Silloin ei tarvitse enää yövuoroja miettiä.

Pauli Reinikainen