22.10.2020 klo 08:44
Uutinen

Postin pakettibisnestä vetänyt Aku perusti kilpailijan entiselle työnantajalleen – Jo yli 300 000 toimitettua pakettia

Smartmilen ideana on täydentää nykyisten pakettitoimittajien noutopisteitä.

Maaseudun tulevaisuus kertoo Aku Haposta, joka on perustanut kilpailijan Postin pakettiautomaateille.

Happo on yksi Smartmile-yrityksen perustajista. Smartmile kehittää Suomeen pakettiautomaattiverkostoa, joka on toimittanut jo yli 300 000 pakettia.

Yrityksen verkostossa on tällä hetkellä 44 automaattia, mutta syksyllä määrä kasvaa lähes 70:een. Smartmilen kumppaneita Suomessa ovat Matkahuolto, DB Schenker, PostNord ja DHL sekä Kesko. Suomen markkinoiden ohella yritys toimii Hollannissa ja Saksassa.

Maaseudun tulevaisuuden haastattelussa Happo kertoo, ettei yrityksen tarkoituksena ole itse kuljettaa paketteja.

– Ideana on kaikille toimijoille avoin pakettiautomaatti. Ohjelmistomme tekee sen yhteiskäyttöiseksi. Emme itse kuljeta paketteja, vaan tarjoamme palvelua, jossa kauppoihin tulee tarjolle yhteiskäyttöinen automaatti.

Aku Happo on koenut tekijä alalla, sillä hän toimi kymmenen vuotta sitten Postin pakettiliiketoiminnan vetäjänä. Hapon ansiota oli se, että pakettiautomaatit tulivat Suomen markkinoille.

Idea avoimesta pakettiautomaattijärjestelmästä kumpusi haastatteluista, joita Happo kiersi tekemässä eri puolilla Eurooppaa Postista lähtönsä jälkeen.

Happo näkee järjestelmän etuna kustannussäästöt. Suljetussa pakettiautomaatissa kukin järjestelmäoperaattori joutuu ylläpitämään omaa verkostoaan. Smartmilen tarkoituksena on osin täydentää pakettipalvelujen noutopisteitä.

Kuva: Getty Images

toimitus (at) yrittajat.fi