Harri ja Terhi Minkkinen kysyivät somessa asiakkailtaan, pitäisikö juomakaapit pimentää.

”Pöyristyttävän suuri” sähkölasku sai kauppiaspariskunnan irrottamaan töpselit – Virrattomat juomakaapit säästävät useita tuhansia euroja

Yrittäjäpariskunnan K-Supermarketissa on kymmenisen juomakaappia, jotka syövät sähköä merkittävän määrän. Yleisöäänestyksen jälkeen töpselit nykäistiin seinästä.

Jyväskyläläinen kauppiaspariskunta päätti säästää sähköä irrottamalla kauppansa juomakaapit sähkövirrasta.

– Idea lähti siitä, että saimme heinäkuun sähkölaskun, joka oli pöyristyttävän suuri, kertoo kauppias Terhi Minkkinen. Hän pyörittää puolisonsa Harri Minkkisen kanssa jyväskyläläistä K-Supermarket Kotikenttää.

– Kun jo heinäkuun kulut olivat valtavat, arvioimme, että talvikuukaudet eivät myöskään näytä kauhean juhlallisilta.

Minkkinen kertoo, että heinäkuun sähkölasku oli 2,5-kertainen supermarketin normaaliin sähkölaskuun verrattuna. Jo kesäkuussa sähkölasku tuplaantui.

– Se pomppasi korkealle hyvin nopeasti, ja totta kai halusimme näyttää myös asiakkaille, että mekin teemme osamme kriisin selättämiseksi. Puhutaan paljon siitä, kuinka kotitaloudet pystyvät vähentämään sähkönkulutusta, mutta me yrityksetkin voimme tehdä niin omilla teoillamme, ja säilyttää varmuuden talvikuukausiin.

Sähkönkulutus 30 omakotitalon verran

Kauppiaat päättivät kysyä asiakkailtaan, sopisiko näille, että panimoiden juomakaappien töpselit vedetään seinästä, eivätkä juomat siis olisi enää kylmiä. He perustivat elokuun lopulla omilla Facebook-sivuillaan äänestyksen, jossa kysyttiin, moniko ideaa kannattaa.

– Tällainen keskikokoinen supermarket kuluttaa sähköä vuodessa noin 30 sähkölämmitteisen omakotitalon verran. Normaalitilanteessa sähkö on maksanut vuodessa noin 50 000 – 60 000 euroa. Talvella lasku tulee olemaan keskimääräistä huomattavasti suurempi, he kirjoittivat päivityksessä.

Tällä hetkellä kysely on saanut 628 peukkua, eli kyllä-ääntä. Vastustajia ei näy ainakaan äänestyksen reaktioissa.

– Aika aktiivisesti ihmiset osallistuivat, niin kuin yleensäkin meidän Facebook-kyselyihin ja arvontoihin, Minkkinen sanoo.

Säästöä useita tuhansia euroja

Nyt juomakaappien töpselit on vedetty pois seinästä, ja ne aiotaan pitää pimeinä ainakin talven yli.

– Kyllä se on toistaiseksi näin. Katsotaan, miten aukeava Olkiluoto 3 ja muut vaikuttavat.

Minkkinen sanoo, että juomakaapit ovat oikeastaan ainoa asia, missä supermarket voi säästää sähköä. Juomat säilyvät lämpimässäkin, liha- ja maitotuotteet esimerkiksi eivät. Lisäksi kesähelteet ovat ohitse, samoin ihmisten kylmien virvokkeiden välitön tarve.

Marketissa on kymmenisen juomakaappia. Ne vievät sähköä Minkkisen arvion mukaan useiden tuhansien eurojen arvosta, talvella vielä enemmän.

Palaute on ollut lähes pelkästään positiivista.

– Kukaan ei ole ainakaan suoraan sanonut, että onpa kamalaa, kun juomat ovat lämpöisiä.

Energiakriisi ja sähkön hinnan nousu koettelee koko Eurooppaa. Kauppiaat haluavat kantaa kortensa kekoon.

– Toki pyrimme myös yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, siihen, että kaikille riittää sähköä. Tällaisilla teoilla yritämme välttää sen, että joudutaan ottamaan käyttöön sähkön säännöstely.

Asiasta kertoi ensin MTV Uutiset.

Kaisu Puranen